Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s."— Transkript prezentace:

1 Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

2

3 Obecné pojmy  Sacharidy = přírodní látky většinou rostlinného původu  V rostlinách tvoří buněčné stěny a ukládají se v nich jako zásobní látky.  Součást nukleosidů a nukleotidů, koenzymů, hormonů, antibiotik, glykosidů…..  Pro živočichy jsou hlavním zdrojem energie.  Vznik sacharidů - biochemický proces fotosyntéza  6 CO H 2 O + energie → C 6 H 12 O O 2 oxid + voda → sacharid + kyslík uhličitý přes řadu meziproduktů !!

4 Fotosyntéza

5 Sacharidy - dělení ≈ podle počtu uhlíkových atomů v řetězci  Monosacharidy  Oligosacharidy  Polysacharidy  V molekulách sacharidů jsou obsaženy atomy tří prvků - uhlíku, vodíku a kyslíku.  Molekuly jednoduchých sacharidů obsahují vždy více hydroxylových skupin a jednu skupinu karbonylovou. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

6 Monosacharidy  jednoduché sacharidy  Mají 3 až 7 atomů uhlíku v molekule a obsahují hydroxylové a karbonylové charakteristické skupiny.hydroxylovékarbonylové Podle obsažené skupiny  Aldosy – aldehydické cukry - -CHO  Ketosy – ketonické cukry - =CO © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

7 ≈ Vzorce se znázorňují pomocí ≈ Fischerových projekčních vzorců Haworthových projekčních vzorců

8 ≈ D- a L- izomerie ≈I.  2 genetické řady cukrů odvozené od D- a L – glyceraldehydu (2,3 – dihydroxypropanal)  »»» druhý C je chirální »»» existují dva optické antipody

9 ≈ D- a L- izomerie ≈II. »»» odtud odvozeno dělení na D – monosacharidy a L –monosacharidy «««  D – glukosa  L - glukosa

10 ≈ cyklická struktura monosacharidů≈ I.  nukleofiní adice hydroxylu (na C4 nebo C5) na aledhydovou nebo ketonovou skupinu  vznik tzv. poloacetalových vazeb  * hydroxylová skupina na uhlíku C1 nebo C2 = poloacetalový hydroxyl  Jeho vazba směřuje pod rovinu cyklu (Haworthův vzorec) nebo doprava (Tollensův nebo Fischerův vzorec). © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

11 ≈ cyklická struktura monosacharidů≈II. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

12 ≈ cyklická struktura monosacharidů≈ III.  Tollensovy cyklické vzorce

13 Glukosa - (hroznový cukr) I.  Vlastnosti bílá krystalická látka ve vodě rozpustná sladké chuti  Význam zdroj energie pro organismy podílí se na stavbě většiny významných oligosacharidů i polysacharidů (sacharosy, laktosy, celulosy,..)  Použití v lékařství (např. infúze) Fermentací se vyrábí ethanol, aceton, kys. citronová k výrobě mnoha organických sloučenin a při přípravě cukrovinek  Výskyt v ovoci medu v rostlinných šťávách v krvi

14 Glukosa – vzorec II. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. 3D 3D C

15 Glukosa – vzorec III. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

16 Glukosa – vzorec IV. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

17 Glukosa - Chemické vlastnosti III.  Kvašení glukosy: C 6 H 12 O 6 → 2 CH 3 -CH 2 OH + 2 CO 2 glukosa ethanol oxid uhličitý  Oxidace glukosy: C 6 H 12 O O 2 → 6 CO H 2 O + energie glukosa kyslík oxid uhličitý voda © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

18 Fruktosa I.  Vlastnosti bílá krystalická látka nejsladší ze všech sacharidů  Význam molekuly se podílejí na stavbě oligosacharidů sacharosy a polysacharidu inulinu  Použití jako sladidlo při onemocnění cukrovkou  Výskyt společně s glukosou se vyskytují v medu (1:1) a ovoci

