Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_13 Tematická.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_13 Tematická."— Transkript prezentace:

1 1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_13 Tematická oblast:Chemie pro střední školy Ročník:4 Datum dokončení: Anotace:Podpora výukové hodiny, seznámení studentů s lipidy Jméno autora:Mgr. Lenka Payerová

2 L I P I D Y = ORGANICKÉ SLOUČENINY, KTERÉ SE VYSKYTUJÍ V ROSTLINNÝCH I V ŽIVOČIŠNÝCH ORGANISMECH 2

3 Význam  Zdroj tělesné energie  Tepelně izolují organismus  Chrání orgány  Stavební látky buněčných membrám 3

4 Vlastnosti  NR v H 2 O  Hydrofóbní  Rozpouštějí biologicky významné látky (hormony, vitamíny, léky) 4

5 Rozdělení  Jednoduché lipidy A)Glyceridy (glycerol + vyšší mastná kyselina) B)Vosky (vyšší alkohol + vyšší mastná kyselina)  Složené lipidy Alkohol + KK + jiná látka př. H 3 PO 4 5

6 A)Glyceridy  Složení: glycerol + kys. palmitová C 15 H 31 COOH propan -1,2,3- triol kys. stearová C 17 H 35 COOH kys. olejová C 17 H 33 COOH 6

7 Rozdělení  A) pevné – obsahují nasycené KK = tuky (lůj, máslo, sádlo)  B) kapalné – obsahují nenasycené KK = oleje (slunečnicový, olivový, rybí tuk) a) jednoduché b) smíšené 7

8 Výskyt  Součást R a Ž těl  Plody, semena rostlin – lisování  Z živočišných těl - škvaření 8

9 Vlastnosti  Čisté – bezbarvé, bez chuti a zápachu  NR v H 2 O  R v nepolárních rozpouštědlech  negativní vlastnosti = žluknutí (účinkem bakterií – v teple, vlhku = oxidace dvojných vazeb za vzniku látek, které nepříjemně páchnou a znehodnocují vitamíny rozpustné v tucích) 9

10 Ztužování tuků  = reakce vodíku s olejem (hydrogenace) za vyšší t, p, v přítomnosti katalyzátoru (zánik dvojných vazeb)  Vznikají ztužené tuky stálejší proti žluknutí  Nemají nepříjemný zápach jako některé oleje 10

11 Vysychání olejů  U olejů obsahujících dvojné vazby (lněný, makový olej – nevyužívají se v potravinářství)  Na vzduchu dochází k přeměně v pevnou, pružnou látku, ta se používá k výrobě fermeží  Fermeže se používají k nátěrům dřevěných ploch 11

12 Výroba mýdla (zmýdelnění)  Alkalická hydrolýza  Reakce tuku (méně hodnotný kostní tuk) s NaOH, KOH  Vaří se  Spočívá tedy v rozkladu tuku na mastné kyseliny a glycerin pomocí alkálií  Vzniká sůl mastné kyseliny = mýdlo 12

13 CH 2 – OOCR CH 2 - OH CH – OOCR + 3 NaOH → CH - OH + 3 R-COONa CH 2 – OOCR (KOH) CH 2 – OH  Mýdlo = sůl mastné kyseliny  Tuk = ester mastné kyseliny a glycerolu 13

14 Použití  Mýdlo nelze použít v tvrdé vodě  Vznikají Ca 2+ a Mg 2+ nerozpustné soli mastných kyselin  Mizí čistící účinky 14

15 Čistící a prací prostředky  Čistící účinek mýdla spočívá ve schopnosti snižovat povrchové napětí kapaliny (hlavně vody)  To vede ke snadnějšímu smáčení povrchu nečistoty a tím i jejímu uvolnění do roztoku 15

16 Druhy mýdel  1. sodná – z tuhých tuků za použití NaOH, jsou tuhá, mají prací a čistící účinky  2.draselná – z olejových tuků za použití KOH, mazlavá, dezinfekční úč. – úklid 16

17 Další speciální přísady  vonné látky  antioxidační přísady(proti žluknutí)  brusné látky  zjasňovače  dermatologické přísady (lanolin, lecitin, norkový olej) 17

18 Mastné kyseliny = kyseliny obsažené v tucích 18

19  Jsou základní složkou jednoduchých a smíšených lipidů  jsou to vyšší monokarboxylové kyseliny  Jsou příčinou hydrofobního charakteru lipidů 19

20 aa) Nasycené  C 11 H 23 COOHk. laurová  C 13 H 27 COOHk. myristová  C 15 H 31 COOHk. palmitová  C 17 H 35 COOHk. stearová 20

21 bb) nenasycené  1. s jednou dvojnou vazbou CH 3 – (CH 2 ) 7 - CH = CH –(CH 2 ) 5 – COOH C 15 H 29 COOHk. palmitoolejová CH 3 – (CH 2 ) 7 - CH=CH – (CH 2 ) 7 – COOH C 17 H 33 COOHk. olejová 21

22  2. se dvěma dvojnými vazbami CH 3 –(CH 2 ) 4 –CH=CH –CH 2 –CH=CH–(CH 2 ) 7 – COOH C 17 H 31 COOHk. linolová  3. se třemi dvojnými vazbami CH 3 –CH 2 –CH=CH – CH 2 –CH=CH –CH 2 – CH=CH – (CH 2 ) 7 –COOH C 17 H 29 COOHk. linolenová 22

23 B) VOSKY  = tuhé, ve vodě NR estery vyšších mastných kyselin  R původ – ochranný povlak listů  Ž původ – vorvaňovina (z mozku vorvaně) - lanolin ( z ovčí vlny) - včelí vosk (stavební materiál plástů) 23

24 Použití vosků  Zdravotnictví  Kosmetika – masti, krémy  Svíčky  Impregnační materiál 24

25 c) Složené lipidy  Obsahují KK, alkohol + další složku  Př.fosfolipidy (obs. H 3 PO 4 ) glykolipidy (obs. glukózu) lipoproteiny (obs. bílkoviny)  Význam: podílejí se na stavbě buněčných membrán  Obsažené v biologicky nejaktivnějších orgánech (mozek, mícha,srdce) 25

26 Zdroje Všechny materiály pocházejí z autorovy dílny 26


Stáhnout ppt "1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_13 Tematická."

Podobné prezentace


Reklamy Google