Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VITAMÍNY Title & author

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VITAMÍNY Title & author"— Transkript prezentace:

1 VITAMÍNY Title & author
Vytvořeno pro potřeby prezentace na téma Vitamíny Chemie; Gymnásium Vítězslava Nováka Autor - Daniel Bernát

2 C o j s o u ? základní složky lidské potravy
katalyzátory biochemických reakcí (metabolismus bílkovin, tuků, cukrů) vyskytují se ve stejné formě a plní stejné úkoly umí je tvořit pouze rostliny chemicky nejednotné látky, nelze dělit podle struktury potřeba různá, dle jednotlivce posilují a udržují imunitní reakce nejsou – látky stavební, zásobní ani energetické Common knowledge + history Z historie Vitamín B1 objevil polský chemik Kazimierz Funk v roce 1912. Ujal se název z latiny vital amine (životně důležité aminy). Není pravdivý, ale název se ujal. Byl rozšířen i pro ostatní později objevené vitamíny.

3 P r o b l é m y hypovitaminóza avitaminóza hypervitaminóza
krátkodobý nedostatek jednoho nebo více vitamínů projevuje se snížením funkce avitaminóza dlouhodobý nedostatek vitamínu (poškození organismu případně smrt) Mohou souviset se stabilitou vitamínů – – teplo, kovy, oxidace, světlo, konzervace. hypervitaminóza nadbytečný příjem vitamínů, projevuje se zdravotními problémy vitamínem C se nelze předávkovat, vyloučí se v moči Issues

4 Vitamíny rozpustné ve vodě
R o z d ě l e n í Vitamíny rozpustné v tucích lipofilní vitamíny A, D , E, K Dle wikipedie se používá mnemotechnická pomůcka zADEK Vitamíny rozpustné ve vodě hydrofilní – ostatní B, C, H, PP Divide

5 V i t a m í n A Retinol rozlišen na A1 a A2
existuje pouze v živočišných tkáních; v rostlinách ve formě provitamínů – nejpodstatnější β-karoten, který se v střevech mění na regulérní vit.A β-karoten – chrání pokožku před zářením a nedá se jím předávkovat zisk z mrkve, rajčat, pomerančů, zelí, špenátu, kapusty vitamín A funguje preventivně proti kornatění tepen a jako složka zrakových pigmentů získává se z másla, žloutku, jater, rybího tuku, mléka a luštěnin nadbytek způsobuje nevolnost a zvracení nedostatek šeroslepost, zástavu růstu, krvácení z nosu, vypadávání vlasů, slabá odolnost proti infekcím a degenerace pohlavních orgánů Vit A

6 V i t a m í n D D2 D1 Kalciferol rozlišujeme na D2 a D3
je důležitý pro vstřebávání a funkci metabolismu vápníku a fosforu získává se z rybího tuku, másla a mléka při nadbytku se fosfor a vápník ukládají příliš při nedostatku vzniká křivice provitamíny ergosterol (D2) a cholesterol (D3) v kůži se mění na vitamín účinkem UV zdroje – kvasnice, oleje, žloutek Vit D D2 D1

7 V i t a m í n E Tokoferol antisterilní funguje jako antioxidant
využití - přidává se do lipidů jako ochrana před oxidací léčba degenerativních onemocnění nervové a svalové soustavy zabezpečuje správnou funkci pohlavních žláz přídavek do krémů v pivu získává se z rostlinných olejů, luštěnin a zelenin, másla a vajec nedostatek způsobuje neplodnost samců a nedonášení potomků u samic Vit E

8 V i t a m í n K K1 K2 Fylochinon antioxidant protikrvácivý
získává se z zelených rostlin, luštěnin, kvasnice a žloutek syntetizuje ho střevní mikroflóra při nedostatku je problém s krevními destičkami a nezastavuje se krvácení nadbytek přírodního je neškodný, syntetický způsobuje nadbytečný rozpad červených krvinek a z toho plyne poškození jater K1 K2 Vit K

