Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Hv.1.16 Notový klíč Vytvořeno: Ověřeno: Třída: SČ1

2 Notový klíč Vzdělávací oblast: Všeobecně vzdělávací předměty
Předmět: Hudební výchova Ročník: 1. Autor: Yvona baboráková Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: notebook, projektor Klíčová slova: notový klíč, výška tónu, houslový klíč, notová osnova Anotace: Materiál je určen k seznámení s s notovými klíči a jejich použitím.

3 Notový klíč Klíč je grafický symbol, přítomný na počátku každé notové osnovy, případně také uvnitř notového záznamu skladby. Pomocí klíče se určuje, jaké výšky tónů reprezentují jednotlivé noty (linky). Každý klíč má svůj referenční tón, od kterého se odvozují další tóny (například referenční tón pro basový klíč je malé f, jeho polohu označují dvě tečky – nachází se tedy na čtvrté lince notové osnovy).

4 Druhy notových klíčů G klíč (houslový klíč)určuje postavení noty g1 na druhé lince C klíč (altový)určuje postavení noty c1 na třetí lince C klíč (tenorový)určuje postavení noty c1 na čtvrté lince F klíč (basový klíč) určuje postavení noty f na čtvrté lince

5 Druhy notových klíčů

6 Houslový klíč G klíč se používá pro notový zápis, příčné flétny, klarinetu, trubky; ženských hlasů - soprán, mezzosoprán a alt; pravé ruky u klávesových nástrojů. Referenční tón houslového klíče je g¹, nachází se na druhé notové lince.

7 Nácvik

8 Kontrolní otázky 1. Proč se v hudbě používá notový klíč? 2. Vyjmenujte druhy notových klíčů.

9 Správné odpovědi 1. Pomocí klíče se určuje, jaké výšky tónů reprezentují jednotlivé noty (linky). 2. Houslový, basový, altový a tenorový.

10 Použité zdroje cs.wikipedia.org/wiki/Klíč_(hudba)‎
Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google