Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdravá výživa II Dagmar Šťastná."— Transkript prezentace:

1 Zdravá výživa II Dagmar Šťastná

2 Vitaminy Vitamíny jsou látky nezbytné pro život. V lidském organismu mají funkci katalyzátorů. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Existuje 13 základních typů vitamínů. Lidský organismus si, až na některé výjimky, nedokáže vitamíny sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy. Při nedostatku vitamínů, tzv. hypovitaminóze, se mohou objevovat poruchy funkcí organismu, nebo i velmi vážná onemocnění. Přebytečných vitamínů (hypervitaminóza) rozpustných ve vodě se organismus dokáže zbavit a pokud přestaneme vitamín přijímat, organismus z těla nadbytečné množství vyloučí. Vitamíny jsou nutné pro udržení mnohých tělesných funkcí a jsou schopny posilovat a udržovat imunitní reakce. Rozpustné v tucích: vitamin A, vitamin D, vitamin E, vitamin K Rozpustné ve vodě: vitamin B1,2,3,5,6,9,12, vitamín C, vitamin H

3 Vitaminy rozpustné v tucích
Vitamín A je nutný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Vitamín A je také důležitý antioxidant. Zdroje vitaminu A: Rybí tuk, játra, mrkev, zelené a žluté listy, špenát, kapusta, petrželová nať, meloun, meruňky, zelí, brokolice, vaječný žloutek, tučné ryby aj. Nedostatek vitamínu A způsobuje šeroslepost, sklon k zánětu očních spojivek a poškození oční sítnice, rohovatění a šupinatění kůže, snížení pohlavní aktivity, zpomalení pohlavního vývoje, snížení potence, snížení imunity, sklon k zánětům. Nebezpečný je však i přebytek tohoto vitamínu.

4 Vitamín D se za normálních okolností tvoří v kůži působením slunečního záření. Toto působení by mělo stačit na pokrytí až 80 % denní potřeby. V potravinách se nachází v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku a mléce. Vitamín D je rovněž důležitý pro správné fungování imunitního systému. Nedostatek vitamínu D se projeví změknutím kostí. U dětí se toto projeví jako křivice, také se projevuje zvýšenou kazivostí zubů.

5 Vitamin E slouží jako důležitý antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Je obsažen v oleji z pšeničných klíčků, másle, mléce, burských oříšcích, sóji, salátu a v mase. Nedostatek vitamínu E je často spojen s poruchami vstřebávání tuků, můžou se projevit neurologické potíže a snížení obranyschopnosti.

6 Vitamín K je nezbytný při srážení krve, dále v procesu zpevnění kostí.
Vitamín K1 je obsažen v zelené listové zelenině a některých rostlinných olejích (sojový, olivový, v bavlníkovém semenu, řepce) Nedostatek vitamínu K vede k poruchám krevní srážlivosti. Mezi příznaky patří modřiny, krvácení z nosu a dásní, krev v moči a ve stolici. Kosti nejsou dostatečně pevné a odolné, snadno se lámou.

7 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0%C3%ADpky
am_a_vyu.C5.BEit.C3.AD Obrázky:


Stáhnout ppt "Zdravá výživa II Dagmar Šťastná."

Podobné prezentace


Reklamy Google