Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Suroviny v potravinářské výrobě Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_08 Název DUMu: Tuky Pro obor vzdělávání: E/01 Potravinářská výroba Předmět: Suroviny Ročník: druhý Autor: Ing. Blanka Česalová Datum:

2 Střední škola Oselce Tuky Charakteristika tuků Rozdělení tuků Rostlinné tuky Živočišné tuky Umělé tuky

3 Střední škola Oselce Charakteristika tuků jsou lehčí než voda ve vodě jsou nerozpustné nevypařují se silným zahříváním se rozkládají všechny časem žluknou (kazí se) snadno pohlcují pachy a vůně

4 Střední škola Oselce Rozdělení tuků podle původu rostlinné tuky – oleje a tuhé tuky živočišné tuky – máslo, sádlo, lůj, rybí tuk uměle vyrobené tuky

5 Střední škola Oselce Rostlinné oleje získávají se lisováním a následnou rafinací z tukových částí rostlin – plodů, jader, semen značkové oleje – s názvem rostliny, ze které pocházejí, kvalitní stolní oleje – směsi různých druhů olejů vlastnosti: kapalné, čirý vzhled příjemná neutrální vůně a chuť obr.4

6 Střední škola Oselce Rostlinné oleje olivový olej sójový olej obr.1 obr.2

7 Střední škola Oselce Rostlinné oleje podzemnicový (arašídový) olej slunečnicový olej obr.5 obr.6 obr.7

8 Střední škola Oselce Rostlinné oleje klíčkový olej makový olej lněný olej bavlníkový olej řepkový olej obr.8 obr.9 obr.10 obr.11

9 Střední škola Oselce Rostlinné tuhé tuky kakaové máslo používá se při výrobě čokolády, čokoládových bonbónům, kosmetice a lékařství palmový a palmojádrový tuk používají se při výrobě margarínů obr.12 obr.13

10 Střední škola Oselce Živočišné tuky máslo - vyrábí se stloukáním smetany sádlo – vyrábí se škvařením tukové tkáně prasat obr.14 obr.15 obr.16

11 Střední škola Oselce Živočišné tuky lůj – vytavuje se z tukové tkáně skotu, používá se k výrobě margarínu rybí olej – získává se z těl mořských ryb, je zdrojem vitamínu D, pro cukrářskou výrobu není vhodný

12 Střední škola Oselce Uměle vyrobené tuky jsou tuky, které byly vyrobeny úpravou rostlinných a živočišných tuků, a tím získaly odlišné vlastnosti patří sem 100% ztužený pokrmový tuk, margaríny, tekutý pekařský tuk obr. 6 obr.17

13 Střední škola Oselce Uměle vyrobené tuky ztužený pokrmový tuk je bez vody, má neutrální chuť a vůni, proto se používá k ředění kakaové polevy a čokolády, k výrobě tukových polev a ke smažení, dobře se šlehá (Omega, Lukana, Kosmos) margarín připomíná máslo, má však delší trvanlivost, lépe se roztírá (Hera, Flora, Rama, Perla, Stella) obr.18

14 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Literatura: BLÁHA, Ludvík; ŠREK, František. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Praha: Informatorium, 1996, ISBN obr.1http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2b/Lamiales_- _Olea_europaea_1.jpg/120px-Lamiales_-_Olea_europaea_1.jpg obr.2http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ef/Soja.jpg/258px-Soja.jpg obr.3http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cd/Sunflower_head_snack.jpg/ 220px-Sunflower_head_snack.jpg obr.4http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d5/Sunflowers.jpg/258px- Sunflowers.jpg obr.5http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cd/Sunflower_head_snack.jpg/ 220px-Sunflower_head_snack.jpg obr.6http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e1/Sonnenblumenkerne_sunfl ower_seeds.jpg/220px-Sonnenblumenkerne_sunflower_seeds.jpg obr.7http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/88/Peanuts.jpg/82px- Peanuts.jpg obr.8http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ce/Brassica_napus_2.jpg/74px -Brassica_napus_2.jpg obr.9http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/12/Canola.jpg/120px- Canola.jpg

15 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: obr.10http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/97/Papaver_open_zaadklepp en.jpg/110px-Papaver_open_zaadkleppen.jpg obr.11http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d7/Feld_mit_reifer_Baumwoll e.jpeg/258px-Feld_mit_reifer_Baumwolle.jpeg obr.12http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/df/Cocoa_butter_p J PG/220px-Cocoa_butter_p JPG obr.13http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/54/Elaeis_guineensis_MS_3 467.jpg/220px-Elaeis_guineensis_MS_3467.jpg obr.14http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b3/Butter_and_knife.jpg/120p x-Butter_and_knife.jpg obr.15http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/66/Tourtiere_Lard.jpg/220px- Tourtiere_Lard.jpg obr.15http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2b/%C5%A0kva%C5%99en %C3%A9_s%C3%A1dlo_2.JPG/220px- %C5%A0kva%C5%99en%C3%A9_s%C3%A1dlo_2.JPG obr.16http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Rama_6.JPG obr.17http://www.superto.cz/fotografie/99373/200/x/picture.png obr.18http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/500_vitality_new.jpg/120p x-500_vitality_new.jpg Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google