Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_MH.1.14 Vytvořeno:30.10.2012 Ověřeno: 31.10.2012Třída:EK1

2 Globální cirkulace ovzduší Vzdělávací oblast:Enviromentální vzdělávání Předmět:Meteorologie a hydrologie Ročník:1. Autor:Radomíra Hradilová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova:všeobecná cirkulace atmosféry, monzuny Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu meteorologie. Poskytuje informace o všeobecné cirkulaci atmosféry a obsahuje interaktivní prvky k aktivizaci žáků a procvičení učiva.

3 Globální cirkulace atmosféry - opakování S pomocí nákresu z minulé hodiny v sešitě rozhodněte která konstatování jsou správná. – Každá polokoule se dělí na 3 pásma. – Pasáty vanou při zemi od rovníku směrem ke 30. rovnoběžce. – Antipasáty vanou při zemi od 30. rovnoběžky směrem k rovníku. – Nad 60. rovnoběžkou je oblast tlakových výší.. – Tropické deštné pralesy mají svůj původ v tropické tlakové níži. – Tropická buňka zasahuje do větší výšky než buňka polární.

4 Globální cirkulace atmosféry - opakování S pomocí nákresu z minulé hodiny v sešitě rozhodněte která konstatování jsou správná. –  Každá polokoule se dělí na 3 pásma. –  Pasáty vanou při zemi od rovníku směrem ke 30. rovnoběžce. –  Antipasáty vanou při zemi od 30. rovnoběžky směrem k rovníku. –  Nad 60. rovnoběžkou je oblast tlakových výší.. –  Tropické deštné pralesy mají svůj původ v tropické tlakové níži. –  Tropická buňka zasahuje do větší výšky než buňka polární.

5 Monzun • Je pravidelné proudění vzduchu, v některých částech světa – střídavě proudí z pevniny na moře a obráceně – mění směr se změnou ročního období.mění směr se změnou ročního období • V létě přináší vlhký vzduch z oceánu nad pevninu, a v zimě suchý vzduch z pevniny nad oceán. • Monzuny se objevují v Africe, Asii, Severní Americe, a zejména na Indickém subkontinentu.

6 Monzun • V období od června do září sem letní monzun přináší vydatné dešťové srážky, které jsou důležitým zdrojem závlah po dlouhém období sucha. • Monzuny do některých oblastí přinášejí až extrémní množství srážek, v některých částech Indie nebo Bangladéše může roční úhrn srážek dosáhnout až 10 m (10000 mm).extrémní množství srážek

7 • Letní monzun – vzniká díky nerovnoměrnému zahřívání pevniny a oceánu. V létě teplo z pevniny stoupá vzhůru, protože se pevnina zahřívá rychleji než oceán, vzniká tlaková níže. Vlhký vzduch z oceánu je následně přitahován a přináší srážky. Letní monzun • Zimní (suchý)monzun vzniká díky nerovnoměrnému ochlazování, tedy suchý vzduch z pevniny směřuje z pevniny k oceánu. Zimní (suchý)monzun

8 Monzuny - opakování • Vysvětlete: • Proč přináší letní monzun na pevninu srážky? • Proč způsobuje zimní monzun suché počasí? • Který obrázek vyjadřuje letní a který zimní monzun?obrázek

9 Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google