Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_PO.1.04 Nebezpečné odpady Vytvořeno: 20.9.2013 Ověřeno: 30.9.2013 Třída:EKO2

2 Nebezpečné odpady Vzdělávací oblast:Enviromentální vzdělávání Předmět:Průmyslové odpady Ročník:2. Autor:Radomíra Hradilová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova:nebezpečný odpad, Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů, nebezpečné vlastnosti Anotace:Materiál je určen pro výuku předmětu průmyslové odpady. Vysvětluje podrobněji nebezpečný odpad a obsahuje interaktivní prvky k aktivizaci žáků a procvičení učiva.

3 Nebezpečný odpad -odpad vykazující jednu nebo více nebezpečných vlastností uvedených v příloze č. 2 k tomuto zákonu. Mezi nebezpečné vlastnosti odpadu patří např. – toxicita – karcinogenita – mutagenita – infekčnost – ekotoxicita atd.

4 Nebezpečný odpad Příklady nebezpečných odpadů:  odpady polychlorovaných bifenylů (PCB)  odpady perzistentních organických polutantů (POPs)  infekční zdravotnické odpady  odpady obsahující rtuť  odpady z výrob převážně používající nebezpečné chemikálie ve výrobním procesu

5 Nebezpečný odpad Nebezpečné odpady mohou poškozovat lidské zdraví či životní prostředí, a proto jim je potřeba věnovat zvýšenou pozornost. K negativnímu působení nebezpečných odpadů může docházet – na místě jejich vzniku – při transportu – v blízkosti místa jejich odstranění

6 Nebezpečný odpad Zařazování odpadů do kategorie nebezpečných odpadů se děje na základě §6 zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech: Odpad je považován za nebezpečný, pokud je: uveden v Seznamu nebezpečných odpadů (vyhláška č.381/2001 Sb., Katalog odpadů) smíšen nebo znečištěn některým z odpadů uvedených v Seznamu nebezpečných odpadů smíšen nebo znečištěn některou ze složek uvedenou v Seznamu složek, které činí odpad nebezpečným (příloha č. 5 zákona o odpadech) má-li jednu nebo více nebezpečných vlastností (příloha č. 2 zákona o odpadech)

7 Úkol Seznamte se s těmito dokumenty: 1.vyhláška č.381/2001 Sb., Katalog odpadů 2.Seznam složek, které činí odpad nebezpečným (příloha č. 5 zákona o odpadech) 3.příloha č. 2 zákona o odpadech

8 Opakování Kde může docházet k negativnímu působení nebezpečných odpadů? – na místě jejich vzniku – při transportu – v blízkosti místa jejich odstranění

9 Opakování: doplňte chybějící slova do textu Zařazování odpadů do kategorie nebezpečných odpadů se děje na základě §6 zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech: Odpad je považován za nebezpečný, pokud je: uveden v Seznamu nebezpečných odpadů (vyhláška č.381/2001 Sb., Katalog odpadů)

10 Opakování: doplňte chybějící slova do textu Zařazování odpadů do kategorie nebezpečných odpadů se děje na základě §6 zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech: Odpad je považován za nebezpečný, pokud je: uveden v Seznamu nebezpečných odpadů (vyhláška č.381/2001 Sb., Katalog odpadů)

11 Opakování: doplňte chybějící slova do textu Zařazování odpadů do kategorie nebezpečných odpadů se děje na základě §6 zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech: Odpad je považován za nebezpečný, pokud je: smíšen nebo znečištěn některým z odpadů uvedených v Seznamu nebezpečných odpadů

12 Opakování: doplňte chybějící slova do textu Zařazování odpadů do kategorie nebezpečných odpadů se děje na základě §6 zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech: Odpad je považován za nebezpečný, pokud je: smíšen nebo znečištěn některým z odpadů uvedených v Seznamu nebezpečných odpadů

13 Opakování: doplňte chybějící slova do textu Zařazování odpadů do kategorie nebezpečných odpadů se děje na základě §6 zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech: Odpad je považován za nebezpečný, pokud je: smíšen nebo znečištěn některou ze složek uvedenou v Seznamu složek, které činí odpad nebezpečným (příloha č. 5 zákona o odpadech)

14 Opakování: doplňte chybějící slova do textu Zařazování odpadů do kategorie nebezpečných odpadů se děje na základě §6 zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech: Odpad je považován za nebezpečný, pokud je: smíšen nebo znečištěn některou ze složek uvedenou v Seznamu složek, které činí odpad nebezpečným (příloha č. 5 zákona o odpadech)

15 Opakování: doplňte chybějící slova do textu Zařazování odpadů do kategorie nebezpečných odpadů se děje na základě §6 zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech: Odpad je považován za nebezpečný, : má-li jednu nebo více nebezpečných vlastností (příloha č. 2 zákona o odpadech)

16 Opakování: doplňte chybějící slova do textu Zařazování odpadů do kategorie nebezpečných odpadů se děje na základě §6 zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech: Odpad je považován za nebezpečný, : má-li jednu nebo více nebezpečných vlastností (příloha č. 2 zákona o odpadech)

17 Použité zdroje Zákony pro lidi: Zákon o odpadech a o změně některých dalších zákonů. [online]. [cit. 2013-11-24]. Dostupné z: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2001-185 Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google