Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_EKG.1.10 Biosféra Vytvořeno:5.10.2013 Ověřeno: 10.10.2013Třída:NS1

2 Biosféra Vzdělávací oblast:Enviromentální vzdělávání Předmět:Ekologie Ročník:1. Autor:Radomíra Hradilová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova:biosféra, populace, společenstvo Anotace:Materiál je určen pro výuku předmětu ekologie. Seznamuje s pojmem biosféra a jeho souvislostmi a členěním a obsahuje interaktivní prvky k aktivizaci žáků a procvičení učiva.

3 Biosféra – živý obal Země – je část planety Země, kde se vyskytují nějaké formy života Je složena z: fauny (živočichové) flory (rostliny)

4 Biosféra V biosféře převažují autotrofní (obzvláště fotosyntetické) organismy nad živočichy a ostatními heterotrofními organismy. Rostliny a ostatní autotrofní organismy zajišťují fotosyntézou energetický vstup pro běh celé biosféry. Na živočišnou složku v biosféře připadá jen asi 10% biomasy.

5 Stupně integrace biotických materiálů biotické materiály (proteiny, NK, lipidy, sacharidy,...) buňka organismus (individuum). populace (demos) společenstvo (biocenóza) ekosystém (geobiocenóza) biosféra Úkol: Interpretujte uvedené souvislosti podle vzoru „Biotické materiály tvoří buňky, buňky tvoří ….“

6 Populace skupina jedinců téhož druhu (geneticky příbuzní jedinci, kteří se mezi sebou mohou plodně křížit a jsou reprodukčně izolováni od jiných podobných skupin), žijících v určitém časovém intervalu a v určitém prostředí soubor všech jedinců: dospělců, larev, vajíček, spor, semen apod. určitého druhu

7 Populace Lokální – např. populace raka říčního v určité oblasti Celosvětová – např. celosvětová populace plameňáka malého (= všichni jedinci tohoto druhu na Zemi)

8 Opakování Seřaďte pojmy podle stupně integrace biotických materiálů: společenstvo, biotické materiály, organismus, biosféra, buňka, populace, ekosystém biotické materiály, buňka, organismus, populace, společenstvo, ekosystém, biosféra

9 Opakování Seřaďte pojmy podle stupně integrace biotických materiálů: společenstvo, biotické materiály, organismus, biosféra, buňka, populace, ekosystém biotické materiály, buňka, organismus, populace, společenstvo, ekosystém, biosféra

10 Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google