Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová."— Transkript prezentace:

1 S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová

2 Obsah Přehled monosacharidů Vlastnosti Biologicky významné sacharidy Souhrnný snímek

3 P ř ehled monosacharid ů triosy D – glyceraldehyd aldotriosa dihydroxyaceton glyceron tetrosy pentosy D – erythrosa aldotetrosa D – erythrulosa ketotetrosa D – ribosa (Rib) aldopentosa D – ribulosa ketopentosa

4 U disacharidů používáme zkrácené názvy (jako u peptidů) Zkracování 3 písmeny – Glc, Gal, Rib, d – Rib, Fru Místo vazby označujeme číslem ( 1 4) Konfigurace se udává písmeny řecké abecedy: α, β Maltosa α Glc - ( 1 4) – Glc Laktosa β Gal - ( 1 4) – Glc hexosy D – glukosa (Glc) aldohexosa D – fruktosa (Fru)D – mannosa (Man)D – galaktosa (Gal)

5 Vlastnosti monosacharid ů fyzikální- krystalické látky - rozpustné v H 2 O - různá sladkost - otáčejí rovinu polarizovaného světla chemické1) oxidačně-redukční reakce D – glucitolD – GlcD – glukonová kyselina H Z 1 katalyzátor Br 2, H 2 O 2) tvorba glykosidů + CH 2 OH+ H2OH2O+ α – D – glukosamethyl α – D – glukosid methyl β – D – glukosid

6 3) Tvorba esterů a etherů 4) Kvašení (vlivem mikroorganismů) lihové: C 6 H 12 O 6 2 C 2 H 5 OH + 2CO 2 mléčné: C 6 H 12 O 6 2C 3 H 6 O 3 Důkaz redukčních vlastností – Tollensovým, Fehlingovým činidlem 324 Glc + Ag (NH 3 ) 2 OH Ag 0 + kyselina glukonová + NH 4 OH Glc + Cu II+ Cu + + kyselina glukonová

7 Biologicky významné monosacharidy D – glyceraldehyd D – dihydroxyaceton D - ribosa D - deoxyribosa Glc - - hroznový cukr - okamžitý zdroj energie - hladina v krvi 3.3 – 5,6 mol/l - karamelizuje při 200 0C - vyrábí se hydrolýzou škrobu - používá se na výrobu ethanolu, glycerolu, kyseliny citronové, vitamínu C - je vázána v sacharóze D - Fru- ovocný cukr - málo sladký - je nestravitelný pro většinu tkání (může být využit po přeskupení v játrech na glukózu) - je vázán v sacharóze D - Gal- je součástí krevních polysacharidů, rostlinných slizů - je vázána v laktóze L - Gal- je obsažena v agaru (polysacharid) jejich fosfáty jsou meziprodukty metabolismu sacharidů jsou stavební jednotky NK

8 Souhrnný snímek  Chemické složení sacharidů  Chemické složení derivátů sacharidů  Funkční skupiny sacharidů  Hlediska rozdělení sacharidů  Hlediska rozdělení monosacharidů  Vzorce – souhrnný, Fischerův, Tollensův, Haworthův  Chirální C  Optické izomery  Levotočivé, pravotočivé cukry  anomery  α, β anomery  Enantiomery  Racemát  Epimery  Přehled monosacharidů  Vlastnosti monosacharidů  Biologicky významné monosacharidy


Stáhnout ppt "S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová."

Podobné prezentace


Reklamy Google