Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_193.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_193."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_193

2 Jméno autora:Mgr. Bartošíková Hana Třída/ročník:3. (7.) Datum vytvoření: Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: zástupci monosacharidů a oligosacharidů Klíčová slova: Glukosa, fruktosa, galaktosa, ribosa, sacharosa, maltosa, laktosa Druh učebního materiálu:prezentace

3 S ACHARIDY – 8. ČÁST Přírodní látky

4 D- GLUKOSA ( HROZNOVÝ CUKR ) Někdy také dextrosa Bílá, sladká, ve vodě rozpustná látka Nejběžnější monosacharid Volná je obsažena v rostlinných šťávách, ovoci, medu a v krvi živočichů Vázaná v mnoha oligosacharidech (sacharosa, laktosa) a polysacharidech (škrob, glykogen, celulosa) Vyrábí se hydrolýzou škrobu

5 F YZIOLOGICKÝ VÝZNAM D - GLUKOSY Nezbytná pro lidský organismus Nejrychlejší zdroj energie (pro některé orgány – např. mozek i jediný zdroj energie) Je stálou součástí krve živočichů Koncentrace glukosy v krvi (glykémie – 4,4 - 6,1 mmol/l ) je řízena hormonálně (inzulín, glukagon) V moči se vyskytuje jen v patologických případech (diabetes) Využití v lékařství: umělá výživa (vodné roztoky glukosy)

6 D- FRUKTOSA – OVOCNÝ CUKR Na rozdíl od většiny cukrů je levotočivá (kdysi nazývaná levulosa) Vyskytuje se v medu, ovoci Má velkou sladivost Součást disacharidu sacharosy Fruktosa v nadbytečném množství = jed? port/790-fruktoza-a-jed/video/ port/790-fruktoza-a-jed/video/

7 D- GALAKTOSA Součást krevních polysacharidů, rostlinných slizů Vázaná v disacharidu laktose Součást mateřského mléka, důležitý zdroj energie pro kojence L-galaktosa je obsažena v polysacharidu agaru

8 D- RIBOSA Součást RNA Její derivát – 2-deoxy-D-ribosa je součástí DNA

9 S ACHAROSA – ŘEPNÝ CUKR Využití v potravinářském průmyslu jako sladidlo (potravinářský cukr) Nejbohatším zdrojem je cukrová řepa a cukrová třtina Bezbarvá, krystalická, ve vodě rozpustná látka Zahříváním vzniká karamel

10 SACHAROSA V kyselém prostředí hydrolyzuje na glukosu a fruktosu Dochází ke změně optické otáčivosti z pravotočivé na levotočivou (díky silně levotočivé fruktose) Hydrolyzát sacharosy je označován jako invertní cukr. Obr. 5

11 M ALTOSA – SLADOVÝ CUKR Vzniká hydrolýzou škrobu nebo glykogenu Je obsažen v klíčících zrnech ječmene (tím pádem také v pivě)

12 L AKTOSA – MLÉČNÝ CUKR Vyskytuje se v mléce savců Některé kvasinky zkvašují laktosu na ethanol a kyselinu mléčnou – výroba kefíru Děti mají v trávicím traktu enzym laktasu, který štěpí laktosu, dospělí jej mají v menší míře – nesnášenlivost mléka

13 P OUŽITÉ ZDROJE Středoškolské učebnice chemie: MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia: 3. díl. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s. r. o., ISBN RŮŽIČKOVÁ, Květoslava a Bohumír KOTLÍK. Chemie II. v kostce. 3. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, ISBN Vzorce byly vytvořeny v programu ChemSketch Obrázky: 1. Ronhjones. Commons.wikimedia.org : Sugar- inversion.png [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication WWW:.http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ASugar- inversion.png


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_193."

Podobné prezentace


Reklamy Google