Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_215.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_215."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_215

2 Jméno autora:Mgr. Bartošíková Hana Třída/ročník:3. (7.) Datum vytvoření: Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Vitamíny Klíčová slova: B-komplex, thiamin, riboflavin, niacin, kyselina panthotenová, pyridoxin, kyselina listová, kobalamin Druh učebního materiálu:prezentace

3 P ŘÍRODNÍ LÁTKY VITAMÍNY – 2. ČÁST

4 H YDROFILNÍ 1) V ITAMÍNY SKUPINY B (B- KOMPLEX ) B 1 – thiamin B 2 – riboflavin B 3 – niacin B 5 – kyselina panthotenová B 6 – pyridoxin B 9 – kyselina listová B 12 – kobalamin Pocházejí většinou ze stejného zdroje – játra, kvasnice, celozrnné obilí Nevyskytují se samostatně, ale vždy v celém komplexu Nestále se musí doplňovat Většina působí jako koenzymy v metabolismu sacharidů

5 B 1 – THIAMIN Patří mezi nejdéle známé vitamíny Substituovaný pyrimidinový a thiazolový cyklus spojený methylenovou skupinou Jeho derivát thiamindifosfát je koenzymem dekarboxylas a aldehydtransferas Zdroj : kvasnice, luštěniny, zelenina, vejce, vepřové maso Nedostatek : nemoc beri-beri (jednostranná výživa loupanou rýží), záněty nervů, otoky Obr. 1: Thiamin chlorid

6 B 2 – RIBOFLAVIN V podobě FMN a FAD je koenzymem oxidoreduktas Zdroj: mléko, kvasnice, vnitřnosti, vejce (vegani – tablety, ořechy) Nedostatek : záněty ústních koutků, sliznic dutiny ústní, záněty spojivek… Obr. 2: riboflavin

7 B 3 – NIACIN Vyskytuje se ve dvou formách: Kyselina nikotinová (rostlinná forma) Nikotinamid (živočišná forma) – též vitamín PP Využíván k syntéze koenzymů oxidoreduktas NAD + a NADP + Zdroj: kvasnice, obilné klíčky, libové maso, játra, ledviny Organismus si jej dokáže vytvořit z AK tryptofanu Nedostatek : pelagra (těžké onemocnění pokožky a žaludeční a střevní sliznice) – při jednostranné výživě kukuřicí Snižuje hladinu cholesterolu Obr. 3: kyselina nikotinová Obr. 4: nikotinamid

8 B 5 – KYSELINA PANTHOTENOVÁ Je součástí koenzymu A (CoA) Velký význam v kosmetice a lékařství ve formě panthenolu – stimuluje tvorbu kožních buněk, léčba popálenin po opalování, regenerace vlasů Nachází se v téměř všech potravinách Obr. 5 – kyselina panthotenová

9 B 6 – PYRIDOXIN Směs derivátů pyridinu Koenzymy důležité pro metabolismus aminokyselin Podporují tvorbu krvinek Zdroj: vaječný žloutek, maso Nedostatek: u dětí epileptické křeče, deprese

10 B 9 – KYSELINA LISTOVÁ Aktivní forma – tetrahydrofolát (koenzym transferas) Důležitá pro syntézu nukleových kyselin, při krvetvorbě Významný pro normální růst a vývoj plodu – doporučuje se zvýšená přísun v těhotenství Obsažena především v listové zelenině (špenát, brokolice, kapusta…) – vařením se ničí! Nedostatek : megaloblastická anémie poruchy růstu neplodnost Obr. 6 – kyselina listová

11 B 12 – KOBALAMIN Porfyrinový skelet s kobaltem Význam : krvetvorba, nervová soustava Zdroj : vejce, mléko, sýr, maso, vnitřnosti Tvoří se zásoby v játrech Nedostatek : chudokrevnost, hubnutí, zhoršování paměti, poruchy svalové koordinace Vegani musí doplňovat uměle Obr. 7 – kobalamin

12 P OUŽITÉ ZDROJE Středoškolské učebnice chemie: MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia: 3. díl. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s. r. o., ISBN RŮŽIČKOVÁ, Květoslava a Bohumír KOTLÍK. Chemie II. v kostce. 3. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, ISBN Obrázky vytvořeny v programu ChemSketch


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_215."

Podobné prezentace


Reklamy Google