Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03 Název materiálu:Vitamíny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03 Název materiálu:Vitamíny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží."— Transkript prezentace:

1 ; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03 Název materiálu:Vitamíny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma „ Vitamíny“. Očekávaný výstup: Materiál slouží k osvojení a upevnění učiva na téma„ Vitamíny“, žák umí rozdělit vitamíny do jednotlivých skupin. Klíčová slova:Vitamíny, rozdělení vitamínů, hypovitaminóza, avitaminóza, hypervitaminóza. Metodika: Slouží jako podklad pro žáky k výuce nové látky. Lze rozeslat žákům elektronicky či elektronicky prezentovat ve výuce. Obor:Kuchař - Číšník Ročník:1. Autor:Pavla Vejražková Zpracováno dne: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla.

2 Vitamíny Pavla Vejražková

3 Charakteristika Vitamíny se vyskytuji v živočišných i rostlinných produktech. Mají ochranou funkci, působí při látkové přeměně Lidský organizmus si je neumí vytvořit (výjimkou jsou vitamíny D a K) Některé provitamíny se až v lidském těle mění na vitamíny např. karoten

4 Nedostatek,nadbytek vitamínů Hypovitaminóza – částečný nedostatek vitamínu – příznaky- slabost, únava,odolnost proti nakažlivým chorobám Avitaminóza – úplný nedostatek vitamínů, způsobuje spoustu onemocnění např. kurděje Hypervitaminóza – nadbytek některých vitamínů, při vyvážené stravě nevzniká

5 Význam vitamínů -Řídí přeměnu minerálních látek. -Působí při metabolizmu hlavních živin. -Udržuje normální stav kůže, sliznic, krevní srážlivost, tvorbu červených krvinek, hormonů a ochranných látek, rozmnožovací funkci.

6 Rozdělení vitamínů Vitamíny rozpustné ve vodě – C, P, H, PP, vitamíny skupiny B Vitamíny rozpustné v tucích – A, D, E, K

7 Vitamíny rozpustné ve vodě B 2 - riboflavin B 3 - niacin, kyselina nikotinová B 5 - kyselina pantotenová Zdroje- játra, maso, mléko, vejce, listová zelenina, čočka Účinky-zdravá pokožka, umožňuje metabolismus sacharidů, uvolňování energie. Nedostatek- nechutenství,slabost, snížení červených krvinek, boláky v ústech a rtech Zdroje- maso, játra, ledviny, losos, tuňák, mléčné výrobky, vejce, celozrnné obiloviny Účinky- metabolismus sacharidů, bílkovin a tuků. Důležitý pro krevní oběh dýchací cesty a růst, antioxidant. Nedostatek- zažívací potíže, trvalá únava, afty na jazyku a dásních, pelagra. Zdroje –maso, rostliny,čerstvé ovoce, suché plody Účinky – přeměna tuků, cukrů na energii, napomáhá- syntéza protilátek, tvorba buněk. Předchází únavě, hojení ran. Nedostatek – poruchy pokožky a krve tvorby,padání vlasů,vředy na dvanácterníku, třes

8 B 6 - pyridoxin B 8 – biotin, vitamín H B 9 – kyselina listová Zdroje – vaječný žloutek, vepřové maso, ryby, brambory, špenát, čerstvé ovoce Účinky – tvorba červených krvinek, správné vstřebávání bílkovin a aminokyselin Nedostatek -

9 B 12 -kobalamin C- kyselina askorbová B 1 – tiamin, aneurin Zdroje - ryby, vejce, maso, vnitřnosti Účinky – udržuje dobrý stav nervové soustavy Nedostatek - celková slabost, anémie Zdroje – ovoce, zelenina,brambory,šípky, mléko Účinky - posiluje imunitní systém Nedostatek – únava, krvácení, záněty dásní, infekce Zdroje - obilné klíčky,kvasnice, ořechy, maso, vejce, luštěniny. Účinky - vznik červených krvinek, správná funkce srdce, mozku, nervové soustavy Nedostatek - nemoc Beri- beri, nechutenství, únava, ztráta paměti

10 H PP kyselina nikotinová Zdroje – kvasnice,obiloviny, vnitřnosti Účinky – zdravá pokožka Nedostatek – způsobuje kožní poruchy Zdroje – droždí,maso,vnitřnosti Nedostatek – poruchy kůže a sliznic, průjmy

11 Vitamíny rozpustné v tucích A – axeroftol, retinol D - kalciferol E - tokoferol Zdroje – játra mořských ryb, máslo, vejce, mléčné výrobky, játra Účinky – zprostředkování procesu vidění Nedostatek – špatný zrak, únav Zdroje – rybí tuk, vejce, máslo a vnitřnost Nedostatek – měknutí kostí (křivice) Zdroje – rostlinné oleje,vejce, maso Účinky – reprodukční proces Nedostatek – nervové poruchy, poruchy krvetvorby

12 K - fylochinon Zdroje – Účinky – podporuje srážlivost krve Nedostatek – anemie, vnitřní krvácení

13 Použitá literatura: - Učebnice pro odborná učiliště, potraviny a výživa. - Restaurace a host.


Stáhnout ppt "; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03 Název materiálu:Vitamíny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží."

Podobné prezentace


Reklamy Google