Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vitamíny. Charakteristika vitamínů Přírodní látky (v rostlinách i živočiších) Esenciální látky (nutný příjem v potravě, vyšší organismy je nedovedou syntetizovat,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vitamíny. Charakteristika vitamínů Přírodní látky (v rostlinách i živočiších) Esenciální látky (nutný příjem v potravě, vyšší organismy je nedovedou syntetizovat,"— Transkript prezentace:

1 Vitamíny

2 Charakteristika vitamínů Přírodní látky (v rostlinách i živočiších) Esenciální látky (nutný příjem v potravě, vyšší organismy je nedovedou syntetizovat, rostliny a mikroorganismy ano) V malé dávce nezbytná pro činnost organizmu, nebo jeho části Nejsou živinou (nepřináší energii), často příjem jako provitamín Nízkomolekulární organické sloučeniny, různorodé Mění aktivitu enzymů, působení různé, často součástí koenzymů, různé speciální funkce (srážení krve, vidění, …)

3 Nestandardní příjem vitamínů Hypovitaminóza Avitaminóza Hypervitaminóza

4 Historie Objev – 1880 – ruský lékař Lunin – předpoklad látek nutných v potravě Označení písmeny – 1906 – Hopkins – výživa potkanů škrob, cukry, tuky, bílkoviny – máslo a mléčný cukr byl faktor A, další nutné látky faktor B Název – 1912 – Funk – vit + amin = amin důležitý pro život pro vitamín B 1 – izoloval ze slupek látku proti beri-beri (platí i dnes?)

5 Thiamin B1 – thiamin pyrimidinové a thiazolové jádro Koenzym dekarboxylas (dekarboxylace 2- oxokyselin), přenos R-CHO Beri – beri, křeče, obrna, nervové poruchy

6 Riboflavin – B2 flaviny Koenzymy přenášející vodík FAD, FMN Poškození sliznic, rtů, zánět jazyka

7 Kyselina pantothenová B5 derivát beta alaninu základ koenzymu A (cysteamin - kys. Pantothenová- difosfát – ribosa –adenin), přenos acylů dostatek, poruchy metabolismu, apatie

8 Pyridoxin B6 základem pyridin koenzym transaminas nervové poruchy, epileptické křeče

9 Kobalamin B12 porfyrin s Co Nevytvářen rostlinami kofaktor různých enzymů chudokrevnost

10 Kyselina nikotinová – PP - niacin - B 3 její amid je nikotinamid koenzym dehydrogenas NAD +, NADP + pellagra – poruchy kůže

11

12 Biotin – H od thiofanu, podobný thiofenu koenzymy karboxylas avitaminóza vzácná (mikroorganismy ve střevech)

13 Kyselina listová – folová kyselina glutamová + p- aminobenzoová + pteridin kofaktor transferas krvetvorba

14 Kyselina L – askorbová – C derivát sacharidů (glukosy) redoxní děje kurděje, porucha tvorby kolagenu, náchylnost k infekcím příprava z glukózy Ničí se oxidací, ne varem Ledvinový práh 1,5 mg/100ml, vyloučení bez zásob 1794 První anglické námořnictvo požívání pomerančů a citrónů Význam zavedení brambor do Evropy

15 Vitamíny rozpustné v lipidech ADEK

16 Retinol – A diterpen, derivát izoprenu, dvě podobné formy Vzniká štěpením beta karotenu Nedostatkem poruchy vidění, vysychání a rohovatění sliznic

17 D2 - ergokalciferol Kalciferoly (kalcioly)– vitamíny D 1 až D 7 Odvozeny ze steroidů Provitamín nenasycené steroly Nejznámější D 2 až D 3, podobné Metabolismus Ca, P, křivice

18

19 Fylochinony – vitamín K deriváty naftochinonu produkují mikroorganismy, střevní bakterie, antibiotika? srážlivost krve Fylochinon K1

20 Tokoferoly – vitamíny E derivát izoprenu antioxidanty, ničí radikály, svalová ochablost


Stáhnout ppt "Vitamíny. Charakteristika vitamínů Přírodní látky (v rostlinách i živočiších) Esenciální látky (nutný příjem v potravě, vyšší organismy je nedovedou syntetizovat,"

Podobné prezentace


Reklamy Google