Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obsazování orbitalů CH-1 Obecná chemie, DUM č. 8 Mgr. Radovan Sloup

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obsazování orbitalů CH-1 Obecná chemie, DUM č. 8 Mgr. Radovan Sloup"— Transkript prezentace:

1

2 Obsazování orbitalů CH-1 Obecná chemie, DUM č. 8 Mgr. Radovan Sloup
1. ročník čtyřletého studia Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II 2

3 Pravidla pro obsazování orbitalů:
Platí pro atomy v zákl. stavu, kdy mají nejnižší možnou enegii! 1. Pauliho princip výlučnosti: V jednom orbitalu mohou být maximálně dva elektrony, lišící se hodnotou magnetického spinového kvantového čísla. V žádném atomu tedy není dvojice elektronů, která by měla všechna čtyři kvantová čísla stejná.

4 Pravidla pro obsazování orbitalů:
Platí pro atomy v zákl. stavu, kdy mají nejnižší možnou enegii! 2. Hundovo pravidlo: V degenerovaných orbitalech vznikají elektronové páry teprve po zaplnění každého orbitalu jedním elektronem. Všechny nespárované elektrony mají stejný spin. V takovém případě má systém nejnižší energii a je proto nejstabilnější.

5 Pravidla pro obsazování orbitalů:
Platí pro atomy v zákl. stavu, kdy mají nejnižší možnou enegii! 3. Pravidlo n + l: Orbitaly s energií nižší se zaplňují elektrony dříve než orbitaly s energií vyšší. Energie orbitalů se zvyšuje s rostoucí hodnotou součtu hlavního (n) a vedlejšího kvantového čísla (l). Jestliže mají dva různé orbitaly stejný součet n + l (například pro orbital 3s a 2p je součet n + l roven 3), potom je rozhodující hodnota hlavního kvantového čísla. Orbital, jehož hodnota n je menší, má také nižší energii a proto se dříve zaplní elektrony. Z toho vyplývá tzv. výstavbový princip: 1s 2s 2p 3s 3p 4s 3d 4p 5s 4d 5p 6s 4f 5d 6p ...

6 Obsazování orbitalů 1s 2s p s p s 3d p s 4d 5p 6s 4f 5d 6p

7 Obsazování orbitalů 5 e- 15 e- 16 e- cvičení: doplň podle pravidel:
1s 2s p 5 e- 1s 2s p s p 15 e- 1s 2s p s p 16 e-

8 Obsazování orbitalů 5 e- 15 e- 16 e- řešení: doplň podle pravidel:
1s 2s p 1s 2s p s p 5 e- 15 e- 16 e-

9 Obsazování orbitalů porušeno Hundovo pravidlo a pravidlo n+l
najdi chybu a vysvětli: porušeno Hundovo pravidlo a pravidlo n+l

10 Obsazování orbitalů porušeno Hundovo pravidlo a pravidlo n+l
najdi chybu a vysvětli: porušeno Hundovo pravidlo a pravidlo n+l

11 Obsazování orbitalů porušen Pauliho princip výlučnosti
najdi chybu a vysvětli: porušen Pauliho princip výlučnosti

12 Obsazování orbitalů porušeno Hundovo pravidlo a pravidlo n+l
najdi chybu a vysvětli: porušeno Hundovo pravidlo a pravidlo n+l

13 OBSAZOVÁNÍ ORBITALŮ Vytvořeno v rámci projektu Gymnázium Sušice - Brána vzdělávání II Autor: Mgr. Radovan Sloup, Gymnázium Sušice Předmět: Chemie (obecná chemie) Třída: první ročník čtyřletého gymnázia Označení: VY_32_INOVACE_Ch-1_08 Anotace a metodické poznámky Po seznámení studentů s tématem kvantových čísel a obsazování orbitalů je možné použít tuto prezentaci. Po zopakování základních pravidel obsazování orbitalů je připraveno několik cvičení. Prezentaci lze použít i na interaktivní tabuli. Do připravených orbitalů mohou studenti vpisovat elektrony. Po vyplnění je na dalším slidu k dispozici řešení. Pro ukotvení správných návyků k zapisování je možné každý příklad prodiskutovat. Cvičení mohou být využita k dílčímu zkoušení. Použité materiály: Honza, J.; Mareček, A.; Chemie pro čtyřletá gymnázia (1.díl). Brno: DaTaPrint, 1995;ISBN Vše je vytvořeno pomocí nástrojů Power Point 2003, Malování, Zoner Photo Studio10, Word (WordArt) 2003 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Obsazování orbitalů CH-1 Obecná chemie, DUM č. 8 Mgr. Radovan Sloup"

Podobné prezentace


Reklamy Google