Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_CHK4 3960 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_CHK4 3960 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: Autor: PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých organismů Obor vzdělání: Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Vitamíny Popis využití: Výukový materiál pro žáky s úkoly s využitím dataprojektoru, notebooku, žáci zpracovávají některé úkoly s pomocí internetu Čas: 20 minut

2 Vitamíny biokatalyzárory 2 1 3

3 Čemu dáte přednost vy?   4 5

4 Vitamíny Organické sloučeniny, které v malých koncentracích ovlivňují průběh některých reakcí v živých organismech. Tvoří součást enzymů. Z chemického hlediska netvoří sourodou skupinu látek (odvozeny od sacharidů, heterocyklických látek). Označujeme je velkými písmeny abecedy. Živočišný organismus je (až na některé výjimky) nedovede připravit, nutný příjem v potravě. Nedostatek vitamínů v těle organismu se může projevit poruchami a onemocněními.

5 Avitaminóza – naprostý nedostatek vitamínu v těle, v našich podmínkách se téměř nevyskytuje.
Hypovitaminóza – nedostatek některého vitamínu v těle, má mírnější průběh. Hypervitaminóza – nadbytečné množství některého vitamínu v těle. Antivitamíny – ruší účinky vitamínů. Vitamíny snadno podléhají oxidaci, účinnost může být ovlivněna zahříváním, kyselinami, zásadami, světlem, kovy. Dělení: Rozpustné ve vodě B, C. Rozpustné v tucích A, D, E, K.

6 Vitamín A retinol Výskyt: mrkev, rajčata, papriky, meruňky, salát, špenát, játra, mléko. Vzniká z provitamínu A – beta-karotenu. Význam: správná činnost oční sítnice, udržování normální funkce sliznic dýchacích, trávicích, močových. Vitamín A je také důležitý antioxidant. POZOR ! Hypervitaminóza může způsobit  nervozitu, bolesti kostí, odvápnění kostí, bolesti hlavy. Projevy nedostatku: šeroslepost, nadměrné rohovatění kůže, poruchy vazivových struktur.

7 Skupina vitamínů B B-komplex je souhrnné označení pro vitamíny skupiny B. Jsou to ve vodě rozpustné vitamíny, nezbytné pro správné fungování metabolismu. Hlavním zdrojem vitamínu skupiny B jsou kvasnice, maso, sýry, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy. B1 – thiamin B2 – riboflavin B3 – niacin B5 – kyselina pantothenová B6 – pyridoxal B7 – biotin B9 – kyselina listová B12 – kobalamin

8 B1 Výskyt: droždí, celozrná mouka, vnitřnosti. Projevy nedostatku: záněty nervů, nemoc beri-beri (při stravování pouze rýží). B2 Výskyt: vejce, mléko, listová zelenina. Projevy nedostatku: oční choroby, zánětlivé změny sliznic, zdrsnění pokožky. B12 Výskyt: vnitřnosti, maso. Projevy nedostatku: zastavení růstu, zhoubná anémie (chudokrevnost).

9 Vitamín C kyselina L-askorbová
Výskyt: čerstvé ovoce (šípky), zelenina (zelí, paprika, brambory). Význam: posiluje imunitu, působí jako antioxidant. Nadměrný příjem vitamínu C způsobuje zvýšení hladiny kyseliny močové a šťavelové v moči, může zvýšit výskyt ledvinných kamenů.   Ničí jej : oxidace, var, zmrazení a kovy Fe, Cu, Al. Jeho přebytek se vyloučí ledvinami. Projevy nedostatku: krvácení dásní, snížená odolnost k infekcím, únava, malátnost, kurděje.

10 Vitamín D - kalciferol antirachitický - protikřivičný
Výskyt: ryby, rybí tuk, játra, vaječný žloutek, mléko. Význam: ovlivňuje látkovou výměnu vápníku a fosforu v lidském těle, správný růst kostí a zubů. Tvoří se v kůži působením slunečního záření z provitamínu. Projevy nedostatku: odvápnění kostí a zubů (zlomeniny, zvýšená kazivost zubů), křivice.

11 Vitamín E - tokoferol Výskyt: rostlinné oleje, živočišné tuky, obilná zrna. Význam: důležitý antioxidant, pomáhá zpomalovat stárnutí a prokazatelně působí i jako prevence proti nádorovému bujení. Má také pozitivní účinky na tvorbu pohlavních buněk, zvyšuje plodnost a podporuje činnost nervového systému. Projevy nedostatku: poruchy vstřebávání tuků a činnosti pohlavních žláz, neplodnost.

12 Vitamín K - fylochinon Výskyt : zelená listová zelenina, luštěniny, sojový a olivový olej, vytváří se ve střevech účinkem střevních bakterií. Význam : pro správnou srážlivost krve, v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu, metabolismu  proteinů cévní stěny. Projevy nedostatku: velké krvácení i při malém poranění.

13 Úkoly: 1) Zjisti, co je to antioxidant, které vitamíny mohou působit jako antioxidanty? 2) Zjisti, jak se projevovaly kurděje a u jakého povolání se projevovaly. 3) Seřaď následující plody podle obsahu vitamínu C (od nejvyšší hodnoty k nejnižší): brambory, černý rybíz, česnek, kiwi, zelí. 4) Zjisti, k čemu slouží lék Warfarin.

14 5) Urči, zda níže uvedené výroky jsou pravdivé:
ANO - NE Vitamíny jsou po chemické stránce nesourodá skupina látek Ve vodě jsou rozpustné vitamíny A, B, C Deformaci kostí, křivici způsobuje nedostatkem vitamínu K Imunitu organismu podporuje vitamín D V šípcích, černém rybízu je obsaženo velké množství vitamínu C Avitaminóza je mírný nedostatek vitamínu A

15 Zdroje: 1 Kliparty Office [online] [cit ]. Dostupné z www: Benešová, Marika; Satrapová, Hana.Odmaturuj z chemie.1. vyd. Brno: Didaktis, 2002,


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_CHK4 3960 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj."

Podobné prezentace


Reklamy Google