Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Použití luštěnin v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Použití luštěnin v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana."— Transkript prezentace:

1 Použití luštěnin v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0445 /3 AutorIng. Zuzana Hlaváčová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-PN/1-SL-2/9 Název DUMPoužití luštěnin v kuchyni Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmětPotraviny a nápoje Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: použití luštěnin ve stravování, příklady pokrmů z luštěnin Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaLuštěniny, pokrmy Datum16. 4. 2013

3 Použití luštěnin v kuchyni Náplň výuky  Použití luštěnin ve stravování  Příklady názvů pokrmů z luštěnin  Kontrolní úkol

4 Použití luštěnin ve stravování Luštěniny jsou důležitou kuchyňskou surovinou, používají se na přípravu: polévek kaší samostatných pokrmů jako příloha k masu vegetariánských jídel

5 Příklady názvů pokrmů z luštěnin Polévky: Hrachová Cizrnová s vepřovým masem Čočková polévka kyselá s brambory Mexická fazolová polévka Obr.: 1 Mexická fazolová polévka

6 Kaše: Hrachová kaše Cizrnová kaše – Hummus Fazolová kaše Mexiko Čočková kaše se sázeným vejcem a párkem Obr.: 2 Hrachová kaše

7 Saláty: Bretaňský salát Čočkový salát Salát z jehněčího s bílými fazolemi Ovocný salát s naklíčenými luštěninami Obr.: 3 Bretaňský salát

8 Samostatné pokrmy, přílohy k masu: Mexický chilli noc carne z červených fazolí Čočka na kyselo Šoulet Fazole se zelím Obr.: 4 Fazole se zelím

9 Vegetariánská jídla z luštěnin: Čočkové karbenátky Sójový guláš Tempeh na smetaně Šmakoun s luštěninami Obr.: 5 Sójové karbenátky

10 Kontrolní úkol: 1. Jaké další pokrmy bys připravil z luštěnin?

11 Seznam obrázků: Obr. 1: 1974andrea (Andrea), [vid. 18.4.2013], dostupné z: http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQdVEDGpR5yoJWxF7M C5GBRMXaIFhZ2ygtPNUacUefEAy7qISí Obr. 2: anonym, [vid. 18.4. 2013], dostupné z: http://www.balita.cz/MENU/jidla/foto/94.jpg Obr. 3: Ivana Přikrylová, [vid. 18.4.2013], dostupné z: http://img.mf.cz/316/995/16019.jpg http://img.mf.cz/316/995/16019.jpg Obr. 4: Redakce, [vid. 18.4.2013], dostupné z: http://img.blesk.cz/img/19/article/411573_salat-kysane-zeli-recept- vareni-crop.jpg Obr. 5: smi, [vid. 18.4.2013], dostupné z: http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ_4zJcRwKs1Rz4EZTb 5TO0wHMAtiC5IGrylwINGyFL8p04A2xlYvVvvQ

12 Seznam použité literatury: [1] Kolaříková, Jana. Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou [2] J. Runštuk a kolektiv. Receptury teplých pokrmů, R – plus, Hradec Králové, 2001

13 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Použití luštěnin v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana."

Podobné prezentace


Reklamy Google