Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příprava a vlastnosti tuků Mgr. Lenka Fasorová. Příprava tuků lisováním z plodů nebo semen rostlin vytavováním (škvařením) vyluhováním v organických rozpouštědlech.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příprava a vlastnosti tuků Mgr. Lenka Fasorová. Příprava tuků lisováním z plodů nebo semen rostlin vytavováním (škvařením) vyluhováním v organických rozpouštědlech."— Transkript prezentace:

1 Příprava a vlastnosti tuků Mgr. Lenka Fasorová

2 Příprava tuků lisováním z plodů nebo semen rostlin vytavováním (škvařením) vyluhováním v organických rozpouštědlech (extrakce) surovina extrakce lisování drcení mletí odkyselení bělení filtrace paření tuky oleje rafinace

3 Vlastnosti tuků nerozpustné ve vodě rozpustné v organických rozpouštědlech mají menší hustotu než voda žluknou – rozkládají se působením světla, tepla a mikroorganismů rozkládají se působením vyšší teploty(přepalováním) – vznikají jedovaté látky

4 Žluknutí působením tepla, světla a mikroorganismů vzniká kyselina máselná, aldehydy, ketony žluklý tuk –nepříjemně zapáchá –je hořký kapalné tuky jsou odolnější vůči žluknutí

5 Ztužování tuků výroba pevných tuků z kapalných hydrogenací jsou odolnější vůči žluknutí nemají nepříjemný zápach jako některé oleje jsou snadno roztíratelné první příprava – 1902 – německý chemik W. Norman

6 Ztužování tuků reakce vodíku s tukem za vyšší teploty, tlaku, katalyzátoru (hydrogenace) zanikají dvojné vazby na uhlovodíkových zbytcích karboxylových kyselin CH 3 (CH 2 ) 7 CH=CH(CH 2 ) 7 COOH CH 3 (CH 2 ) 7 CH 2 –CH 2 (CH 2 ) 7 COOH 180 o C, tlak + H 2, katalyzátor(Ni)

7 Výroba magarínu ztužováním kapalných olejů vzniká emulze,která obsahuje –minimálně 78% tuku –maximálně 20% vody –emulgátor - mléko, lecithin rostlinný olej vitamín A, D, karoten sůl, mléko, škrob, lecithin, voda míchání, hnětení, chlazení

8 DÚ: 1.Zjisti, které tuky jsou z hlediska zdravé výživy pro lidské tělo prospěšnější. 2.Jaké podmínky prostředí urychlují žluknutí tuků. 3.Které tuky jsou odolnější vůči žluknutí? Proč?


Stáhnout ppt "Příprava a vlastnosti tuků Mgr. Lenka Fasorová. Příprava tuků lisováním z plodů nebo semen rostlin vytavováním (škvařením) vyluhováním v organických rozpouštědlech."

Podobné prezentace


Reklamy Google