Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa, Suroviny 1.ročník, SOŠ a SOU 28. října 2707, Česká Lípa Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa, Suroviny 1.ročník, SOŠ a SOU 28. října 2707, Česká Lípa Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován."— Transkript prezentace:

1

2 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa, Suroviny 1.ročník, SOŠ a SOU 28. října 2707, Česká Lípa Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“

3 Obsah: 1)Rozdělení potravin podle původu 2)Potraviny rostlinné a živočišné 3)Rozdělení potravin podle funkce 4)Potraviny stavební, energetické a ochranné 5)Průměrné složení rostlinné potraviny 6)Rozdělení potravin 7)Průměrné složení živočišné potraviny 8)Procvičení učiva – zařazování potravin do skupin 9)Použité zdroje

4 a)Podle původu: - rostlinné - živočišné b)Podle funkce: - energetické (sytící) - stavební - ochranné Rozdělení potravin

5 1. Rostlinné potraviny a) Rozdělení potravin podle původu:

6 Další příklady rostlinných potravin

7 2. Živočišné potraviny

8 Další příklady živočišných potravin

9 1. Stavební - mají vyšší procento bílkovin ( stavba a obnova buněk, součást enzymů ). b) Rozdělení potravin podle funkce:

10 2. Energetické ( = sytící ) - mají vysoký obsah sacharidů ( např. škrob, glukóza, sacharóza…), resp. tuků, které jsou výrazným zdrojem energie pro člověka.

11 3. Ochranné - obsahují velké množství vitamínů a minerálních látek, které ovlivňují metabolismus a imunitní systém lidského organismu.

12 Průměrné složení rostlinné potraviny: - sacharidy – např. škrob, sacharóza, glukóza, celulóza ( není zdroj energie, pročišťuje střeva – prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku ) - neplnohodnotné bílkoviny - voda - vitamíny - C, PP, beta karoten… - minerální látky – P, Ca, K, Na, Mg, Cl, Fe… - tuky ( olejnaté plodiny, skořápkové ovoce ) - enzymy, organické kyseliny ( např.k.citronová…), barviva atd.

13 Průměrné složení živočišné potraviny: - plnohodnotné bílkoviny - tuky – obsahují cholesterol ( způsobuje ucpávání cév a tím vznik civilizačních chorob např. vysoký krevní tlak, infarkt, mozková mrtvice atd. ) -vitamíny- A, D, E, B1, B2, B6, B12 (vnitřnosti, droždí ),PP… -minerální látky – P, Ca, Mg, Fe, Na, K, … - voda - sacharidy - enzymy = biokatalyzátory ( metabolismus ) - extraktivní látky ( ovlivňují chuť a vůni )…

14 Zařaď uvedené potraviny do příslušné skupiny:

15

16 Použité zdroje Jana Kolaříková: Potraviny a výživa Učebnice pro SŠ – 1. Díl CH.Ingramová: Světová encyklopedie Všechno o jídle 40, Ing. M. Prchalová Rozdělení potravin


Stáhnout ppt "40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa, Suroviny 1.ročník, SOŠ a SOU 28. října 2707, Česká Lípa Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován."

Podobné prezentace


Reklamy Google