Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Suroviny v potravinářské výrobě Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_01 Název DUMu: Složení potravin Pro obor vzdělávání: E/01 Potravinářská výroba Předmět: Suroviny Ročník: první Autor: Ing. Blanka Česalová Datum:

2 Charakteristika potravin Složení potravin

3 druhy potravin Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4

4 Charakteristika potravin
Potraviny patří do velké skupiny látek nazývaných poživatiny. Poživatiny – potraviny, pochutiny a nápoje, které odpovídají výživové potřebě člověka - potraviny – obsahují základní a vedlejší živiny - pochutiny – obsahují specifické látky, mají výraznou chuť a vůni, výživová hodnota je nízká - nápoje – dodávají organizmu vodu s rozpuštěnými živinami

5 Složení potravin Základní živiny - bílkoviny (proteiny)
- tuky (lipidy) - cukry (sacharidy) Vedlejší živiny - vitamíny - minerální látky

6 Bílkoviny tvoří součást všech živých organizmů, tvoří svalové buňky, obnovují odumřelé části těla (vlasy, nehty...) Rozdělení: plnohodnotné – obsahují všechny nezbytné aminokyseliny (mléko, vejce, maso) neplnohodnotné – obsahují pouze některé aminokyseliny (obilniny, luštěniny)

7 Tuky jsou největším zdrojem energie, rozpouštějí se v nich vitamíny (A, D, E, K) podporují činnost kůže a ledvin nevhodnou kuchyňskou úpravou a špatným skladováním se rozkládají (žluknou)

8 Cukry jsou rychlým zdrojem energie podle složení je dělíme:
- jednoduché – glukóza, fruktóza… - složené – sacharóza, maltóza, laktóza, škrob, celulóza... Nadbytečné cukry se mění v tuk, který se ukládá do zásoby.

9 Vitamíny Lidský organizmus si je nedovede sám vytvořit.
Ovlivňují látkovou přeměnu a příznivě působí na odolnost organizmu. Rozdělení: rozpustné ve vodě – skupina B, C rozpustné v tucích – A, D, E, K

10 Minerální látky Jsou součástí některých tkání – kostí, zubů, nehtů, vlasů – Ca, P, K, Mg, F, S. Ovlivňují činnost orgánů – Na, K, Zn, I. Podílí se na krvetvorbě – Cu, Fe, Mn, Cl. obr.12

11 obr.6 obr.11 obr.9 obr.7 obr.10 obr.8 Obr.5

12 Zdroj materiálů: Literatura: BLÁHA, Ludvík; ŠREK, František. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Praha: Informatorium, 1996, ISBN Obr. 1 – 5 klipart obr.6 obr.7 obr.8 obr.9 obr.10 obr.11 obr.12 Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google