Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová. Sacharosa – cukr řepný, třtinový patří mezi disacharidy sladká chuť nejpoužívanější cukr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová. Sacharosa – cukr řepný, třtinový patří mezi disacharidy sladká chuť nejpoužívanější cukr."— Transkript prezentace:

1 Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová

2 Sacharosa – cukr řepný, třtinový patří mezi disacharidy sladká chuť nejpoužívanější cukr

3 Sacharosa bílá, krystalická látka dobře rozpustná ve vodě

4 Chemické složení sumární vzorec – C 12 H 22 O 11 –tvořena dvěma stavebními jednotkami glukosou a fruktosou 2 C 6 H 12 O 6 C 12 H 22 O 11 + H 2 O + glukosafruktosa sacharosa O CH 2 OH H H OH H OH OH H OH H + H2OH2O

5 Reakce sacharosy s Fehlingovým činidlem

6 Sacharosa – výskyt cukrová třtina – výroba cukru – několik tisíc let cukrová řepa – průměrně 17% sacharosy –1747 – objev sacharosy v cukrové řepě berlínským chemikem Andreasem Sigismundem MARGRAFEM ( 1709 – 1782)

7 Výroba cukru řízkování řepyvyluhování cukerných řízkůodpaření části vody vzniká cukerný sirup čištění (rafinace) cukru ochlazení a vyloučení krystalků cukru výchozí surovina – cukrová řepa

8 Použití sacharosy nejběžnější sladidlo výroba cukrovinek výroba umělého medu

9 Umělý med vyrábí se štěpením sacharosy sacharosa se štěpí pomocí kyselin na glukosu a fruktosu vzniká umělý med tohoto postupu se používá na výrobu medu v potravinářském průmyslu

10 Působení H 2 SO 4 na sacharosu

11 1.Co je to kandys a karamel? 2.Na co používá karamel? 3.Zjisti vědecký název pro cukrovou třtinu. 4.Proč se doporučuje snížit množství cukrů ve stravě? 5.Co je to melasa? 6.Lze sacharosu dokázat Fehlingovým činidlem? DÚ:


Stáhnout ppt "Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová. Sacharosa – cukr řepný, třtinový patří mezi disacharidy sladká chuť nejpoužívanější cukr."

Podobné prezentace


Reklamy Google