Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová"— Transkript prezentace:

1 S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová

2 Obsah Přehled monosacharidů Vlastnosti Biologicky významné sacharidy
Souhrnný snímek

3 Přehled monosacharidů
triosy D – glyceraldehyd aldotriosa dihydroxyaceton glyceron tetrosy D – erythrosa aldotetrosa D – erythrulosa ketotetrosa pentosy D – ribosa (Rib) aldopentosa D – ribulosa ketopentosa

4 D – glukosa (Glc) aldohexosa
hexosy D – glukosa (Glc) aldohexosa D – fruktosa (Fru) D – mannosa (Man) D – galaktosa (Gal) U disacharidů používáme zkrácené názvy (jako u peptidů) Zkracování 3 písmeny – Glc, Gal, Rib, d – Rib, Fru Místo vazby označujeme číslem ( ) Konfigurace se udává písmeny řecké abecedy: α, β Maltosa α Glc - ( ) – Glc Laktosa β Gal - ( ) – Glc

5 Vlastnosti monosacharidů
fyzikální - krystalické látky - rozpustné v H2O - různá sladkost - otáčejí rovinu polarizovaného světla chemické 1) oxidačně-redukční reakce HZ1 katalyzátor Br2, H2O D – glucitol D – Glc D – glukonová kyselina 2) tvorba glykosidů + CH2OH + + H2O α – D – glukosa methyl α – D – glukosid methyl β – D – glukosid

6 Důkaz redukčních vlastností – Tollensovým, Fehlingovým činidlem
3) Tvorba esterů a etherů 4) Kvašení (vlivem mikroorganismů) lihové: C6H12O6 2 C2H5OH + 2CO2 mléčné: C6H12O6 2C3H6O3 Důkaz redukčních vlastností – Tollensovým, Fehlingovým činidlem Glc + Ag (NH3)2OH Ag0 + kyselina glukonová + NH4OH Glc + CuII Cu+ + kyselina glukonová

7 Biologicky významné monosacharidy
D – glyceraldehyd D – dihydroxyaceton D - ribosa D - deoxyribosa Glc hroznový cukr - okamžitý zdroj energie - hladina v krvi 3.3 – 5,6 mol/l - karamelizuje při 200 0C - vyrábí se hydrolýzou škrobu - používá se na výrobu ethanolu, glycerolu, kyseliny citronové, vitamínu C - je vázána v sacharóze D - Fru - ovocný cukr - málo sladký - je nestravitelný pro většinu tkání (může být využit po přeskupení v játrech na glukózu) - je vázán v sacharóze D - Gal - je součástí krevních polysacharidů, rostlinných slizů - je vázána v laktóze L - Gal - je obsažena v agaru (polysacharid) jejich fosfáty jsou meziprodukty metabolismu sacharidů jsou stavební jednotky NK

8 Souhrnný snímek Chemické složení sacharidů
Chemické složení derivátů sacharidů Funkční skupiny sacharidů Hlediska rozdělení sacharidů Hlediska rozdělení monosacharidů Vzorce – souhrnný, Fischerův, Tollensův, Haworthův Chirální C Optické izomery Levotočivé, pravotočivé cukry α, β anomery Enantiomery Racemát Epimery Přehled monosacharidů Vlastnosti monosacharidů Biologicky významné monosacharidy


Stáhnout ppt "S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová"

Podobné prezentace


Reklamy Google