Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Bi Nechromozomová dědičnost Vytvořeno: Ověřeno: Třída: Ve2

2 Genetika Vzdělávací oblast: Obecná biologie Předmět: Biologie
Ročník: 2. ročník Autor: Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: základní informace viz. učebnice Klíčová slova: heterózní osiva, kukuřice Anotace: Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie.

3 Nechromozomová dědičnost
Nazývá se také mimojaderná a je obsažena především v mitochondriích, plastidech a cytoplazmě. Představuje 5% z celkové dědičnosti. Tato DNA obsahuje soubor genů - plazmon, jeho součástí jsou: Plastogeny (chloroplastů) Chondriogeny (mitochondrií) Plazmogeny (cytoplazmy)

4 Účinky Vymykají se zákonitostem klasické dědičnosti.
Účinkem plastogenů je panošování – skvrnitost listů, vzniká neschopností vytvářet chlorofyl. Dědí se z matky na dceru, a proto se tomuto způsobu dědičnosti říká – matroklinní. Účinkem chondriogenů dochází k řízení mitochondriálních enzymů. Účinkem plazmogenů dochází k ovlivnování metabolismu rostliny,a k pylové sterilitě, kterou využíváme při produkci heterózního osiva.

5 Heterózní osivo Heterózní osivo se vyznačuje zvýšenou produkcí - výnosností. Využívá se u odrůd kukuřice, které označujeme jako liniové hybridy - CPS – cytoplazmaticky sterilní. Kukuřice je jednodommá rostlina, proto se musí mateřské linie cytoplazmaticky sterilní vyset do samostatných řádků a jako opilovače jsou vysety zvlášť samčí linie.

6 Kukuřice Kukuřice je jednodommá rostlina, proto se musí mateřské linie cytoplazmaticky sterilní vyset do samostatných řádků a jako opilovače jsou vysety zvlášť samčí linie. Hybridní osivo získáme pouze z mateřských linií a proto je musíme sklidit samostatně – oděleně od samčích linií.

7

8 Samičí květenství Samčí květy

9 Kontrolní otázky Kolik % tvoří mimojaderná dědičnost? 5%.
2. Jak se nazývá soubor genů mimojaderné dědičnosti? Plazmon. 3. Co je to matroklinní dědičnost? Geny se dědí z matky na dceru. 4. Které geny způsobují pylovou sterilitu? Plazmogeny.

10 Použité zdroje BUMERL, J. a kol.: Biologie 2 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google