Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

30.1 Tuky Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Autor: Mgr. Petra Křivánková V Guinessově.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "30.1 Tuky Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Autor: Mgr. Petra Křivánková V Guinessově."— Transkript prezentace:

1 30.1 Tuky Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Autor: Mgr. Petra Křivánková V Guinessově knize rekordů se uvádí, že „nejtlustší“ člověk žijící na Zemi měl hmotnost 485 kg. Nadměrné ukládání tuků se nazývá obezita. Nejméně tuků obsahuje ovoce a zelenina.

2 30.2 Co již víme? Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Mnoho civilizačních chorob dnešní doby, jako je obezita, vysoká hladina cholesterolu v krvi, vysoký krevní tlak aj., je způsobeno nadměrnou konzumací potravin obsahujících tuky. Jaký je vzorec kyseliny palmitové, stearové a olejové? Jaký je vzorec glycerolu? CH 2 OH – CHOH – CH 2 OH

3 30.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie TUKY -estery vyšších mastných kyselin a glycerolu -zdrojem – rostliny i živočichové -kapalné (oleje) – obsahují nesycené kyseliny -pevné (sádlo, máslo) – obsahují nasycené kyseliny -důležitá složka potravy ( % denní dávky živin) -usnadňují vstřebávání vitaminů, chrání před ztrátou tělesné teploty, podílejí se na tvorbě hormonů Potrava 100gTuk (g) mrkev syrová0,2 olej řepkový92 máslo se zákys.75 maso hovězí15,3 čokoláda ml.32,1 vejce11,0 jahody0,4 Obsah tuků v potravinách glycerol + karboxylové kyseliny → tuk + voda

4 30.4 Co si řekneme nového? Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Ztužování tuků Žluknutí tuků Mýdla Vosky -kapalné tuky se mění na tuhé -za vyšší teploty, tlaku a přítomnosti katalyzátoru reaguje vodík s olejem -působením mikroorganismů a vzdušného kyslíku v tucích s nenasycenými kyselinami -vznikají páchnoucí produkty, např. kyselina máselná -směs nejčastěji sodných solí vyšších mastných kyselin a dalších přísad -ve vodě rozpustné -tradiční čisticí a prací prostředky -estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů -na povrchu rostlin – kutikula – chrání před vysycháním, choroboplodnými zárodky -včelí vosk – ukládání medu, pylu, vývoj včelích plodů

5 30.5 Procvičení a příklady Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie rostlinný původ

6 30.6 Něco navíc pro šikovné Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie V čem spočívá čisticí účinek mýdla? -jejich schopnost snižovat povrchové napětí kapalin, hlavně vody -snížení napětí – snadnější smáčení povrchu nečistot – uvolnění do roztoku -hlavní složky výrobků s čisticím a pracím účinkem -látky, které mají schopnost snižovat povrchové napětí látek -látky, jejichž molekuly mají nepolární hydrofobní část, odpuzuje vodu), a polární (hydrofilní část, molekuly vody přitahuje)

7 30.7 CLIL Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemistry Surfactant FAT Animal waxes Plant waxes Soap OIL

8 30.8 Test znalostí Správné odpovědi: 1.Z čeho vznikají tuky? a/ z hydroxidů a kyselin b/ z kyselin a glycerolu c/ z hydroxidů a alkoholu d/ z glycerolu a alkoholu 3. Tuky se rozkládají za vzniku mýdla působením? a/ vodíku b/ sodíku c/ hydroxidu sodného d/ kyseliny draselné 2. Jaká látka se uvolňuje při žluknutí tuků? a/ kyselina hlinitá b/ kyselina máselná c/ kyselina mravenčí d/ kyselina citronová 4.Co je ztužování tuků? a/ změna skupenství s → l b/ změna skupenství g → l c/ změna skupenství l → s d/ změna skupenství g → s 1.b 2.b 3.c 4.c Test na známku Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie

