Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/21.0987 Dětský domov, základní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/21.0987 Dětský domov, základní."— Transkript prezentace:

1 rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola, školní družina a školní jídelna, Kostelec nad Orlicí, Pelclova 279

2 TUKY Romana Breklová, , 9. ročník, chemie – čtení s porozuměním

3 Tuky jsou významnou složkou potravy.

4 Tuky dělíme podle původu na: a/ rostlinné oleje ztužené tuky b/ živočišné máslo sádlo rybí tuk

5 olej řepkový slunečnicový olivový sójový makový sezamový mandlový lněný Oleje jsou tuky, které jsou za normální teploty tekuté.

6 Tuky se získávají Lisováním rozdrcených plodů Vytavováním Rozpouštěním v organických rozpouštědlech (škvaření sádla)

7 Výroba olivového oleje

8 Kapalné oleje se chemicky upravují na pevné pokrmové tuky. Z tuků se také vyrábějí mýdla.

9 Použitý materiál: Potravinová pyramida Máslo Sádlo Rybí tuk Řepka Slunečnice A_sunflower.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/A_sunflower.jpg/258px- A_sunflower.jpg Olivy Sója Mák Sezam Mandle Len Lisování oleje Zpracování oliv. oleje Pokrmové tuky Jedlé oleje https://encrypted- tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSyAytCRLQ657XTmLvHldGYcHVOUMbOyISQYOSOX8fXTp4d9 HnHhttps://encrypted- tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSyAytCRLQ657XTmLvHldGYcHVOUMbOyISQYOSOX8fXTp4d9 HnH Mýdla


Stáhnout ppt "Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/21.0987 Dětský domov, základní."

Podobné prezentace


Reklamy Google