9 V i t a m í n C Kyselina L-askorbová
kyselý character, antioxidační vlastnosti v těle je součástí přenašečů vodíku (redoxní systémy) na vzduchu je velice nestálý a ničí se teplem syntetizuje se z glukózy, neumíme si ho vyrobit význam - podporuje obranyschopnost - zachytává volné radikály - vysoké množství a s ionty železa podporuje tvorbu radikálů - vliv na celkový stav organismu (regenerace sportovců) získává se z ovoce a zeleniny přebytek způsobuje močové kameny nedostatek způsobuje únavu, krvácení z cév, slabou obranyschopnost a kurděje Vit C

10 V i t a m í n H Biotin součást enzymů katalyzujících přenos kyslíku a oxidu uhličitého je ve všech buňkách podporuje růst kůže získáváme jej z kvasnic, žloutku, květáku a od střevních bakterií Vit H

11 V i t a m í n P P Můž trpící pelagrou Niacin (kyselina nikotinová)
antipelagrický (onemocnění kůže) snižuje hladinu cholesterolu důležitý pro syntézu RNA, bílkovin a činnost kůže, nervové a trávící soustavy součást enzymů redoxních systémů získává se z kvasnic, jater, masa a mléka v těle savců vzniká z tryptofanu (aminokyselina) Můž trpící pelagrou Vit PP Tryptofan

12 Kyselina pantothenová
V i t a m í n y B Thiamin pyrofosfát B1 - thiamin důležitý pro metabolismus sacharidů (v Krebsově cyklu) zdroj – střevní bakterie, kvasnice, obilniny, luštěniny, žloutek, vnitřnosti, ořechy, brambory, mléko nedostatek – záněty a obrny nervů, nedoslýchavost, křeče, poruchy vstřebávání nutný příjem pro alkoholiky kvůli špatnému vstřebávání B2 – riboflavin katalyzuje přenos vodíku citlivý na světlo zdroj – kvasnice, obilné klíčky, listová zelenina, rajčata, mléko, žloutek, luštěniny nedostatek – poruchy růstu, nervové poruchy, záněty vyskytující se na přechodech sliznice a kůže Riboflavin Vit B 1 B5 – kyselina pantothenová vyskytuje se téměř všude účast v metabolických dějích všech buněk (koenzym A) zdroj – kvasnice, játra, luštěniny, maso, ryby, vejce Kyselina pantothenová

13 V i t a m í n y B B6 – pyridoxin
důležitý pro metabolismus aminokyselin zdroj – droždí, obilné klíčky, maso, játra, celozrná mouka, brambory nedostatek – kožní nemoci, nervové poruchy, pomalé hojení zánětů B12 – kobalamin jediná organický sloučenina s kobaltem důležitý pro krvetvorbu, metabolismus aminokyselin, nukleových kyselin posiluje obranyschopnost a paměť jako producenti se používají mikroorganismy zdroj – játra, maso, střevní mikroflóra nedostatek – snížení počtu hemoglobinu Vit B 2 B10 – kyselina listová – (M) – folát – (B9 ??) růstový faktor mikroorganismů, součást enzymů přenášejících jednouhlíkaté radikály důležitý pro tvorbu červených krvinek, snižuje počet samovolných potratů prevence proti vývojovým vadám, antiinfarktový faktor, inhibitor střevní flóry zdroje – droždí, játra, vejce, maso, zelené části rostlin nedostatek je výjimečný

14 VITAMÍNY Zdroje en.wikipedia.org cs.wikipedia.org www.3dchem.com
učební materiály prof. Mgr. Míkové Grafika wikipedia.org lgo.mit.edu media.worldpress.com Sources + author Vytvořeno pro potřeby prezentace na téma Vitamíny Chemie; Gymnásium Vítězslava Nováka Autor - Daniel Bernát


Stáhnout ppt "VITAMÍNY Title & author"

Podobné prezentace


Reklamy Google