Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vlastnosti lipidů Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-4 Chemické.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vlastnosti lipidů Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-4 Chemické."— Transkript prezentace:

1

2 Vlastnosti lipidů Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15 kvarta osmiletého studia

3 Lipidy jsou organické sloučeniny tvořené alkoholem a vyššími mastnými karboxylovými kyselinami. Jak se třídí lipidy? více než 8 uhlíků v molekule vlastnosti lipidů - tuky - oleje - vosky alkohol: nejčastěji glycerol mastné kyseliny: více než 8 uhlíků v molekule

4 nasycená mastná karb. kyselina – kyselina palmitová (hlavně v tucích, voscích) vlastnosti lipidů napiš molekulový vzorec této sloučeniny: C 15 H 31 COOH

5 vlastnosti lipidů další nasycená např.: kyselina stearová (hlavně v tucích) napiš molekulový vzorec této sloučeniny: C 17 H 35 COOH

6 vlastnosti lipidů nenasycené: např. kyselina olejová (hlavně v olejích) napiš molekulový vzorec této sloučeniny: C 17 H 33 COOH

7 vlastnosti lipidů nenasycené: kyselina linolová (hlavně v olejích a tucích) napiš molekulový vzorec této sloučeniny: C 17 H 31 COOH

8 podle fotek zkuste doplnit produkty reakce: CH 2 - COOR CH – COOR + 3H 2 O → vlastnosti lipidů CH 2 - COOR CH – COOR + 3H 2 O tuk s vodou: tuk voda Co z této skutečnosti vyplývá?

9 vlastnosti lipidů t (s) t (°C) Co z této skutečnosti vyplývá?

10 vlastnosti lipidů ztužování rostlinných olejů: Co z této skutečnosti vyplývá? ! ztužování ≠ tuhnutí ! H2H2

11 vlastnosti lipidů získávání lipidů: Jak se lipidy získávají?

12 vlastnosti lipidů lipidy a energie: ? ? ?

13 vlastnosti lipidů 1.lipidy s vodou nereagují ani se s ní nemísí (emulze) 2. lipidy mají menší hustotu než voda 3. pevné lipidy se vzrůstající teplotou postupně tají 4. při ztužování olejů dochází k nasycení dvojné vazby 5. lipidy se získávají např. lisováním nebo vyškvařováním 6. vosk v plameni nehoří, jen se taví, ale může být zdrojem tepla a světla

14 VLASTNOSTI LIPIDŮ Vytvořeno v rámci projektu Gymnázium Sušice - Brána vzdělávání II Autor: Mgr. Radovan Sloup, Gymnázium Sušice Předmět: Chemie (chemické reakce a děje) Třída: kvarta osmiletého gymnázia Označení: VY_32_INOVACE_Ch-4_15 Vytvořeno: září 2013 Anotace a metodické poznámky Lipidy jsou natolik běžné a používané látky, že je mnohdy nevnímáme. Prezentace zdůrazňuje základní vlastnosti lipidů. Vlastnosti nejen chemické, ale také fyzikální. Všechny vlastnosti jsou důsledkem chemického složení a vazeb v molekulách lipidů. Součástí prezentace je také několik úvahových témat. Použité materiály: Beneš, P. a kol.; Základy chemie 2. Praha: Fortuna, 1995; ISBN Škoda, J.; Doulík, P.; Chemie 9. Plzeň: Fraus, 2007; ISBN Pečová, D. a kol.; Chemie II. Olomouc: Prodos, 1999; obrázky jsou materiálem autora prezentace Vše je vytvořeno pomocí nástrojů Power Point 2003, Word (WordArt) 2003, ChemSketch 11.1 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Vlastnosti lipidů Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-4 Chemické."

Podobné prezentace


Reklamy Google