Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: : Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_15 Název DUMu: Tuky Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživy Ročník: 2. ročník Autor: Bc. Kubová Alena Datum:

2 Střední škola Oselce Tuky

3 Střední škola Oselce Význam tuků mají nejvyšší energetickou hodnotu v tucích jsou rozpustné vitamíny ADEK mají barvu bílou, žlutou, zelenožlutou, čirou některé mají charakteristickou vůni i chuť např. máslo, olivový olej, sádlo… přepálením tuků vznikne akrolein – rakovinotvorná látka

4 Střední škola Oselce Druhy tuků Podle původu: živočišné tuky rostlinné tuky Podle konzistence: tuhé mazlavé tekuté

5 Střední škola Oselce Živočišné tuky jsou to tuky jatečných zvířat - vepřové sádlo - hovězí a skopový lůj  máslo – vyrábí se stloukáním pasterované smetany  husí a kachní sádlo – při pečení se vypéká  rybí tuk – získává se při zpracování ryb, je velmi zdravý a cenný pro obsah vitamínu a dalších látek

6 Střední škola Oselce Vepřové sádlo syrové sádlo krájené sádlo škvaření sádla škvarky vyškvařené sádlo

7 Střední škola Oselce Máslo mléčný výrobek obsahuje minimálně 80% mléčného tuku kolem 16% vody mléčnou sušinu ( bílkoviny a laktózu) vzniká stloukáním pasterované smetany říká se tomu“ zpevňovací“ způsob výroby chuť másla doplňuje přítomnost mléčných bílkovin je vhodné pro studenou kuchyni, ne na smažení

8 Střední škola Oselce Historická máselnice

9 Střední škola Oselce Vepřové sádlo živočišný tuk, který se získává z podkožního tuku prasat má vysokou energetickou hodnotu, používá se jak pro studenou kuchyni, tak na smažení a pečení

10 Střední škola Oselce Který vitamín je rozpustný v tuku B² PP K C D B6 A E B 12

11 Střední škola Oselce Rostlinné tuky získávají se ze semen, plodů a dužiny těchto rostlin řepka olejka slunečnice podzemnice olejná hořčice mák sója len ….

12 Střední škola Oselce Typy tuků tukový průmysl vyrábí: jedlé oleje stolní margaríny ztužené pokrmové tuky….

13 Střední škola Oselce Dovážené druhy tuků olivový olej ořechový olej sezamový olej kokosový olej…  Pro zdravou výživu jsou velmi cenné olivové oleje - panenské

14 Střední škola Oselce Druhy tuků podle konzistence 1)Tuhé tuky – rostlinné a živočišné -Iva -Omega -Kosmos - Lukana -Ceres soft - Planta…..

15 Střední škola Oselce 2) Mazlavé tuky – rostlinné a živočišné - Hera - Perla - Rama - Stella - Alfa máslo - Sádlo a máslo - margaríny

16 Střední škola Oselce 3) Tekuté oleje – rostlinné -Slunečnicový -Olivový -Vegetol -Vitol -Brölio -Lukana

17 Střední škola Oselce Použití tuků v kuchyni Máslo - do pomazánek, moučníků, předkrmů, na zjemnění omáček, bílých polévek, při pečení masa přichucujeme šťávu i omáčku Ztužený tuk - na smažení pokrmů, těst, v cukrářství se používá do krémů a čokoládových polev Vepřové sádlo - jako pomazánka na chleba ( škvarkové sádlo), na přípravu bramboráků, bramborové polévky, na omašťění pokrmů, dušeného zelí…

18 Střední škola Oselce Olej – používá se při dušení, pečení, k přípravě majonéz, dresinků, ve studené kuchyni, na zálivky, na saláty, nejvhodnější je olej olivový – lisovaný za studena, ale také olej slunečnicový Mazlavé tuky – margaríny – jsou směsí emulzí tj. vody, mléka a tuku  Sluna – vhodná na pomazánek, do pečiva  Rama – vhodná do pomazánek, k pečení  Hera – vhodná do všech druhů těst, krémů a pomazánek

19 Střední škola Oselce  Perla – je výborná do pečiva, k pečení, dušení, do pomazánek,  Flóra – hodí se do pomazánek Bylinkové oleje – (oleje ochucené bylinkami)  Bazalkový  Česnekový  Saturejkový  Červený olej chilli…

20 Střední škola Oselce Urči tuky živočišného původu Perla Máslo Hera Slunečnico vý olej Sádlo Omega Olivový olej Rama Lůj

21 Střední škola Oselce Skladování tuků sklady nebo chladírny teplota kolen 0°C až 5°C sklady musí být čisté suché bez cizích pachů dobře větratelné bez přítomnosti slunečního světla

22 Střední škola Oselce Vady tuku žluknutí plíseň pach vady obalu

23 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa. Praha: PARTA, 2004, ISBN Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku. jpg/220px-Historic_churn.jpg


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google