Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ocel – složení, vlastnosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ocel – složení, vlastnosti"— Transkript prezentace:

1 Ocel – složení, vlastnosti
Střední odborná škola Otrokovice Ocel – složení, vlastnosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Mat/1-SO-4/8 Název DUM Ocel – složení, vlastnosti Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Materiály Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: výroba železa a oceli, základní vlastnosti oceli a rozdělení Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Železo, ocel, výroba železa a oceli, složení a vlastnosti oceli, rozdělení oceli do tříd, barva podle teploty Datum

3 Ocel – složení, vlastnosti
Náplň výuky: Výroba železa Výroba oceli Složení oceli Vlastnosti oceli Rozdělení oceli do tříd

4 Výroba železa Železo se vyrábí ve vysoké peci. Do pece se vkládá tzv. vsázka. Tu tvoří železná ruda obohacená o železný šrot, koks a vápenec. V peci je vysoká teplota, protože železo se taví při teplotě 1539 °C. Doba tavení je okolo 10 hodin v závislosti na množství rudy. Pec má několik pásem, v každém pásmu dochází k určitým tepelným a chemickým procesům. Produkty vysoké pece jsou: surové železo, struska a plyn. Samotné, dále nezpracované železo má špatné vlastnosti a vyrábí se z něj ocel a litina.

5

6 Výroba oceli Ocel je zpracované nebo také kujné železo. To znamená, že se může dále zpracovávat, aniž by se lámalo nebo jinak poškodilo. Ocel obsahuje maximálně 2 % uhlíku. Trubky z oceli, které se mají svařovat, mohou obsahovat max. 0,22 % uhlíku. Výroba oceli se nazývá zkujňování. Nejvíce oceli se vyrábí v Martinských pecích (jiný název je Siemens-Martinské pece). Ze železa se odstraňuje uhlík a další nežádoucí prvky, které kazí vlastnosti – fosfor, síra a další. V pecích je teplota okolo 1700 °C. Ocel se dále vyrábí také v elektrických pecích nebo různých typech konvertorů.

7 Složení oceli Přibližné složení oceli: 98 % železo 1 % uhlík
1% ostatní prvky Instalatéři používají ocelové trubky se zaručenou svařitelností, které mají maximálně 0,22 % uhlíku. Nejpoužívanější je ocel konstrukční obvyklých jakostí určená k tváření se zaučeným obsahem uhlíku (C), fosforu (P), síry (S).

8

9 Nejdůležitější vlastnosti oceli
teplota tavení asi °C hustota 7,8 kg/dm3 nejvíce zhoršují kvalitu oceli prvky uhlík, fosfor a síra větší množství uhlíku dělá ocel nesvařitelnou Instalatéři používají nejčastěji trubky z oceli dodávané pod označením Je to ocel konstrukční, obvyklých jakostí, určená k tváření se zaručeným obsahem prvků C, P, S. Tato ocel má zaručenou svařitelnost.

10 Nejdůležitější vlastnosti oceli
Odolnost proti korozi – ocel, která se běžně používá (třídy 11) a instalatéři ji používají na potrubních rozvodech ve vlhkém prostředí brzy zkoroduje. Aby nerezivěla musí se udělat opatření, např. použít ocel s vyšším obsahem chromu (tuto však nelze svařovat běžným způsobem) nebo trubku natřít základní antikorozní barvou a pak dalším nátěrem. Tvárnost – trubky a tvarové profily (jakly) mají tvárnost různou, podle toho, kolik jakých prvků ocel obsahuje. Běžné nízkouhlíkové oceli mají tvárnost dobrou – lze je ohýbat aniž by se materiál lámal. Svařitelnost - aby byla zaručena svařitelnost v běžných podmínkách, musí se používat ocel nízkouhlíková. Trubky z této oceli běžně instalatéři svařují a ke svařování těchto ocelí stačí základní kurz svařování ocelí a řezání kyslíkem.

11 Obr. 3 Rozdělení oceli

12

13 Barva oceli podle teploty

14 Obr. 6 I nerezové potrubí dlouhodobě vystavené vlhkosti zreziví – úpravna pitné vody
Obr. 5 I když je nízkouhlíkatá ocel tvárná, nelze trubky velkých průměrů s tlustou stěnou ohýbat

15 Kontrolní otázky: Otázka – Jak se vyrábí železo?
Otázka – Jak se vyrábí ocel? Otázka – Jaké je složení oceli? Otázka – Které jsou nejdůležitější vlastnosti oceli? 5. Otázka – Do jakých tříd se rozděluje ocel? 6. Otázka – Jak se pozná teplota oceli podle barvy?

16 Seznam obrázků: Obr. 1: Bothe, O.: „Strojírenská technologie“, Praha, 1983, SNTL Obr. 2: Bothe, O.: „Strojírenská technologie“, Praha, 1983, SNTL Obr. 3: vlastní Obr. 4: vlastní Obr. 5: vlastní Obr. 6: vlastní

17 Seznam použité literatury:
[1] Bothe, O.: „Strojírenská technologie“, Praha, 1983, SNTL

18 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Ocel – složení, vlastnosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google