Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Suroviny v potravinářské výrobě Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_01 Název DUMu: Složení potravin Pro obor vzdělávání: E/01 Potravinářská výroba Předmět: Suroviny Ročník: první Autor: Ing. Blanka Česalová Datum:

2 Střední škola Oselce Složení potravin Charakteristika potravin Složení potravin

3 Střední škola Oselce druhy potravin Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4

4 Střední škola Oselce Charakteristika potravin Potraviny patří do velké skupiny látek nazývaných poživatiny. Poživatiny – potraviny, pochutiny a nápoje, které odpovídají výživové potřebě člověka - potraviny – obsahují základní a vedlejší živiny - pochutiny – obsahují specifické látky, mají výraznou chuť a vůni, výživová hodnota je nízká - nápoje – dodávají organizmu vodu s rozpuštěnými živinami

5 Střední škola Oselce Složení potravin Základní živiny - bílkoviny (proteiny) - tuky (lipidy) - cukry (sacharidy) Vedlejší živiny - vitamíny - minerální látky

6 Střední škola Oselce Bílkoviny tvoří součást všech živých organizmů, tvoří svalové buňky, obnovují odumřelé části těla (vlasy, nehty...) Rozdělení: plnohodnotné – obsahují všechny nezbytné aminokyseliny (mléko, vejce, maso) neplnohodnotné – obsahují pouze některé aminokyseliny (obilniny, luštěniny)

7 Střední škola Oselce Tuky jsou největším zdrojem energie, rozpouštějí se v nich vitamíny (A, D, E, K) podporují činnost kůže a ledvin nevhodnou kuchyňskou úpravou a špatným skladováním se rozkládají (žluknou)

8 Střední škola Oselce Cukry jsou rychlým zdrojem energie podle složení je dělíme: - jednoduché – glukóza, fruktóza… - složené – sacharóza, maltóza, laktóza, škrob, celulóza... Nadbytečné cukry se mění v tuk, který se ukládá do zásoby.

9 Střední škola Oselce Vitamíny Lidský organizmus si je nedovede sám vytvořit. Ovlivňují látkovou přeměnu a příznivě působí na odolnost organizmu. Rozdělení: – rozpustné ve vodě – skupina B, C –rozpustné v tucích – A, D, E, K

10 Střední škola Oselce Minerální látky Jsou součástí některých tkání – kostí, zubů, nehtů, vlasů – Ca, P, K, Mg, F, S. Ovlivňují činnost orgánů – Na, K, Zn, I. Podílí se na krvetvorbě – Cu, Fe, Mn, Cl. obr.12

11 Střední škola Oselce Obr.5 obr.6 obr.7 obr.8 obr.9 obr.10 obr.11

12 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Literatura: BLÁHA, Ludvík; ŠREK, František. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Praha: Informatorium, 1996, ISBN Obr. 1 – 5 klipart obr.6 obr.7 Various_grains.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b3/Various_grains.jpg/220px- Various_grains.jpg obr.8 neu.jpg/61px-Maggiw%C3%BCrze-neu.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4f/Maggiw%C3%BCrze- neu.jpg/61px-Maggiw%C3%BCrze-neu.jpg obr.9 Lots_of_meat.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f3/Lots_of_meat.jpg/120px- Lots_of_meat.jpg obr.10 Mleko.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a0/Mleko.jpg/220px- Mleko.jpg obr.11 impact.jpg/186px _Drop-impact.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f8/ _Drop- impact.jpg/186px _Drop-impact.jpg obr.12 Speisesalz.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ca/Speisesalz.jpg/120px- Speisesalz.jpg Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google