Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin."— Transkript prezentace:

1

2 Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin

3 Charakteristika přírodní organické sloučeniny ……………… i …………………. původu látky ………………… ve vodě (……………….) stavební látka ……………………. zdroj ……………… prostředí pro vstřebávání některých látek …………………. a …………………… některých orgánů rostlinného živočišného nerozpustné hydrofobní buněčných membrán energie tepelná izolacemechanická ochrana

4 Mastné kyseliny vázané v lipidech: jednosytné se sudým počtem uhlíků (syntéza po 2C) nasycené – - - kyselina palmitová (C 16 ) - - kyselina stearová (C 18 )

5 nenasycené – -kyselina olejová (C 18 jedna dvojná vazba) -kyselina linolová (C 18 dvě dvojné vazby) -kyselina linolenová (C 18 tři dvojné vazby) ω-nenasycené mastné kyseliny - zdravé

6 Rozdělení lipidů Jednoduché jsou tvořeny pouze estery tuky a vosky Složené obsahují kromě esteru ještě další složku glykolipidy a fosfolipidy

7 Jednoduché lipidy dle alkoholové složky rozlišujeme: TUKY (acylglyceroly) estery vyšších mastných kyselin a glycerolu VOSKY estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů (s 16 a více uhlíkovými atomy v molekule) cetylalkohol

8 TUKY (acylglyceroly) estery vyšších mastných kyselin a glycerolu tripalmitoylglycerol

9 V acylglycerolech může být esterifikována jedna, dvě nebo všechny tři hydroxylové skupiny, nejvýznamnější jsou triacylglyceroly monoacylglyceroly diacylglyceroly triacylglyceroly

10 Přírodní tuky jsou směsí triacylglycerolů obsahujících různé acylové zbytky, mohou být: tuhé nebo mazlavé – obsahují převážně acyly …………… mastných kyselin kapalné (oleje) - obsahují převážně acyly …………….. mastných kyselin nasycených nenasycených

11 Žluknutí tuků rozklad tuků způsobený ……………………… a …………………….. nejsnadněji žluknou oleje obsahující …………... mastné kyseliny uvolňují se ………………. nižší mastné kyseliny (……………….) Ztužování tuků hydrogenace, adice ……….. na dvojné vazby nenasycených kyselin vznik ……………… kyselin zvýšení ……………………………… vzdušným kyslíkem mikroorganismy nenasycené ostře zapáchající k. máselná vodíků nasycených odolnosti tuků proti žluknutí

12 Zmýdelnění výroba ……… alkalická (zásaditá) ……………….. tuku vzniká ……………………………………….. a ……….. Na + nebo K + sůl vyšší mastné kyseliny mýdla hydrolýza glycerol

13 Živočišné tuky součást podkožního tuku, obal vnitřních orgánů sádlo (vepřový tuk), lůj (hovězí tuk), máslo (mléčný tuk), rybí tuk používají se v potravinářství, v kosmetice a při výrobě léčiv

14 Rostlinné tuky v semenech a plodech olej řepkový, slunečnicový, olivový, lněný používají se v potravinářství a k výrobě nátěrových hmot, při výrobě kosmetiky a léčiv

15 VOSKY estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů (s 16 a více uhlíkovými atomy v molekule) původ: rostlinný - ochranná vrstva na plodech a listech rostlin (……………) živočišný - ochrana orgánů (…………………), stavební funkce (…………………) odolnější vůči hydrolýze, nestravitelné pro živočichy používají se v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu cetylalkohol kutikula vorvaňovina včelí vosk

16 Složené lipidy Fosfolipidy alkohol: glycerol nebo sfingosin kyseliny: vyšší mastné kyseliny a …………………. dusíkatá látka vázaná přes k. fosforečnou polární (hydrofilní) částnepolární (hydrofobní, lipofilní) část kyselina fosforečná

17

18 Glykolipidy glycerol nebo sfingosin, 2 acyly mastných kyselin a ……… součást biologických membrán (povrch – rozpoznávání) cukr


Stáhnout ppt "Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin."

Podobné prezentace


Reklamy Google