Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana."— Transkript prezentace:

1 Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /3 Autoring. Zuzana Hlaváčová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-PN/1-SL- 2/8 Název DUMStravitelnost luštěnin Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmětPotraviny a nápoje Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: význam luštěnin ve výživě, složení luštěnin, stravitelnost luštěnin Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaSložení luštěnin, stravitelnost luštěnin Datum

3 Stravitelnost luštěnin Náplň výuky Význam luštěnin ve výživě Složení luštěnin Stravitelnost luštěnin Kontrolní úkol

4 Význam luštěnin ve výživě Luštěniny, díky svému složení jsou přínosem pro lidský organismus v rámci prevence ochrany před srdečně cévními chorobami a například před nemocemi zažívacího traktu. Obsahují:  Větší množství škrobu – vyšší energetická hodnota  Hodnotné bílkoviny – přechod mezi bílkovinami rostlinného a živočišného původu  Vitamíny skupiny B, C, A  Minerální látky K, P, Ca, Mg, Fe  Vlákninu, Celulózu  Tuky

5 Složení luštěnin Druh 100 g Množství energie KJ Bílkoviny g Tuky g Sacharidy g Některé minerální látky a některé vitamíny Ca Fe B1 C mg HRÁCH141823,72,1961,576,16,30,82,7 ČOČKA ,259,277,914,670,52,5 FAZOLE141123,51,9759,8120,16,590,72,5 SÓJA178343,832,8116,3254,29,051,1- Tabulka 1. Složení luštěnin

6 Stravitelnost luštěnin Horší stravitelnost luštěnin způsobují:  Celulóza  Škrob U většiny lidí trávení těchto živin způsobuje nepříjemné nadýmání Lepší stravitelnosti se můžeme docílit:  Máčením luštěnin ve vodě, která se potom vyleje a luštěniny se uvaří v nové vodě – dojde ke ztrátám některých vitamínů a minerálů, ale rozpustí se těžce stravitelné sacharidy.  K luštěninovým pokrmům se podávají kyselé doplňky – kyselé okurky nebo jiná kyselá zelenina  Nakličování luštěnin – stoupá obsah vitamín a enzymů, sacharidy se mění na lehce stravitelné (během klíčení je nutné vyměnit vodu, hrozí výskyt mikroorganizmů: bakterie, plísně )

7 Kontrolní úkol 1. Čím se od sebe liší hrách, fazole a sója z hlediska výživového?

8 Seznam obrázků:

9 Seznam použité literatury: [1] Kolaříková, Jana, Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou

10 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana."

Podobné prezentace


Reklamy Google