Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_PO.2.18 Povinnosti při nakládání s odpady 2 Vytvořeno: 22.11.2013 Ověřeno: 26.11.2013 Třída:EKO2

2 Povinnosti při nakládání s odpady 2 Vzdělávací oblast:Enviromentální vzdělávání Předmět:Průmyslové odpady Ročník:2. Autor:Radomíra Hradilová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova:odpadové hospodářství, trvale udržitelný rozvoj, nakládání s odpady, plán hospodaření s odpady Anotace:Materiál je určen pro výuku předmětu průmyslové odpady. Seznamuje s povinnostmi při nakládání s odpady podle zákona o odpadech a v souladu s principem trvale udržitelného rozvoje a obsahuje interaktivní prvky k aktivizaci žáků a procvičení učiva.

3 Další obecné povinnosti při nakládání s odpady Zařízení, místa a objekty nakládat s odpady pouze v zařízeních, místech a objektech k tomu určených zařízení k využívání, odstraňování, sběru nebo výkupu odpadů lze provozovat pouze na základě rozhodnutí krajského úřadu, kterým je udělen souhlas k provozování tohoto zařízení a s jeho provozním řádem.

4 Další obecné povinnosti při nakládání s odpady Předávání odpadů dalším osobám či firmám původce odpadů odpovídá za odpad až do doby jeho předání do vlastnictví jiné oprávněné osobě - této odpovědnosti se nelze zprostit (např. smlouvou s odpadovou firmou) původce odpadu je povinen ověřit, zda osoba, které odpad předává, má platné rozhodnutí k převzetí konkrétního předávaného odpadu

5 Další obecné povinnosti při nakládání s odpady Ředění nebo míšení odpadů Ředění nebo míšení odpadů za účelem splnění kritérií pro jejich přijetí na skládku a míšení nebezpečných odpadů navzájem nebo s ostatními odpady je zakázáno," říká § 12 odst. 5-6 zákona o odpadech. Pokud již došlo ke smíšení nebezpečných odpadů navzájem nebo s ostatními odpady, musí být provedeno jejich roztřídění, je-li to technicky a ekonomicky proveditelné a je-li to nezbytné pro zajištění ochrany životního prostředí a zdraví lidu.

6 Opakování. Doplňte. Nakládat s odpady je možné pouze … v zařízeních, místech a objektech k tomu určených Zařízení k využívání, odstraňování, sběru nebo výkupu odpadů lze provozovat pouze … na základě rozhodnutí krajského úřadu, kterým je udělen souhlas k provozování tohoto zařízení a s jeho provozním řádem.

7 Opakování. Řešení: Nakládat s odpady je možné pouze v zařízeních, místech a objektech k tomu určených Zařízení k využívání, odstraňování, sběru nebo výkupu odpadů lze provozovat pouze na základě rozhodnutí krajského úřadu, kterým je udělen souhlas k provozování tohoto zařízení a s jeho provozním řádem.

8 Opakování. Doplňte. Předávání odpadů dalším osobám či firmám původce odpadů odpovídá za odpad až … do doby jeho předání do vlastnictví jiné oprávněné osobě - této odpovědnosti se nelze zprostit (např. smlouvou s odpadovou firmou) původce odpadu je povinen ověřit, zda.. osoba, které odpad předává, má platné rozhodnutí k převzetí konkrétního předávaného odpadu.

9 Opakování. Řešení: Předávání odpadů dalším osobám či firmám původce odpadů odpovídá za odpad až do doby jeho předání do vlastnictví jiné oprávněné osobě - této odpovědnosti se nelze zprostit (např. smlouvou s odpadovou firmou) původce odpadu je povinen ověřit, zda osoba, které odpad předává, má platné rozhodnutí k převzetí konkrétního předávaného odpadu.

10 Opakování. Doplňte. Ředění nebo míšení odpadů Ředění nebo míšení odpadů za účelem splnění kritérií pro jejich přijetí na skládku a míšení nebezpečných odpadů navzájem nebo s ostatními odpady …je zakázáno," říká § 12 odst. 5-6 zákona o odpadech. Pokud již došlo ke smíšení nebezpečných odpadů navzájem nebo s ostatními odpady, musí být provedeno … jejich roztřídění, je-li to technicky a ekonomicky proveditelné a je-li to nezbytné pro zajištění ochrany životního prostředí a zdraví lidu.

