Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Bi Vazba genů a Morganova pravidla Vytvořeno: Ověřeno: Třída: Ve2

2 Genetika Vzdělávací oblast: Obecná biologie Předmět: Biologie
Ročník: 2. ročník Autor: Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: základní informace viz. učebnice Klíčová slova: morganovy zákony, rekombinace Anotace: Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie.

3 Úvod Geny v určitém chromozomu jsou navzájem vázané.
Je zde vazba a jejich soubor tvoří vazbovou skupinu. Popsal Thomas Hund Morgan – byla udělena Nobelova cena. Ve vazbě genů jsou 2 pravidla.

4 Pravidla 1. pravidlo Geny jsoun umístěny v chromozomech na přesných místech v řadě za sebou. 2. pravidlo Geny téhož chromozomového páru tvoří společnou vazbovou skupinu. Jejich počet odpovídá počtu párů homologických chromozomů.

5 Vazba Vazba genů může být:
a) úplná - geny v chromozomu jsou těsně spojeny a rekombinují se jako celek. Vazba úplná je v přírodě vzácná. b) neúplná – čím delší vzdálenost mezi geny, tím slabší je vazba a může tedy dojít v mitóze ke crossing-oweru. Vznikají chromozomy 4 různých typů – v poměru 1:1:1:1. Pokusy s crossing-owerem vytvořily základ genetických map.

6

7

8 Kontrolní otázky 1 Kdo první posal vazby genů? T.H.Morgan.
2. Kde jsou umístěny geny v chromozomech? Na přesných místech v řadě za sebou. 3. Jaká vazba genů může vzniknout? Úplná a neúplná.

9 Použité zdroje BUMERL, J. a kol.: Biologie 2 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google