Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka"— Transkript prezentace:

1 Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Výživa a potraviny Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka Obrázek:

2 Vitamíny Vitamín (někdy také vitamin) je látka, která spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. V lidském organismu mají vitamíny funkci katalyzátorů biochemických reakcí (urychlují chemické reakce). Podílejí se na přeměně bílkovin, tuků a cukrů v organismu. Existuje 13 základních typů vitamínů. Lidský organismus si nedokáže většinu vitamíny sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy. Obrázek: Obrázek:

3 Rozdělení vitamínů Vitamíny rozpustné v tucích Vitamín A (retinol)
Vitamín D (kalciferol) Vitamín E (tokoferol) Vitamín K (fylochinon) Obrázek: Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamíny B - B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová), B6 (pyridoxin), B9 (kyselina listová), B12 (kobalamin). Vitamín C (kyselina L- askorbová) Vitamín H (biotin) Obrázek:

4 Hypovitaminóza Hypovitaminóza = nedostatek vitamínů. Při nedostatku se mohou objevovat poruchy funkcí organismu, únava, ale i velmi vážná onemocnění. Vitamíny jsou nutné pro udržení mnohých tělesných funkcí a jsou schopny posilovat a udržovat imunitní reakce. Nedostatek vit. D – poruchy růstu, křivice, odvápnění kostí. Nedostatek vit. C – kurděje, krvácivost dásní, padání zubů. Nedostatek vit. E, K – rozpad jaterních buněk (E), poruchy krvetvorby. Nedostatek vit. Skupiny B - únava, záněty, nemoci kůže a sliznic, svalové a nervové poruchy. Obrázek:

5 Hypovitaminóza Nedostatek vitaminu A – Vitamín A chrání před šeroslepostí a slepotou, ovlivňuje růst a buněčné diferenciace. Organismus jej může vytvořit z karotenoidů (beta karoten v mrkvi). Je uskladňován v játrech. Nedostatek se projevuje šeroslepostí, později slepotou a v kombinaci se sníženými imunitními funkcemi, nakonec smrt. Odhaduje se, že nedostatek vitaminu A je ročně příčinou slepoty u 1/2 milionu dětí z nichž 2/3 předčasně zemřou (především v rozvojových zemích jižní Asie).

6 Hypervitaminóza Hypervitaminóza = předávkování nebo otrava vitamíny. Je onemocnění způsobené přílišným množstvím vitamínů nahromaděných v organizmu. Nadbytek vit. B6 v dávkách 2-10g denně může vést k neurologickým poruchám. Nadbytek vit. C – výrazné projímavé účinky, ačkoli vážně nemocní lidé mohou užívat gramů bez projevů předávkování. Nadbytek vit. A – způsobuje praskání a krvácení rtů a podrážděnost. Zvlášť nebezpečná je u těhotných žen, u nichž může způsobit poruchy vývoje plodu, a u malých dětí. U vitamínu A existují případy smrtelných otrav nebo otrav s doživotními následky (psí játra).

7 Hypervitaminóza Hypervitaminóza se týká především vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K), které jsou ukládány v játrech a tělesném tuku a jejichž dlouhodobá nadměrná koncentrace může způsobit např. toxicitu jater. Vitamíny rozpustné ve vodě tělo nepřechovává a jejich aktuální přebytek je vyloučen ledvinami, proto se u nich hypervitaminóza projevuje jen minimálně.

8 Zdroje vitamínů a jejich ztráty při vaření
Čerstvá zelenina a ovoce – A, C, K Mléko, vejce, maso – B, D Rostlinné oleje a živočišné tuky – E Ztráty vitamínů během vaření Vitaminy rozpustné v tucích jsou poměrně trvanlivé. Většina dobře snáší přístup vzduchu a zahřívání. Při vaření nedochází k jejich velkým ztrátám. Vitamíny rozpustné ve vodě jsou náchylnější na teplotu ( vit. C), při vaření se více ničí a dochází k jejich vyluhování do vody. Obrázek:

9 Závěr Při vyvážené stravě nedochází k nadbytku nebo nedostatku vitamínů, proto je konzumace vitamínových doplňků stravy zbytečná. Při nemoci se doporučuje přísun vitamínů zvýšit. Platí rovněž u lidí se zvýšeným stresem, kteří mají vyšší spotřebu vit. C. Opět platí: „Vše s rozumem!“


Stáhnout ppt "Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka"

Podobné prezentace


Reklamy Google