19 Fruktosa – vzorec II. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

20 Další monosacharidy v nukleových kyselinách  Ribosa  Deoxyribosa v mléce  Galaktosa

21 Oligosacharidy  Molekuly složeny ze dvou až deseti molekul monosacharidů spojených glykosidickými vazbami.monosacharidů  Nejvýznamnější – disacharidy Molekuly tvořeny dvěma stejnými či různými molekulami monosacharidů (při *se odštěpuje molekula vody) ○ nejrozšířenější sacharosa, maltosa a laktosa ○ shodný vzorec C 12 H 22 O 11 © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

22 Sacharosa - (řepný cukr) I.  Složení D-glukosa a D-fruktosa  Vlastnosti bílá krystalická látka dobře rozpustná ve vodě výrazně sladké chuti  Využití jako běžné sladidlo v potravinářství přísada do léků silným zahřátím přechází v karamel, který se používá jako potravinářské barvivo  Výskyt až 20% v kořenech cukrové řepy ve stéblech cukrové třtiny ve sladkém ovoci v dalších rostlinných šťávách

23 Sacharosa – vzorec II. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

24 Sacharosa – vzorec III. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

25 Sacharosa – vzorec IV.  3D model 3D model

26 Maltosa - (sladový cukr) I.  Složení ze dvou glukosových jednotek  Vznik rozkladem škrobu účinkem kyselin nebo enzymů  Výskyt v sladu, naklíčeném ječmenu

27 Maltosa – vzorec II. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

28 Laktosa - (mléčný cukr) I.  Složení z D-glukosy a D-galaktosy  Využití  zejména při výrobě potravy pro kojence.  Výskyt  v množství 3 až 5% v mléce savců  Vznik  Vyrábí se ze syrovátky

29 Laktosa – vzorec II. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

30 Polysacharidy  makromolekulární látky  Dělí se na  Zásobní  Škrob  Glykogen  inulin  Stavební  celulosa © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

31 Škrob I.  biologicky a hospodářsky důležitý polysacharid  Složení z D-glukosových jednotek 2 odlišné D-glukany (Amylosa = lineární část ve tvaru šroubovice a Amylopektin = rozvětvená část)  Vlastnosti bílá krystalická látka vytvářená rostlinami částečně rozpustný ve vodě (vodíkové můstky ve struktuře)  Využití výroba lepidel (dextrinu) používá se ke škrobení prádla v potravinářství  Výskyt v rostlinách (brambory, zrna obilí, různé plody i listy rostlin a v potravinách, které se z nich zhotovují) = rezervní látka

32 Škrob II.  Štěpení škrobu (C 6 H 10 O 5 ) n + n H 2 O → n C 6 H 12 O 6 škrob voda glukosa © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

33 Glykogen – živočišný škrob I.  Složení obdoba amylopektinu, ale rozvětvenější  Význam pro živočichy podobný jako škrob pro rostliny - funkce zásobní látky – v případě potřeby z něj vzniká D-glukosa  Výskyt uložen především v játrech (až 20%) v srdečním svalu (1%) Při hladovění nebo tělesné námaze se glykogen z tkání odčerpává a jeho obsah klesá. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

34 Glykogen – vzorec II. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

35 Inulin I.  zásobní polysacharid  makromolekula je sestavena z molekul fruktosy fruktosy  Výskyt v zelenině (např. v topinamburu, artyčoku), pampeliškách a čekance  Využití k výrobě fruktosy jako přísada do pečiva pro diabetiky

36 Inulin - vzorec II.

37 Celulosa I.  Polysacharid - nejhojnější organická sloučenina.  Vzorec je (C 6 H 10 O 5 )n, kde n může být až  Čistá celulosa je bavlna.  Průmyslově se celulosa získává z buničiny.

38 Celulosa II.  Význam hlavní stavební materiál cévnatých rostlin, bakterií, mořských rostlin a živočichů tvoří podstatnou část blán rostlinných buněk  Využití pro výrobu speciálních papírů (zejm. filtračních) je dále chemický zpracovávána ○ při výrobě viskosových vláken ○ acetátových vláken, ○ nitrocelulos ○ karboxymethylcelulosy. ○ působením bakterií vzniká methan

39 Celulosa - vzorec III. © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.

40 Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.


Stáhnout ppt "Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s."

Podobné prezentace


Reklamy Google