Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice"— Transkript prezentace:

1 Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /2 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vy/2–SO-5/10 Název DUM Dilatace potrubí Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vytápění Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Možnosti dilatace potrubí, délka prodloužení trubek Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Prodloužení potrubí, velikost prodloužení, součinitel délkové roztažnosti, zajištění dilatace potrubí Datum

3 Dilatace potrubí Náplň výuky: Velikost dilatace
Součinitel délkové roztažnosti Zajištění možnosti dilatace potrubí Dilatace předizolovaných potrubí Pevné a kluzné body na potrubí

4 Velikost dilatace Δl = l ‧ α ‧ Δt Obr. 1: Prodloužení potrubí
Dilatace potrubí je jeho prodloužení (zkrácení) v případě jeho ohřátí (ochlazení). Jinak vyjádřeno jde o změnu délky potrubí v důsledku změny teploty. Prodloužení potrubí = původní délka × součinitel roztažnosti × změna teploty Δl = l ‧ α ‧ Δt Obr. 1: Prodloužení potrubí

5 Graf prodloužení potrubí
Obr. 2: Graf prodloužení potrubí Potrubí délky 3,5 metru se při ohřátí o 30 °C prodlouží o 6,8 mm Potrubí délky 8,5 metru se při ohřátí o 50 °C prodlouží o 27,6 mm

6 Součinitel délkové roztažnosti
Součinitel (koeficient) délkové roztažnosti je pro každý materiál jiný. Tabulka ukazuje běžně používané materiály trubek ve stavebnictví. Nejvíce se roztahují trubky z polyetylenu, nejméně se roztahují trubky ocelové.

7 Zajištění možnosti dilatace potrubí
Prodloužení (dilatace) potrubí musí být zajištěna tak, aby nemohlo pohybem trubek dojít k poškození potrubí, uvolnění hmoždinek nebo upevňovacích prvků. To je možno zajistit několika způsoby. Do stavební konstrukce (nejčastěji stěny nebo stropu) se pevně přichytí nosná lišta. Na ni jsou připevněny objímky pro potrubí. Lišta je dostatečně dlouhá, aby se v ní roztahováním potrubí mohl pohybovat posuvný prvek. Do lišty jsou přišroubovány šrouby s dělenými objímkami pro trubky. Lišty i objímky se vyrábí všechny běžné průměry potrubí v domovních instalacích – od ½ ˮ do 2 ˮ.

8 Obr. 3: Možnost dilatace potrubí pomocí posuvné lišty

9 Dilatace předizolovaných potrubí
U dálkového vytápění a centralizovaného zásobování teplem se v současné době pokládají do země nejčastěji předizolovaná potrubí. I tato potrubí musí mít možnost roztahování. Pro zajištění dilatace je ponechána uvnitř mezera pro pohyb trubky. Tato mezera je dána výrobou a nelze ji měnit. Proto je nutno při nákupu potrubí vybrat předizolované potrubí s dostatečně velkou mezerou pro dilataci. Jaké potrubí je třeba koupit je dáno vždy v projektové dokumentaci. Tato dokumentace obsahuje kromě výkresů také technickou zprávu, ve které se popisuje možnost dilatace a dále rozpis materiálu, v němž je uvedeno, jaké trubky mají být použity pro daný rozvod.

10 Obr. 4: Možnost dilatace předizolovaného potrubí v dálkovém vytápění

11 Pevné a kluzné body na potrubí
Každé potrubí je v určitých místech pevně připevněno k upevňovacím prvkům (nejčastěji objímkám). Tato místa se nazývají pevné body. V pevných bodech se potrubí nesmí pohybovat. Jsou to místa, kde jsou na potrubí instalovány např. armatury, měřicí přístroje, odbočky apod. Na každém potrubí musí být také místa, v nichž se potrubí má pohybovat. Tato místa se nazývají kluzná uložení a v nich armatury a další zařízení umístěny být nemají. Počet a umístění pevných bodů a kluzných uložení je dán projektem rozvodu potrubí. Instalatér musí dodržet místa zakótovaná ve výkrese, kde mají pevné body a kluzná uložení být.

12 Obr. 5: Pevné a kluzné body na potrubí

13 Obr. 6: Správná a špatná vzdálenost upevnění potrubí

14 Kontrolní otázky: 1. Co je dilatace potrubí?
2. Které trubky se teplem roztahují nejvíce a které nejméně? 3. Na čem závisí roztažnost potrubí? 4. Jak se řeší dilatace předizolovaného potrubí? 5. Co jsou pevné body a co kluzná uložení?

15 Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

16 Seznam použité literatury:
[1] Tajbr, S: Vytápění pro 1. a 2. ročník učebního oboru instalatér, Praha, Sobotáles, 2003, ISBN

17 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google