Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_MH.1.19 Vytvořeno: Ověřeno: Třída: EK1

2 Cvičení - místní sluneční čas
Vzdělávací oblast: Enviromentální vzdělávání Předmět: Meteorologie a hydrologie Ročník: 1. Autor: Radomíra Hradilová Časový rozsah: 1 dvouhodinnové cvičení Pomůcky: dataprojektor, notebook s připojením na internet, počítač s připojením na internet pro každého žáka Klíčová slova: místní sluneční čas Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu meteorologie. Poskytuje informace o stanovení místního slunečního času a obsahuje interaktivní prvky k aktivizaci žáků a procvičení učiva. Používá se samostatně (1 vyuč. hodina) nebo společně s pracovním listem VY_32_INOVACE_MH.1.20 (2 vyučovací hodiny).

3 Výpočet místního času Místní čas je dán místním poledníkem, tedy zeměpisnou délkou. Na každém poledníku je jiný/ stejný místní čas. Na všech místech téhož poledníku (od severního pólu k jižnímu) je odlišný / stejný místní čas.

4 Výpočet místního času Podle místního slunečního času se Slunce nachází ve hod (v pravé poledne) kolmo nad místním poledníkem) Za 24 hodin se Země otočí o 360° - na jeden stupeň zeměpisné délky tedy připadají 4 minuty času. Leží-li tedy nějaké místo na 10. stupni v. d., je na tom místě o 40 minut (10x4) víc, než je právě místní čas na nultém poledníku v Greenwichi. O 40 minut dříve zde vychází i zapadá Slunce O 40 minut dříve nastupuje astronomické poledne Leží-li tedy nějaké místo na 15. stupni z. d., je na tom místě o 1 hodinu méně, než je právě místní čas na nultém poledníku v Greenwichi. O 1 hodinu později zde budou slavit příchod Nového roku

5 Výpočet místního času Podle místního slunečního času se Slunce nachází ve hod (v pravé poledne) kolmo nad místním poledníkem) Za 24 hodin se Země otočí o 360° - na jeden stupeň zeměpisné délky tedy připadají 4 minuty času. Leží-li tedy nějaké místo na 10. stupni východní délky, je na tom místě o 40 minut (10x4) víc, než je právě místní čas na nultém poledníku v Greenwichi. O 40 minut dříve zde vychází i zapadá Slunce O 40 minut dříve nastupuje astronomické poledne Leží-li tedy nějaké místo na 15. stupni západní délky, je na tom místě o 1 hodinu méně, než je právě místní čas na nultém poledníku v Greenwichi. O 1 hodinu později zde budou slavit příchod Nového roku

6 Výpočet místního času SEČ – středoevropský čas = administrativně stanovený čas pro velkou část Evropy, odpovídá MČ (místnímu času) na 15o vých. délky. Světová časová pásma (světový čas) = administrativně stanovený čas pro jednotlivé části světa (viz např.

7 Výpočet místního času Úkoly: Vypočítejte rozdíl SEČ oproti místnímu času na hlavním poledníku (Oo) Vypočítejte místní čas v místě školy a porovnejte se SEČ. Uveďte některé místa v Evropě, kde místní čas přesně odpovídá SEČ Najděte na mapě (např. Mapy.cz nebo Google Earth) zeměpisnou délku nejvýchodnějšího a nejzápadnějšího místa ČR a vypočítejte, o kolik dříve se na východě začíná rozednívat a stmívat. Zjistěte místní čas ve svém bydlišti v hod SEČ. Zjistěte světový čas v hod Greenwichského času v 5 libovolných městech na světě (zastoupeny budou všechny světadíly mimo Evropu) . Vypočítejte místní sluneční čas v těchto městech a zapište rozdíly. Všechny údaje zapisujte do pracovního listu.

8 Výpočet místního času Úkoly - řešení: Vypočítejte rozdíl SEČ oproti místnímu času na hlavním poledníku (Oo) (1 hod) Vypočítejte místní čas v místě školy a porovnejte se SEČ. (rozdíl cca 20 sec) Uveďte některé místa v Evropě včetně (ČR), kde místní čas přesně odpovídá SEČ Najděte na mapě (např. Mapy.cz nebo Google Earth) zeměpisnou délku nejvýchodnějšího a nejzápadnějšího místa ČR a vypočítejte, o kolik dříve se na východě začíná rozednívat a stmívat. (asi 27 min) Zjistěte místní čas ve svém bydlišti v hod SEČ. Zjistěte světový čas v hod Greenwichského času v 5 libovolných městech na světě (zastoupeny budou všechny světadíly mimo Evropu) . Vypočítejte příslušný místní sluneční čas v těchto městech a zapište rozdíly.

9 Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google