Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15"— Transkript prezentace:

1

2 Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
Mgr. Radovan Sloup kvarta osmiletého studia Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II 2

3 vlastnosti lipidů oleje vosky
Lipidy jsou organické sloučeniny tvořené alkoholem a vyššími mastnými karboxylovými kyselinami. Jak se třídí lipidy? tuky oleje vosky alkohol: nejčastěji glycerol mastné kyseliny: více než 8 uhlíků v molekule více než 8 uhlíků v molekule

4 vlastnosti lipidů nasycená mastná karb. kyselina – kyselina palmitová
(hlavně v tucích, voscích) C15H31COOH napiš molekulový vzorec této sloučeniny:

5 vlastnosti lipidů další nasycená např.: kyselina stearová (hlavně v tucích) C17H35COOH napiš molekulový vzorec této sloučeniny:

6 vlastnosti lipidů nenasycené: např. kyselina olejová (hlavně v olejích) C17H33COOH napiš molekulový vzorec této sloučeniny:

7 vlastnosti lipidů nenasycené: kyselina linolová (hlavně v olejích a tucích) C17H31COOH napiš molekulový vzorec této sloučeniny:

8 vlastnosti lipidů tuk voda CH2- COOR CH2- COOR tuk s vodou:
podle fotek zkuste doplnit produkty reakce: CH2- COOR CH – COOR + 3H2O → CH2- COOR CH – COOR + 3H2O Co z této skutečnosti vyplývá?

9 vlastnosti lipidů t (°C) 80 60 40 20 20 40 60 80 100 t (s)
Co z této skutečnosti vyplývá? 20 40 60 80 100 t (s)

10 Co z této skutečnosti vyplývá?
vlastnosti lipidů ztužování rostlinných olejů: ! ztužování ≠ tuhnutí ! H2 Co z této skutečnosti vyplývá?

11 Jak se lipidy získávají?
vlastnosti lipidů získávání lipidů: Jak se lipidy získávají?

12 vlastnosti lipidů lipidy a energie: ? ? ?

13 vlastnosti lipidů lipidy s vodou nereagují ani se s ní nemísí (emulze)
2. lipidy mají menší hustotu než voda 3. pevné lipidy se vzrůstající teplotou postupně tají 4. při ztužování olejů dochází k nasycení dvojné vazby 5. lipidy se získávají např. lisováním nebo vyškvařováním 6. vosk v plameni nehoří, jen se taví, ale může být zdrojem tepla a světla

14 VLASTNOSTI LIPIDŮ Vytvořeno v rámci projektu Gymnázium Sušice - Brána vzdělávání II Autor: Mgr. Radovan Sloup, Gymnázium Sušice Předmět: Chemie (chemické reakce a děje) Třída: kvarta osmiletého gymnázia Označení: VY_32_INOVACE_Ch-4_15 Vytvořeno: září 2013 Anotace a metodické poznámky Lipidy jsou natolik běžné a používané látky, že je mnohdy nevnímáme. Prezentace zdůrazňuje základní vlastnosti lipidů. Vlastnosti nejen chemické, ale také fyzikální. Všechny vlastnosti jsou důsledkem chemického složení a vazeb v molekulách lipidů. Součástí prezentace je také několik úvahových témat. Použité materiály: Beneš, P. a kol.; Základy chemie 2. Praha: Fortuna, 1995; ISBN Škoda, J.; Doulík, P.; Chemie 9. Plzeň: Fraus, 2007; ISBN Pečová, D. a kol.; Chemie II. Olomouc: Prodos, 1999; obrázky jsou materiálem autora prezentace Vše je vytvořeno pomocí nástrojů Power Point 2003, Word (WordArt) 2003, ChemSketch 11.1 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15"

Podobné prezentace


Reklamy Google