Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice"— Transkript prezentace:

1 Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Vladimír Šafařík Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Ing. Vladimír Šafařík Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Tr-Str/3-SO-1/4 Název DUM Ocelové zárubně Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 33-56-H/01 Obor vzdělávání Truhlář Vyučovací předmět Stavební truhlářství Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 18 – 19 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: ocelové zárubně, prahy Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Práh, ocelová zárubeň, ocelová příraznice Datum

3 Ocelové zárubně Náplň učiva Úvod Rozdělení ocelových zárubní
Vlastní provedení ocelové zárubně Prahové prkénko

4 Úvod Ocelové zárubně se využívají dle módních trendů všeobecně, jelikož oproti dřevěným zárubním jsou levnější. Osazují se zpravidla při vyzdívání příček a po dokončení omítek se opatřují krycím nátěrem.

5 Rozdělení ocelových zárubní
Ocelové zárubně jsou normalizovány pro tři druhy dveří [1]: pro jednokřídlové dveře otočné pro dvoukřídlové dveře otočné pro kývavé dveře Jmenovité rozměry zárubní se uvádějí v mm, v pořadí B x H x C

6 Vlastní provedení ocelové zárubně
Nadpraží a stojky jsou do profilu vylisovány z ocelového plechu h = 1, 8 (mm). Rohy jsou svařené. Dolní konce stojek mají navařenu jednu nebo dvě spojky, čímž jsou zajištěny proti sevření nebo rozevření. Do spojek se pak vkládá dřevěná (Db, Js, Md, Bo) lišta, na kterou se přišroubuje prahové prkénko. Kvůli osazování zárubní do podlah, případně do dlažby, musí být stojky asi o 30 – 40 (mm) delší.

7 U zárubně otočných dveří s nestejnou úrovní podlahy, jsou stojky spojeny ocelovou příraznicí.
Stojky mají po výšce navařené tři výztuhy z ocelových pásků. Na přední straně mají navařeny tři závěsy. Dále jsou zárubně opatřeny plechovými kryty otvorů pro zámky a zástrčky a otvory pro závory.

8 Prahové prkénko – práh Zajišťuje dosedání otočných křídel u podlahy. Jsou z tvrdého dřeva (Bk, Db, Js), h = 20 (mm). Osazují se vruty se zápustnou hlavou po osazení dveřního křídla. Vruty se šroubují do dřevěné lišty ve spojce zárubně. U dveří s bezbariérovým přístupem práh chybí.

9 Kontrolní otázky: Kdy a jak se osazují kovové zárubně?
Pro jaké druhy dveří jsou ocelové zárubně normalizovány? Co je to ocelová příraznice a kde se využívá? Z jakého dřeva jsou nejčastěji prahy?

10 Seznam obrázků:

11 Seznam použité literatury:
[1] Arch. Jan Vinter – Karel Havránek, TRUHLÁŘSTVÍ – KONSTRUKCE pro 1. a 2. ročník středních průmyslových škol dřevařských. SNTL, Praha, 1979

12 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google