Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

M O N O S A C H A R I DY. Monosacharidy jsou polyhydroxykarbonové slou č eniny s nev ě tveným ř et ě zcem a nejmén ě 3 atomy C Obecný vzorec C 6 H 12.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "M O N O S A C H A R I DY. Monosacharidy jsou polyhydroxykarbonové slou č eniny s nev ě tveným ř et ě zcem a nejmén ě 3 atomy C Obecný vzorec C 6 H 12."— Transkript prezentace:

1 M O N O S A C H A R I DY

2 Monosacharidy jsou polyhydroxykarbonové slou č eniny s nev ě tveným ř et ě zcem a nejmén ě 3 atomy C Obecný vzorec C 6 H 12 O 6 Název - úplný, zkrácený glukosa, Glc

3 Monosacharidy Jsou ve vodě snadno rozpustné, sladké chuti a lehce vstřebatelné. Slouží především ke krytí energetických potřeb. Pentózy a jejich fosforečné estery se vyskytují v DNK a RNK Hrají důležitou úlohu v jejich syntéze. Jinak se vyskytují v semenech rostlin, zejména v obalových vrstvách. Hexózy se na využívání energie podílejí rozdílně. Manóza a galaktóza nemají. větší význam ve výživě lidí. Galaktóza je součástí mléčného cukru - laktózy. Fruktóza je součástí řepného cukru - sacharózy a je rovněž obsažena v ovoci. Hlavní význam ve výživě člověka má glukóza. glukosa

4 Výskyt - volné - sloučené s jinými látkami Vznik - jsou syntetizovány z jednodušších látek foto- syntézou, glukoneogenezí - u rostlin metabolickou drahou z lipidů, z AK v těle živočichů Význam - poskytují při metabolickém rozkladu energii potřebnou pro průběh biologických pochodů - jsou základní složkou NK - jsou důležitou součástí složených lipidů

5 Co obsahuje náš med? Složení medu

6 Přehled D - fruktosaD - galaktosaD - mannosa

7 hexosy D – glukosa (Glc) aldohexosa D – fruktosa (Fru) D – mannosa (Man)D – galaktosa (Gal)

8 Vlastnosti monosacharidů Vlastnosti monosacharidů fyzikální- krystalické látky - rozpustné v H 2 O - různá sladkost - otáčejí rovinu polarizovaného světla

9 GLUKOSA (hroznový cukr), C 6 H 12 O 6 - snadno podléhá kvašení a) lihové – výroba lihu, brambory, obilí b) mléčné – vznik kyseliny mléčné, kyselé zelí, svalová námaha - bílá krystalická ve vodě rozpustná látka sladké chuti - je v medu, hroznech, ovoci - výtečná živina pro všechny tkáně těla - v krvi 3,3 – 5,6 mmol/l - při 200º C přechází v karamel - vyrábí se hydrolýzou škrobu

10 Využití glukosy  součástí „umělé výživy“ podávané nemocným osobám přímo do žil  koncentrace glukosy je udržována na stálé hodnotě, porušení vede k nemoci „cukrovce“.Glukosa se vylučuje močí, její přítomnost se zjišťuje rozborem moči v lékařských laboratořích.  k výrobě ethanolu,vitamínu C, kyseliny citronové

11 Fruktosa (ovocný cukr) C 6 H 12 O 6 nachází se především v medu a také v ovocných šťávách • nejsladší sacharid • je nestravitelný, pro většinu tkání může být využit teprve po přeskupení v játrech na glukosu


Stáhnout ppt "M O N O S A C H A R I DY. Monosacharidy jsou polyhydroxykarbonové slou č eniny s nev ě tveným ř et ě zcem a nejmén ě 3 atomy C Obecný vzorec C 6 H 12."

Podobné prezentace


Reklamy Google