Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY Vypracovala: Mgr. Blanka Říhová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY Vypracovala: Mgr. Blanka Říhová."— Transkript prezentace:

1 OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY Vypracovala: Mgr. Blanka Říhová

2 OLIGOSACHARIDY = sacharidy složené ze 2 až 10 molekul monosacharidů vázaných glykosidickou vazbou DISACHARIDY -molekula obsahuje dvě monosacharidové jednotky vázané glykosidickou vazbou obecný vzorec: C 12 H 22 O 11 -nejdůležitější – sacharóza, maltóza a laktóza

3 Podle způsobu navázání monosacharidových zbytků se dělí na: 1)neredukující disacharidy = poloacetalový hydroxyl jednoho monosacharidu reaguje s poloacetalovým hydroxylem druhého - glykosidická vazba mezi C 1 jednoho monosacharidu a C 1 druhé aldosy nebo C 2 ketosy - např. sacharóza 2) redukující disacharidy = poloacetalový hydroxyl jednoho monosacharidu reaguje s alkoholovým hydroxylem druhého - glykosidická vazba mezi C 1 jednoho monosacharidu a C 4 druhého - např. maltóza, laktóza

4 SACHARÓZA = řepný cukr -ve všech rostlinách  zdroj = cukrová řepa a cukrová třtina -bezbarvá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě -v potravinářském průmyslu – sladidlo -v kyselém prostředí hydrolyzuje na glukózu a fruktózu – provázeno změnou optické otáčivosti  hydrolyzát sacharózy = invertní cukr

5 MALTÓZA = sladový cukr - vzniká enzymatickou hydrolýzou škrobu  enzym maltasa (v naklíčeném sladovnickém ječmeni) štěpí maltózu na zkvasitelnou glukózu  výroba piva LAKTÓZA = mléčný cukr - obsažena v mléce savců (mateřské mléko 6 až 7 %, kravské mléko 4 až 5 %) - některé kvasinky ji zkvašují na ethanol a kyselinu mléčnou  výroba kefíru

6 POLYSACHARIDY - vznikají glykosidickým spojením velkého počtu monosacharidových jednotek (až několik tisíc) - obvykle ve vodě nerozpustné (některé bobtnají), nemají sladkou chuť -nemají redukční vlastnosti  glykosidické vazby vznikají mezi poloacetalovými hydroxyly - zásobní nebo stavební látky organismů - nejdůležitější – škrob, glykogen a celulóza

7 Rozdělení podle funkce 1)Stavební - součástí různých struktur mívají vláknité molekuly - často se kombinují s bílkovinami - nerozpustné ve vodě a málo reaktivní  celulosa  chitin – exoskelet členovců a dalších bezobratlých, buněčné stěny hub a řas  agar  pektiny – spolu s agarem na výrobu gelů; přispívají k odbourávání cholesterolu

8 CELULÓZA - makromolekula obsahuje více jak tisíc stavebních  -D-glukopyranózových jednotek - téměř lineární struktura  podstata přírodních vláken - v některých rostlinách vzniká čistá celulóza (bavlna), jinde je doprovázena dalšími látkami (ve dřevě – lignin, hemicelulosa, pryskyřice) - ve vodě nerozpustná - působením nitrační směsi  nitrocelulóza - k výrobě papíru, obalového materiálu, hygienických potřeb, …

9 2) Rezervní -zásobárna energie a látek -vždy homopolysacharidy -mají méně vodíkových můstků než stavební polysach.  méně odolné vůči vodě (ve vodném prostředí bobtnají a z části přechází do roztoku)  škrob  glykogen

10 ŠKROB - obsahuje amylosu (lineární řetězec) a amylopektin (rozvětvená struktura)  stavební jednotkou je  -D-glukopyranóza Hlavním zdrojem jsou některé části rostlin; bramborové hlízy až 20 %, obilná zrna 50 až 80 %. Škrob je základní složkou potravy.

11 -syntetizuje se u rostlin a ukládá se ve formě škrobových zrn -mazovatění škrobu = ve vod. prostředí se za zvyšující teploty původně levotočivá šroubovice rozbalí na dlouhé řetězce a tím se zvýší viskozita roztoku -hydrolýza probíhá účinkem enzymů amyláz  vznikají kratší oligosacharidy = dextriny, nebo se řetězec štěpí od konce na maltózu

12 GLYKOGEN (živočišný škrob) - zásobní polysacharid živočichů - struktura obdobná amylopektinu (je více rozvětvený) - u člověka – v játrech, jako rezerva pro celý organismus a ve svalech


Stáhnout ppt "OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY Vypracovala: Mgr. Blanka Říhová."

Podobné prezentace


Reklamy Google