11 Opakování. Řešení: Ředění nebo míšení odpadů Ředění nebo míšení odpadů za účelem splnění kritérií pro jejich přijetí na skládku a míšení nebezpečných odpadů navzájem nebo s ostatními odpady je zakázáno," říká § 12 odst. 5-6 zákona o odpadech. Pokud již došlo ke smíšení nebezpečných odpadů navzájem nebo s ostatními odpady, musí být provedeno jejich roztřídění, je-li to technicky a ekonomicky proveditelné a je-li to nezbytné pro zajištění ochrany životního prostředí a zdraví lidu.

12 Opakování. Co je pravda? Předcházení vzniku odpadů má dopad na ekonomiku podniku – dlouhodobě prodražuje výrobu. Energetické využití odpadů má přednost před materiálovým využitím odpadů. Zařízení k využívání, odstraňování, sběru nebo výkupu odpadů lze provozovat pouze na základě rozhodnutí krajského úřadu Původce odpadů odpovídá za odpad až do doby jeho předání do vlastnictví jiné oprávněné osobě nebo přepravci Ředění nebo míšení odpadů za účelem splnění kritérií pro jejich přijetí na skládku a míšení nebezpečných odpadů navzájem nebo s ostatními odpady je zakázáno

13 Opakování. Co je pravda? Předcházení vzniku odpadů má dopad na ekonomiku podniku – dlouhodobě prodražuje výrobu. Ne Energetické využití odpadů má přednost před materiálovým využitím odpadů. Zařízení k využívání, odstraňování, sběru nebo výkupu odpadů lze provozovat pouze na základě rozhodnutí krajského úřadu Původce odpadů odpovídá za odpad až do doby jeho předání do vlastnictví jiné oprávněné osobě nebo přepravci Ředění nebo míšení odpadů za účelem splnění kritérií pro jejich přijetí na skládku a míšení nebezpečných odpadů navzájem nebo s ostatními odpady je zakázáno

14 Opakování. Co je pravda? Předcházení vzniku odpadů má dopad na ekonomiku podniku – dlouhodobě prodražuje výrobu. Ne Energetické využití odpadů má přednost před materiálovým využitím odpadů. Ne Zařízení k využívání, odstraňování, sběru nebo výkupu odpadů lze provozovat pouze na základě rozhodnutí krajského úřadu Původce odpadů odpovídá za odpad až do doby jeho předání do vlastnictví jiné oprávněné osobě nebo přepravci Ředění nebo míšení odpadů za účelem splnění kritérií pro jejich přijetí na skládku a míšení nebezpečných odpadů navzájem nebo s ostatními odpady je zakázáno

15 Opakování. Co je pravda? Předcházení vzniku odpadů má dopad na ekonomiku podniku – dlouhodobě prodražuje výrobu. Ne Energetické využití odpadů má přednost před materiálovým využitím odpadů. Ne Zařízení k využívání, odstraňování, sběru nebo výkupu odpadů lze provozovat pouze na základě rozhodnutí krajského úřadu Ano Původce odpadů odpovídá za odpad až do doby jeho předání do vlastnictví jiné oprávněné osobě nebo přepravci Ředění nebo míšení odpadů za účelem splnění kritérií pro jejich přijetí na skládku a míšení nebezpečných odpadů navzájem nebo s ostatními odpady je zakázáno

16 Opakování. Co je pravda? Předcházení vzniku odpadů má dopad na ekonomiku podniku – dlouhodobě prodražuje výrobu. Ne Energetické využití odpadů má přednost před materiálovým využitím odpadů. Ne Zařízení k využívání, odstraňování, sběru nebo výkupu odpadů lze provozovat pouze na základě rozhodnutí krajského úřadu Ano Původce odpadů odpovídá za odpad až do doby jeho předání do vlastnictví jiné oprávněné osobě nebo přepravci Ne Ředění nebo míšení odpadů za účelem splnění kritérií pro jejich přijetí na skládku a míšení nebezpečných odpadů navzájem nebo s ostatními odpady je zakázáno

17 Opakování. Co je pravda? Předcházení vzniku odpadů má dopad na ekonomiku podniku – dlouhodobě prodražuje výrobu. Ne Energetické využití odpadů má přednost před materiálovým využitím odpadů. Ne Zařízení k využívání, odstraňování, sběru nebo výkupu odpadů lze provozovat pouze na základě rozhodnutí krajského úřadu Ano Původce odpadů odpovídá za odpad až do doby jeho předání do vlastnictví jiné oprávněné osobě nebo přepravci Ne Ředění nebo míšení odpadů za účelem splnění kritérií pro jejich přijetí na skládku a míšení nebezpečných odpadů navzájem nebo s ostatními odpady je zakázáno Ano

18 Použité zdroje Zákony pro lidi: Zákon o odpadech a o změně některých dalších zákonů. [online]. [cit. 2013-11- 24]. Dostupné z: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2001-185 Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google