Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_EK.4.36 Ukazatelé likvidity Vytvořeno:07. 10. 2013 Ověřeno: 08. 10. 2013 Třída: 4.OV

2 Finanční analýza Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Ekonomika Ročník:4. Autor:Ing.Jarmila Muzikářová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:Likvidita, poměrový ukazatel, oběžná aktiva, čistý pracovní kapitál, závazek Anotace: Materiál je určen k výuce tematického celku Financování podniku v rámci ekonomického vzdělávání.

3 Ukazatele likvidity Tyto ukazatele vyjadřují schopnost podniku splácet svoje krátkodobé závazky. 1.Likvidita 1.stupně 2.Likvidita 2.stupně 3.Likvidita 3.stupně 4.Podíl pohledávek na oběžných aktivech 5.Podíl zásob na oběžných aktivech 6.Čistý pracovní kapitál

4 Likvidita 1. stupně finanční majetek Likvidita 1.stupně(%)= ----------------------------. 100 krátkodobé závazky + úvěry Tato likvidita vyjadřuje platební schopnost a měla by mít hodnotu více než 100%, krátkodobě může hodnota poklesnout, ale trvalý pokles svědčí o platební neschopnosti.

5 Likvidita 2.stupně oběžná aktiva-zásoby Likvidita 2.stupně(%) = -------------------------------------. 100 krátkodobé závazky a úvěry Tato likvidita by měla mít hodnotu okolo 150%. V tomto ukazateli se objevují i pohledávky, které jsou již méně likvidní, proto vyšší hodnota ukazatele.

6 Likvidita 3. stupně oběžná aktiva Likvidita 3.stupně(%)= --------------------------------------. 100 krátkodobé závazky a úvěry Někdy označována jako běžná likvidita. V tomto ukazateli není brán zřetel na strukturu oběžného majetku z hlediska jeho likvidity ( zásoby i pohledávky snižují likviditu), hodnota ukazatele okolo 200%.

7 Podíl pohledávek na oběžných aktivech pohledávky Podíl pohledávek na oběžných aktivech(%)= -------------------. 100 OA Pozitivní je růst ukazatele, hodnota co nejvyšší. Pohledávky však nesmí být nedobytné! Potom je lepší snižování ukazatele, ale ne na úkor zvyšování zásob.

8 Podíl zásob na oběžných aktivech zásoby Podíl zásob na oběžných aktivech(%) = -----------------. 100 OA Zásoby jsou nejméně likvidní složkou aktiv, proto podíl zásob by neměl být vysoký. Pozitivní je snižování ukazatele, ale s ohledem na zajištění plynulosti výroby.

9 Čistý pracovní kapitál oběžná aktiva – krátkodobé závazky a úvěry ČPK (%) = ----------------------------------------------------------. 100 oběžná aktiva ČPK je roven pouze údaji v čitateli, ale jako poměrový ukazuje na podíl ČPK k OA. Pokud posuzujeme ČPK, nesmí jeho hodnota nikdy klesnout do záporných čísel. Výše hodnoty ukazatele je obvyklá mezi 30 - 50%.

10 Opakování 1.Co vyjadřuje likvidita? 2.Jakými ukazateli počítáme likviditu? 3.Jaké výsledky považujeme u jednotlivých ukazatelů za dostačující?

11 Odpovědi na otázky 1.Likvidita vyjadřuje schopnost plnit své krátkodobé závazky. 2.Likviditu počítáme poměrovými ukazateli: likvidita 1.,2. a 3.stupně, podílem pohledávek na OA, podílem zásob na OA, ČPK. 3.Likvidita 1. stupně vyšší ne 100%, 2.stupně vyšší než 150%, 3.stupně vyšší než 200%. Podíl pohledávek by měl stoupat, podíl zásob klesat, ČPK nesmí mít nikdy výsledek záporný.

12 Použité zdroje Janouch,V. ECON Ekonomický software 1994, 1995. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google