Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sacharidy. Sacharidy, glycidy, cukry Sacharidy jsou většinou sladké přírodní látky rostlinného původu. 1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sacharidy. Sacharidy, glycidy, cukry Sacharidy jsou většinou sladké přírodní látky rostlinného původu. 1."— Transkript prezentace:

1 Sacharidy

2 Sacharidy, glycidy, cukry Sacharidy jsou většinou sladké přírodní látky rostlinného původu. 1

3 Zdroje sacharidů Úkol 1: Podle obrázků napiš hlavní zdroje sacharidů:

4 Kontrola úkolu 1 Zdroje sacharidů: 2 - ovoce, 3 - med, 4 - cukrová řepa, 5 - cukrová třtina, 6 - bavlna, 7 - hlízy brambor

5 Složení sacharidů Základní stavební jednotkou všech sacharidů jsou monosacharidy, které jsou nejjednoduššími cukry. Ve svých molekulách obsahují atomy uhlíku, vodíku a kyslíku. Jejich sumární vzorec je C 6 H 12 O 6. Úkol 2a: Urči poměr vodíku a kyslíku v molekule monosacharidů: Která chemická látka má stejný poměr těchto atomů v molekule? Proč se jim říkalo dříve uhlohydráty? Úkol 2b: Vysvětli, proč kostka cukru po přilití koncentrované H 2 SO 4 zčerná (viz obrázek dole):

6 Kontrola úkolu 2 2a/ Poměr vodíku a kyslíku v molekule cukru je 2 : 1. Stejný poměr atomů v molekule má voda. V každé molekule cukru je obsaženo 6 molekul vody a 6 atomů uhlíku – odtud název uhlohydráty. 2b/ Koncentrovaná kyselina sírová, která odnímá látkám vodu, odejme sacharidu vodík a kyslík v poměru 2 : 1 a ten zuhelnatí.

7 Monosacharidy Molekula monosacharidů obsahuje zpravidla šest atomů uhlíku a více skupin – OH a je vždy uzavřena do kruhu (viz obrázky 8 a 9). Názvy jednoduchých cukrů jsou zakončeny příponou - óza. Nedůležitějšími monosacharidy jsou glukóza a fruktóza. C 6 H 12 O 6 89

8 Glukóza a fruktóza Glukóza (hroznový cukr) vzniká v rostlinách procesem zvaným fotosyntéza. Pro člověka je důležitým zdrojem energie. Fruktóza (ovocný cukr) má stejný sumární vzorec jako glukóza, liší se však vzorcem strukturním. Oba cukry jsou hlavními složkami medu (33% glukózy, 38% fruktózy).

9 Redukční účinky sacharidů a/ roztok glukózy b/ Felingův roztok I c/ Felingův roztok II d/ Roztok vzniklý smícháním roztoků a + b + c K roztoku glukózy postupně přilijeme Felingův roztok I a II. Vzniklý roztok zahříváme asi na 70 0 C. Pozoruj barevné změny. Tento pokus se používá k důkazu glukózy (video). Úkol 3: Vysvětli barevnou změnu po zahřátí reakční směsi: abcd

10 Kontrola úkolu 3 Při reakci glukózy s Felingovým roztokem dochází k redukci Cu +II na Cu +I. Přitom vzniká oxid měďný, který má oranžovou až červenou barvu.

11 Kterým cukrem sladíme? Sacharóza (cukr řepný, třtinový), patří spolu s maltózou (cukrem sladovým) a laktózou ( cukrem mléčným) do skupiny disacharidů, které vznikají kondenzací, tj. spojením dvou molekul jednoduchých cukrů za současného vzniku vody. 2C 6 H 12 O 6 → C 12 H 22 O 11 + H 2 O Sacharóza se vyrábí z cukrové řepy nebo cukrové třtiny, maltóza vzniká klíčením ječmene (výroba piva), laktóza je obsažena v mléce savců. Skupinová práce: Lžičku sacharózy zahřívejte s několika kapkami vody a míchejte skleněnou tyčinkou až zhnědne. Úkol 4: Jak se nazývá vzniklá látka? K čemu se používá v potravinářství pod označením E150: Kterému nápoji dodává typickou barvu? 10

12 Kontrola úkolu 4 Karamel Barvení uzenin Kofola, Coca cola

13 Seznam použitých obrázků: Obrázek 1: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 2: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 3: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 4: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 5: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 6: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 7: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 8: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 9: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 10: Dostupný pod licencí public domain na www: Ostatní obrázky a videoklipy pochází z vlastních zdrojů, Mgr. Vaněk Vlastimil


Stáhnout ppt "Sacharidy. Sacharidy, glycidy, cukry Sacharidy jsou většinou sladké přírodní látky rostlinného původu. 1."

Podobné prezentace


Reklamy Google