Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Použití obilovin v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Použití obilovin v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana."— Transkript prezentace:

1 Použití obilovin v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /2 AutorIng. Zuzana Hlaváčová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-PN/1-SL-2/12 Název DUMPoužití obilovin v kuchyni Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmětPotraviny a nápoje Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: použití obilovin v potravinářství, mlýnské výrobky v kuchyni Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaCereálie, mouka, krupice Datum

3 Použití obilovin v kuchyni Náplň výuky  Použití obilovin v potravinářství   Použití mlýnských výrobků v kuchyni  Kontrolní úkol Mlýnské výrobky

4 Použití obilovin v potravinářství Obiloviny, které nesou v angličtině jméno římské bohyně zemědělství Ceres, dále zpracovávají: Mlýny – mouka, krupice Škrobárny – škrob, pudinky Lihovary Pivovary Sladovny Závody na výrobu kávovin

5 Mlýnské výrobky Mouka, krupice Jsou výrobky, které se získávají rozemíláním obilných zrn na různou hrubost. Mouka snadno přijímá vlhkost a cizí pachy, proto skladujeme v suchých, chladných, tmavých a dobře větratelných skladech s regály. Chráníme ji před škůdci – myši, roztoči a moli.

6 Obr. 1: Druhy mouky

7 Použití mlýnských výrobků v kuchyni Mouku používáme k přípravě těst, moučníků zahušťování polévek a omáček přípravě zavářek a vložek do polévek pečení chleba a pečiva obalování

8 Krupici na přípravu kaší, moučníků Kroupy zavářka do polévek, jelítka, uzenářské výrobky Ovesné vločky cereální snídaně, dietní pokrmy, kaše,

9 Obr. 2: Cereální snídaně z ovesných vloček

10 Kontrolní úkol: Použití obilovin, výrobků z obilovin Název obilovin, výrobků z obilovin Kaše Hladká mouka Samostatný pokrm Žito Bezlepková dieta Vločky, müsli Zavářky do polévek 1. Doplň tabulku Jáhly, rýže, oves… Zahušťování Rýže, jáhly, kroupy Kávoviny Rýže, pohanka, kukuřice Cereální snídaně Jáhly, rýže, vločky

11 Seznam obrázků: Obr. 1: SOU Horky, [vid ], dostupné z: Obr. 2: breakfast, [vid ], dostupné z: exUIxOnLHXvz7cRI

12 Seznam použité literatury: [1] Kolaříková, Jana. Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou

13 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Použití obilovin v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana."

Podobné prezentace


Reklamy Google