Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hexosy D - glukosa D - galaktosa D - mannosa 4 2 4-epimer D-glukosy Fischerovy vzorce Epimerní cukr (epimer) = liší se konfigurací n 1 chirálním C Monosacharidy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hexosy D - glukosa D - galaktosa D - mannosa 4 2 4-epimer D-glukosy Fischerovy vzorce Epimerní cukr (epimer) = liší se konfigurací n 1 chirálním C Monosacharidy."— Transkript prezentace:

1 Hexosy D - glukosa D - galaktosa D - mannosa epimer D-glukosy Fischerovy vzorce Epimerní cukr (epimer) = liší se konfigurací n 1 chirálním C Monosacharidy

2 D-fruktosa D - glukosa

3 Chování ve vodném roztoku Lineární forma je v roztoku v nepatrné koncentraci Vzniká zde cyklická struktura reakcí skupin -OH a –COH, vzniká poloacetalová vazba I u pentos CHO OHH HOH 2 C H HOHH

4 Pyranosy = cyklické monosacharidy s 6-členným kruhem Zobrazení Haworthovými projekčními vzorci -Reakce –CHO s –OH na uhlíku č. 5 cyklická struktura (hemiacetal) - Vznik nového asymetrického C (původně karbonyl) alfa a beta anomery glukosy (lépe glukopyranosy – cyklická) Anomery (liší se orientací -OH na uhlíku č. 1)

5 A co ketosy? (fruktosa) -OH

6 Chemické vlastnosti Vznik acetalů (glykosidy) – reakcí např. s alkoholy v H + na uhlíku č. 1 (nejreaktivnější) Esterifikace např. α-D-glukosa-1,6-bisfosfát

7 Oxidace -vznikají ald onové kys. (uhlík č. 1) kys. D-glukopyranová (D-glukonová) Důkaz aldos: pomocí Fehlingova (CuSO 4 ) a či Tollensova činidla (hlavní složka AgNO 3 + NH 4 OH) 2Cu 2+ + NaOH + H 2 O + R-CH=O RCOO - Na + + Cu 2 O + 4H + Ag(NH 3 ) 2 OH + R-CH=O RCOO - NH Ag + 3NH 3 + H 2 O Oxiduje se monosacharid (jeho aldehydová či ketonová skupina) a redukuje se měďnatý či stříbrný kation (monosacharidy mají redukční účinky-oxidují se na uhlíku č. 1)

8 Další deriváty monosacharidů Deoxycukry (v DNA) N-glykosidy (např. u ATP) OH N-glykosidová vyzba 2-deoxy-D-ribosa ribosa

9 Aminosacharidy – místo skupiny -OH -NH 2 (NH-R) součástí chitinu (členovci...), kloubní maz, chrupavky N-acetylglukosamin (2-acetamino-2-deoxy-β-D-glukopyranosa)

10 Disacharidy Monosacharidy jsou spojené O-glykosidovou vazbou Maltosa – ze dvou jednotek α-D-glukopyranosy Sladový cukr, v pivu, vzniká ze škrobu při klíčení semene, je málo sladká α-α- 1 4 Volná OH-skupina na uhlíku č. 1, zde možnost oxidace (maltosa je redukující cukr - reaguje s Fehlinogovým činidlem)

11 β-D-galaktopyranosa + α-D-glukopyranosa laktosa Mléčný cukr, pomocná látka v tabletách a vitaminech, není sladká 1 4

12 α-D-glukopyranosa + β-D-fruktofuranosa sacharosa Řepný (třtinový) cukr, z glukosy a fruktosy (při fotosyntéze), karamel (E150) Neredukující cukr 1 2 Disacharidy mohou hydrolyzovat (kyselé či zásadité prostředí, enzymy-např. sacharasa) a rozpadat se na monosacharidy, z nichž jsou složeny.


Stáhnout ppt "Hexosy D - glukosa D - galaktosa D - mannosa 4 2 4-epimer D-glukosy Fischerovy vzorce Epimerní cukr (epimer) = liší se konfigurací n 1 chirálním C Monosacharidy."

Podobné prezentace


Reklamy Google