Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_HV.1.20 Rytmické a pohybové aktivity s hudbou Vytvořeno:08.12.2013 Ověřeno: 11.12.2013 Třída:SČ1

2 Rytmické a pohybové aktivity s hudbou Vzdělávací oblast:Všeobecně vzdělávací předměty Předmět:Hudební výchova Ročník:1. Autor:Yvona baboráková Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:rytmické a pohybové aktivity, přísunný krok Anotace: Materiál je určen žákům k seznámení s rytmickými a pohybovými aktivitami s hudbou.

3 Rytmické a pohybové aktivity s hudbou Pohybové aktivity při hudbě podporují a rozvíjejí: rozsah pohybů, senzomotorickou koordinaci, svalovou sílu, vytrvalost, svalovou relaxaci a kreativní vyjadřování pohybem. Hudební rytmus dodává pohybům strukturu a usnadňuje pohybové vyjádření. Pozitivně působí při motorické reedukaci různých neurologických poruch. Rytmické komponenty hudby pomáhají zvýšit motivaci, zájem a prožitek z pohybu a hudby. Taneční kroky, pantomima.

4 Hudebně pohybová průprava zahrnuje: základní taneční kroky chůzi, běh, poskočný krok, přísunný krok, cval taneční pohyby hlavy, trupu, paží a dále též pohyb v prostoru

5 Didaktické hry s rytmem – rozvíjejí cíleně specifické hudební schopnosti a zároveň rozvíjejí a stimulují celkově osobnost. Jednoduché příklady didaktických her s rytmem: Tleskání: stojíme v kruhu a první hráč lehce tleskne směrem k sousedovi po pravé ruce; ten tlesknutí převezme a pošle dál. Tlesknutí obíhá po kruhu, až se všichni vystřídají. Dupání v kruhu, Natřásání, Bubnování na pusu, Dialogy s nástroji.

6 Pantomima - divadelní způsob vyjádření pomocí mimiky a gestikulace s prvky tance - to vše bez použití hlasu. Herci se nazývají mimové. Pantomimické prvky přirozeně obsahují také některá díla z éry němého filmu, kdy tehdejší herci také museli řadu věcí vyjadřovat pomocí různých pantomimických gest a pohybů.

7 Pantomima v Čechách V současné době pantomima u nás prožívá obrození. „Nová“ generace mimů, kteří prezentují takzvanou moderní pantomimu využívají klasické mimické prvky v kombinaci s alternativními divadelními směry (fyzické divadlo, moderní tanec, loutky, práce s dechem a hlasem). Představitelé české pantomimy: Boris Hybner, Bolek Polívka,Ladislav Fialka.

8 Kontrolní otázky 1.Co zahrnuje hudebně pohybová průprava? 2.Vysvětlete pojem pantomima.

9 Správné odpovědi 1.Taneční kroky, chůze, běh, poskočný krok, přísunný krok, cval, taneční pohyby hlavy, trupu, paží a dále též pohyb v prostoru. 2.Divadelní způsob vyjádření pomocí mimiky a gestikulace s prvky tance - to vše bez použití hlasu. Herci se nazývají mimové.

10 Použité zdroje clanky.rvp.cz › Modul články › předškolní vzdělávání‎ArchivPodobné www.muzikoterapie.cz/muzikoterapie-popis- nekterych-muzikoterapeuticwww.muzikoterapie.cz/muzikoterapie-popis- nekterych-muzikoterapeutic cs.wikipedia.org/wiki/Pantomima‎ Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google