9 30.9 Použité zdroje a citace 1.http://img.aktualne.centrum.cz/545/16/ pauline-potter.jpg (slide 1)http://img.aktualne.centrum.cz/545/16/ pauline-potter.jpg 2.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/64/Trimyristin-3D- vdW.png/220px-Trimyristin-3D-vdW.png (slide 2)http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/64/Trimyristin-3D- vdW.png/220px-Trimyristin-3D-vdW.png 3.http://www.aros.cz/wp-content/gallery/repka-olejka/repka_olejka_1.jpg (slide 5)http://www.aros.cz/wp-content/gallery/repka-olejka/repka_olejka_1.jpg 4.http://www.i60.cz/obrazky/velke/image_l_8596_ jpg (slide 5)http://www.i60.cz/obrazky/velke/image_l_8596_ jpg 5.http://www.ceskatelevize.cz/specialy/ceskysen/hypermarket/images/12.jpg (slide 5)http://www.ceskatelevize.cz/specialy/ceskysen/hypermarket/images/12.jpg 6.http://i.lidovky.cz/09/121/lngal/GLU2f7dea_maso.jpg (slide 5)http://i.lidovky.cz/09/121/lngal/GLU2f7dea_maso.jpg 7.http://orgonity.cz/image/data/vceli_plastev.JPG (slide 4)http://orgonity.cz/image/data/vceli_plastev.JPG 8.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a3/Mydlo_micela-tuk.png/300px- Mydlo_micela-tuk.png (slide 6)http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a3/Mydlo_micela-tuk.png/300px- Mydlo_micela-tuk.png 9.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Micelle_scheme-en.svg/220px- Micelle_scheme-en.svg.png (slide 7)http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Micelle_scheme-en.svg/220px- Micelle_scheme-en.svg.png 10.Obrázky z databáze klipart 1.http://img.aktualne.centrum.cz/545/16/ pauline-potter.jpg (slide 1)http://img.aktualne.centrum.cz/545/16/ pauline-potter.jpg 2.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/64/Trimyristin-3D- vdW.png/220px-Trimyristin-3D-vdW.png (slide 2)http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/64/Trimyristin-3D- vdW.png/220px-Trimyristin-3D-vdW.png 3.http://www.aros.cz/wp-content/gallery/repka-olejka/repka_olejka_1.jpg (slide 5)http://www.aros.cz/wp-content/gallery/repka-olejka/repka_olejka_1.jpg 4.http://www.i60.cz/obrazky/velke/image_l_8596_ jpg (slide 5)http://www.i60.cz/obrazky/velke/image_l_8596_ jpg 5.http://www.ceskatelevize.cz/specialy/ceskysen/hypermarket/images/12.jpg (slide 5)http://www.ceskatelevize.cz/specialy/ceskysen/hypermarket/images/12.jpg 6.http://i.lidovky.cz/09/121/lngal/GLU2f7dea_maso.jpg (slide 5)http://i.lidovky.cz/09/121/lngal/GLU2f7dea_maso.jpg 7.http://orgonity.cz/image/data/vceli_plastev.JPG (slide 4)http://orgonity.cz/image/data/vceli_plastev.JPG 8.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a3/Mydlo_micela-tuk.png/300px- Mydlo_micela-tuk.png (slide 6)http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a3/Mydlo_micela-tuk.png/300px- Mydlo_micela-tuk.png 9.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Micelle_scheme-en.svg/220px- Micelle_scheme-en.svg.png (slide 7)http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Micelle_scheme-en.svg/220px- Micelle_scheme-en.svg.png 10.Obrázky z databáze klipart

10 Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Anotace AutorMgr. Petra Křivánková Období01 – 06/2013 Ročník9. ročník Klíčová slovaTuky, ztužování tuků, oleje, mýdla, tenzidy AnotacePrezentace popisující tuky, jejich vlastnosti, význam, vybrané zástupce.


Stáhnout ppt "30.1 Tuky Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Autor: Mgr. Petra Křivánková V Guinessově."

Podobné prezentace


Reklamy Google