Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin."— Transkript prezentace:

1 Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin

2 vyšší mastné kyseliny k. palmitová k. stearová k. olejová

3 d) k. linolová e) k.linolenová f) k. arachidonová g) k. laurová h) k. myristová

4 lipidy dělíme na jednoduché a složené
jednoduché lipidy – tuky, oleje a vosky b) složené lipidy – fosfolipidy, glykolipidy, lipoproteiny

5 úlohy lipidů: stavební látky buňky – tvoří membránové organely zdroj energie - rozpouštědla vitamínů (A,D,E,K) tepelná izolace těla organismů ochrana těla organismů

6 Molekuly fosfolipidů tvoří membránové organely (cytoplazmatickou membránu apod.)

7 tuleň grónský

8 tuleň grónský – podkožní vrstva tuku má termoizolační úlohu

9 zdroje vitamínů A,D

10 zdroje vitamínů E, K

11 vrstva vosku chrání plody (slivoň švestka)

12 Jednoduché lipidy pevné - tuky (rostlinné - tzv. margaríny, živočišné) – estery glycerolu a nasycených MK kapalné – oleje (rostlinné, živočišné) – estery glycerolu a nenasycených MK

13 margaríny (rostlinné tuky)

14

15

16 živočišné tuky

17

18 olivový olej

19 slunečnicový olej

20 palmový olej

21 rybí olej

22 esterifikace – reakce, kterou vznikají tuky nebo oleje (triacylglyceroly, estery)
př. esterifikace reakce 3 molekul kyseliny palmitové s glycerolem produkty: 3 molekuly vody a tripalmitoylglycerol = triacylglycerol =tuk

23 Výroba margarinu suroviny potřebné pro výrobu: rostlinný olej (palmový, řepkový), rostlinný tuk, voda, emulgátory, barviva, syrovátka, sušené mléko, vitamíny rozpustné v tucích, barviva, chlorid sodný, nenasycené MK

24 kyselá hydrolýza tuků – produktem jsou karboxylové kyseliny a glycerol
využití: výroba svíček zásaditá hydrolýza tuků – produktem jsou soli karboxylových kyselin a glycerol touto reakcí se vyrábí mýdla (pevná a kapalná)

25 referát: Mýdla - výroba mýdla, typy mýdel, čistící schopnost mýdla, srážení mýdel tvrdou vodou, výroba mýdel v ČR

26 ztužování olejů – v této reakci reagují nenasycené MK obsažené v olejích s vodíkem, vznikají tak nasycené MK z oleje se tak stává tuk, který je odolný vůči kyslíku a mikroorganismům reakce probíhá za zvýšené teploty žluknutí tuků a olejů – v této reakci dochází vlivem vzdušného kyslíku k oxidaci nenasycených MK vázaných v tucích nebo olejích vznikají aldehydy a ketony a karboxylové kyseliny např. kyselina máselná

27 vosky – estery vzniklé z vyšších alkoholů (cetylalkohol – C16, cerylalkohol – C26, myricylalkohol – C30) a z mastných kyselin rostlinné vosky – plody a listy rostlin živočišné vosky – včelí vosk (výroba pláství), lanolin

28

29

30 1.fosfolipidy – jejich molekuly mají hydrofilní a hydrofóbní část
hydrofilní část umožňuje vytvářet ve vodném prostředí dvojvrstvy molekuly fosfolipidů tvoří membránové organely (cytoplazmatická membrána, mitochondrie, chloroplast apod.) v buňce a) fosfoacylglyceroly – vznikají z glycerolu, 2 MK, H3PO4 a cholinu (aminoalkohol), např. lecitin

31 b) sfingomyeliny – místo glycerolu obsahují sfingosin (aminoalkohol), tvoří axony nervových buněk
2. glykolipidy podle sacharidu je dělíme na: cerebrosidy – sacharidem je galaktóza, výskyt – neurony CNS gangliosidy – sacharidem je galaktóza a glukóza, výskyt – neurony CNS

32 LECITIN

33 3.lipoproteiny – mají hydrofilní a hydrofóbní část
vznikají z cholesterolu, triacylglycerolu a proteinů lze je dělit dle chemického složení a dle velikosti jejich molekul na chylomikrony, LDL, HDL, VLDL lipoproteiny výskyt – membrány buněčných organel, cytoplazma buněk


Stáhnout ppt "Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin."

Podobné prezentace


Reklamy Google