Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přírodní látky Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy –přírodní sloučeniny většinou rostlinného původy –tělu dodávají energii pro svalovou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přírodní látky Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy –přírodní sloučeniny většinou rostlinného původy –tělu dodávají energii pro svalovou."— Transkript prezentace:

1 Přírodní látky Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy –přírodní sloučeniny většinou rostlinného původy –tělu dodávají energii pro svalovou činnost –obsahují hydroxylové skupiny (-OH) –jsou to sloučeniny C, H, O

2 Přírodní látky Sacharidy dělíme na: 1.Monosacharidy – nejjednodušší (3-6 atomů C) 2.Disacharidy – složitější (12 atomů C) 3.Polysacharidy - makromolekulární látky

3 Přírodní látky Monosacharidy = cukry –molekuly uzavřené do kruhy (=cyklu) C 6 H 12 O 6 –bílé práškové látky, sladká chuť, –rozpustné ve vodě (glukóza hůře) –fruktóza nejsladší cukr –140g glukózy = denní spotřeba –lehce stravitelé a při svalové činnosti se zpětně přeměňují na CO 2 a H 2 O (dýchání) důkaz: Fehlingovo činidlo – modrá barva → oranžovo - hnědá

4 Přírodní látky Monosacharidy = cukry –vznikají při fotosyntéze v zelených rostlinách 6 CO H 2 O →C 6 H 12 O O 2

5 Přírodní látky Monosacharidy = cukry zdroje: –zralé plody ovoce (hrozny, kiwi, citrusy) –med

6 Přírodní látky Monosacharidy = cukry Glukóza (hroznový cukr, krevní cukr) –6 uhlíků uzavřených do kruhu –ve tkáních rostlin a živočichů (vzniká při trávení živin) –nepostradatelná pro život (mozek, NS) –umělá výživa (roztok glukózy) –zvýšené množství v krvi → cukrovka (diabetes ) –hladinu krevního cukru (=glykémie) ovlivňuje hormon inzulin (slinivka břišní) –doplněk stravy – zvýšený přísun glukózy – sportovci, studenti, těžce pracující

7 Přírodní látky Monosacharidy = cukry Fruktóza (ovocný cukr) –5 uhlíků uzavřených do kruhu –s glukózou - hlavní složka medu –v játrech se přeměňuje na tuky nebo glukózu a další zásobní látky –není dietní sladidlo

8 Přírodní látky Monosacharidy = cukry Galaktóza (mléčný cukr) –v mateřském mléce savců, nemá sladkou chuť –porucha trávení galaktózy (=galaktosemie) → speciální dieta

9 Přírodní látky Disacharidy –vznikají spojením = kondenzace 2 jednotek monosacharidů (po fotosyntéze) 2 C 6 H 12 O 6 → C 12 H 22 O 11 + H 2 O –při trávení se nespotřebovávají hned → možnost přeměny na tuky! –s Fehlingovým činidlem reagují až po hydrolýze → rozpad na monosacharidy

10 Přírodní látky Sacharóza (=řepný, třtinový cukr) –nejrozšířenější sladidlo –složená z glukózy a fruktózy –bílá krystalická látka, rozpustná ve vodě, výrazně sladká chuť –omezování v potravě → náhradní sladidla → nepřeměňují se na tuky (sacharin, sorbitol, aspartam, acesulfam K) →light – jsou výrazně sladší než běžné cukry –zahříváním sacharózy →karamel (E150) – hnědé potravinové barvivo (Cola)

11 Přírodní látky Maltóza (= sladový cukr) –složená ze 2 molekul glukózy –vzniká při klíčení ječmene ze škrobu (výroba piva)

12 Přírodní látky Laktóza (=mléčný cukr) –složená z glukózy a galaktózy –pouze v mateřském mléce savců → výživa mláďat –pomocná látka při výrobě léků a vitamínových přípravků

13 Přírodní látky Polysacharidy –vznikají spojením = kondenzace mnoha jednotek monosacharidů n C 6 H 12 O 6 → (-C 6 H 10 O 5 -) n + n H 2 O

14 Přírodní látky Škrob –rostlinného původu (brambory, obiloviny, rýže, chleba,…) –zásobní látka zelených rostlin, potrava člověka –zahříváním škrobu →koloidní roztok = škrobový maz –důkaz – roztok jódu →modré zbarvení –zahušťování pokrmů, přípravky na škrobení prádla, výroba glukózy –složený ze 2 polysacharidů – 70% amylózy – rozpustná ve vodě 30% amylopektin – nerozpustný ve vodě

15 Přírodní látky Glykogen –živočišný škrob – obdobné složení –zásobní látka živočichů a hub –uložen v játrech a svalech –spotřebovává se při velké fyzické námaze –pro jeho obnovu (provádí sám organismus) je důležitý přísun monosacharidů

16 Přírodní látky Celulóza (= buničina) –nejrozšířenější organická látka na Zemi –tvoří buněčnou stěnu rostlinných buněk –stavební látka –výroba papíru (dřevo), vaty, celofánu, textilií, umělého hedvábí, plnidlo při výrobě tablet (E460) –pro lidský organismus nestravitelná –zdroj – dřevo, bavlna, konopí, juta, len


Stáhnout ppt "Přírodní látky Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy –přírodní sloučeniny většinou rostlinného původy –tělu dodávají energii pro svalovou."

Podobné prezentace


Reklamy Google