Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová. Biokatalyzátory řídí a usměrňují chemické děje v organismech ovlivňují metabolismus (z řeckého slova METABOLE – přeměna)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová. Biokatalyzátory řídí a usměrňují chemické děje v organismech ovlivňují metabolismus (z řeckého slova METABOLE – přeměna)"— Transkript prezentace:

1 Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová

2 Biokatalyzátory řídí a usměrňují chemické děje v organismech ovlivňují metabolismus (z řeckého slova METABOLE – přeměna) vznikají v živých organismech

3 Enzymy makromolekulární látky bílkovinné povahy v organismech se vyskytují v nepatrném množství ovlivňují většinu reakcí v organismu mají specifický účinek – jeden enzym ovlivňuje jednu látku nebo skupinu podobných látek (zámek a klíč)

4 Složení enzymů bílkovinná částnízkomolekulární látka - nejčastěji vitamín ENZYMAPOENZYMKOENZYM=+

5 Ovlivnění účinnosti enzymů teplota –n–nízká teplota – činnost enzymů zpomaluje –v–vysoká teplota – enzymy ničí –k–každých 10 0 C se zvýší rychlost reakce 2-3krát –o–optimální teplota je v rozmezí mezi 10 – 40 0 C –v–většina enzymů je aktivní do 50 0 C pH koncentrace enzymu nebo substrátu

6 Látky ovlivňující účinnost enzymů aktivátory – urychlují reakci inhibitory – brzdí enzymatickou reakci

7 Enzymy ptyalin –v ústech, štěpí škroby na jednodušší cukry pepsin – v žaludku, štěpí bílkoviny sacharasa – štěpí sacharosu na glukosu lipasa – štěpí tuky proteinasa – štěpí bílkoviny oxido-reduktasy – katalyzují oxidačně redukční děje

8 Využití enzymů biotechnologie – odvětví chemických výrob –k–kvasné technologie – výroba piva, vína, octa, ethanolu atd. prací prostředky – obsahují proteinasy a lipasy – enzymy štěpící bílkoviny a tuky

9 Vitamíny pro člověka nepostradatelné látky lidský organismus nedovede vitamíny syntetizovat musí je přijímat v potravě hypovitaminóza – nedostatek vitamínu v organismu avitaminóza – vitamín v organismu zcela chybí hypervitaminóza – nadbytek vitamínu v organismu

10 Rozdělení vitamínů Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné ve vodě D A E K Vitamíny skupiny B C H

11 Vitamíny rozpustné v tucích Ozna- čení NázevVýskytCo ovlivňují Onemocnění při nedostatku vitamínu Aretinol rostlinná potrava, rybí tuk, játra, máslo tzv. vitamín krásy, zvyšuje odolnost proti infekci šeroslepost, suchá pokožka, třepení, vypadávání vlasů, zubní kazy, náchylnost k infekcím Dkalciferol rybí tuk, žloutky, mléko, ovocepevnost, stavba kostí, kostní dřeně křivice (rachitis), měknutí kostí, trpasličí růst, ekzémy Etokoferol obilné klíčky, slunečnicový olej, semínka, mandle, ořechy působí ochranně proti rakovině, zpomaluje stárnutí neplodnost, rychlejší stárnutí, kornatění cév, poruchy nervového systému Kfylochinon zelenina, ovoce, mikroorganismyzajišťuje srážlivost krve zvýšená krvácivost

12 Vitamíny rozpustné ve vodě krvetvorba, funkce nervové soustavy zhoubná anemie, nervová onemocnění játra, maso kobalaminB 12 tvorba krve, činnost nervové soustavy, pomáhá snižovat pocit únavy a podrážděnosti kožní a nervové onemocnění, křeče, nespavost, změny na kůži čočka, kuře,paprika, vločky, ořechy pyridoxinB6B6 kvalita pokožky, růst koutky, bolesti hlavy, padání vlasů, tvorba lupů, lámavost nehtů, kožní onemocnění (ekzémy), záněty spojivek kvasnice,maso, vejce, zelenina riboflavinB2B2 funkce nervové soustavy, odolnost vůči infekčním chorobám nervová onemocnění (beri-beri) kvasnice, obilí, játra thiaminB1B1 Co ovlivňují Onemocnění při nedostatku vitamínu VýskytNázevOzna- čení

13 Vitamíny rozpustné ve vodě Ozna- čení NázevVýskytCo ovlivňují Onemocnění při nedostatku vitamínu Ckyselina askorbová ovoce, zeleninaochranné děje, kostní dřeň, metabolismus, odolnost organismu ztráta odolnosti, únava, kurděje Hbiotin Játra, vejce, mléko, houby, vytvářejí ho organismy žijící ve střevě nedostatek velmi vzácný – onemocnění kůže

14 Hormony regulují velké množství metabolických dějů v organismu udržují rovnováhu vnitřního prostředí organismu organismus si je vytváří sám působí pomalu nedostatek nebo nadbytek způsobuje onemocnění př. hormony štítné žlázy, inzulin, pohlavní hormony, adrenalin, noradrenalin ….

15 DÚ: 1.Proč není vhodné prát prádlo s pracími prostředky ručně? 2.Jaký vliv mají prací prostředky na životní prostředí? 3.Proč nám pečivo po určité době v ústech zesládne? 4.Proč námořníci při dlouhých plavbách trpěli kurdějemi? 5.Co způsobuje nedostatek inzulinu v lidském organismu?


Stáhnout ppt "Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová. Biokatalyzátory řídí a usměrňují chemické děje v organismech ovlivňují metabolismus (z řeckého slova METABOLE – přeměna)"

Podobné prezentace


Reklamy Google