Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Bi 1.03 Organické látky Vytvořeno: 15.06.2013 Ověřeno: 11.09.2013 Třída: Ve 1

2 Cytologie nauka o buňce Vzdělávací oblast:Obecná biologie Předmět:Biologie Ročník:1. ročník Autor:Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:základní informace o buňce učebnice Klíčová slova:abiogeneze, evoluční teorie Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie…

3 Organické látky Jsou to sloučeniny uhlíku, které se váží a vytváří řetězce. To je základ molekul organických látek.

4 Bílkoviny Je to makromolekulární sloučenina. Vznikají spojením aminokyselin (AMK) peptidovou vazbou. Výsledek je polypeptidické řetězce. Jedna molekula bílkoviny se skládá až z několika (100)set AMK. AMK vznikají z organických kyselin nahrazením jednoho nebo více atomu H aminovou skupinou.

5 Rozdělení AMK Esenciální – nepostradatelné – např. valin,lyzin,alanin,tryptofan,fenylalanin… Neesenciální – postradatelné

6 Bílkoviny Jsou součástí všech buněčných struktur enzymů, hormonů, imunitních látek. V semenech jsou zásobou energie.

7 Tuky - lipidy Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. Jsou zásobou energie: u rostlin v semenech u zvířat v tukové tkáni. Nasycené mastné kyseliny – živočišné tuky – ukládání cholesterolu v cévách. Nenasycené mastné kyseliny – rostlinné tuky – zdraví prospěšné (řepka, olivovník). Fosfolipidy – složka boiomembrán.

8 Cukry sacharidy Zdroj energie. Rozdělení: – monosacharidy – glukóza, fruktóza - disacharidy – laktóza, maltóza - polysacharidy – škrob a celulóza

9 Otázky a odpovědi 1.Jakou vazbou vznikají molekuly bílkoviny? Peptidovou vazbou. 2.Kolik pospojovaných aminokyselin vytváří 1 molekulu bílkovin? Několik set molekul. 3. Čeho součástí jsou bílkoviny? Buněčných struktur, enzymů, hormonů imunitních látek.

10 Otázky a odpovědi 4. Co jsou to tuky? Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. 5. Kde je najdeme tuky? U rostlin v semenech, u živočichů v tukové tkáni. 6. Co je to glukóza? Hroznový cukr. 7. Kde najdeme u rostlin škrob? V obilkách, v hlízách bramboru.

11

12 Použité zdroje BUMERL, J. a kol.: Biologie 1 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN 80-7235-314-4. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google