Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_10 Datum vytvoření 29.8.2013 Druh učebního materiálu Prezentace Ročník 4.ročník VG Anotace Výklad o přírodních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_10 Datum vytvoření 29.8.2013 Druh učebního materiálu Prezentace Ročník 4.ročník VG Anotace Výklad o přírodních."— Transkript prezentace:

1 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_10 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník 4.ročník VG Anotace Výklad o přírodních látkách – lipidech (úvod) Klíčová slova Lipidy, vyšší mastné kyseliny, glycerol, dělení lipidů Vzdělávací oblast chemie Očekávaný výstup Přehled o základních složkách lipidů, funkcích lipidů a jejich výskytu Zdroje a citace STREBLOVÁ, Eva. Souhrnné texty z chemie pro přípravu k přijímacím zkouškám 2.díl. Praha: Karolinum, ISBN

2 Zdroje a citace dodatek: MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia 3.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, ISBN VACÍK, Jiří a kol. Přehled středoškolské chemie. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1999, ISBN Obr. 1: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 2: JAEGER, Franz. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 3: SELVAS, Victor M. Vicente. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 4: COMET, Renee. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 5: MADE20RDER555. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 6: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

3 Přírodní látky Lipidy - úvod

4 Rostlinné tuky (oleje) Pojmenujte rostliny, ze kterých se získávají oleje: Znáte ještě jiné zdroje rostlinných olejů? Obr. 1 Obr. 3 Obr. 2

5 Živočišné tuky Které živočišné tuky jsou na obrázcích? Dokážete vyjmenovat ještě jiné? Obr. 4 Obr. 5

6 Co jsou to lipidy? Název lipidy vznikl z řeckého slova „lipos“ = tuk Lipidy jsou přírodní látky rostlinného, živočišného i mikrobiálního původu. Z chemického hlediska jsou lipidy: estery vyšších karboxylových (mastných) kyselin a alkoholu

7 Vyšší mastné kyseliny v lipidech Rozdělují se na: a)Nasycené mastné kyseliny (palmitová, stearová) b)Nenasycené mastné kyseliny (olejová, linolová, linolenová) => pro obě skupiny platí, že řetězce kyselin jsou nerozvětvené a mají sudý počet atomů uhlíku

8 Vyšší mastné kyseliny v lipidech Kyselina palmitová (hexadekanová) CH 3 (CH 2 ) 14 COOH Kyselina stearová ( oktadekanová) CH 3 (CH 2 ) 16 COOH Kyselina olejová (cis-9-oktadecenová) CH 3 (CH 2 ) 7 CH=CH(CH 2 ) 7 COOH Kyselina linolová (cis, cis-9,12-oktadekadienová) CH 3 (CH 2 ) 4 CH=CHCH 2 CH=CH(CH 2 ) 7 COOH Kyselina linolenová (cis, cis, cis-9,12,15-oktadekatrienov á) CH 3 CH 2 CH=CHCH 2 CH=CHCH 2 CH=CH(CH 2 ) 7 COOH

9 Alkoholy v lipidech 1.U lipidů se nejčastěji vyskytuje trojsytný alkohol glycerol (propan-1,2,3-triol) 2.U vosků se vyskytují vyšší jednosytné alkoholy (cetylalkohol, stearylalkohol, myricylalkohol) 3.U složitých lipidů se můžeme setkat také s aminoalkoholem sfingosinem Obr. 6 - GLYCEROL

10 Funkce lipidů v organismech 1. strukturní - součást biomembrán 2. rezervní - zdroj a zásoba energie 3. ochranná – tukové obaly orgánů, tepelná izolace, kutikula u rostlin 4. vstřebávání vitamínů – A, D, E, K

11 Klasifikace lipidů Podle složení je dělíme na: 1. Jednoduché lipidy – obsahují jen vyšší mastné kyseliny a alkohol 2. Složené lipidy – obsahují kromě vyšších mastných kyselin a alkoholu ještě jinou složku

12 Klasifikace lipidů 1. Jednoduché lipidy a) Acylglyceroly (tuky a oleje) = estery vyšších mastných kyselin a glycerolu b) Vosky = estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů

13 Klasifikace lipidů 2. Složené lipidy a) Fosfolipidy = mají navíc esterově vázanou kyselinu H 3 PO 4 b) Glykolipidy = mají navíc vázanou cukernou složku (nejčastěji glukosa nebo galaktosa)

14 Opakování 1.Vyjmenujte 3 rostlinné a 3 živočišné tuky. 2.Jaké vitamíny se rozpouští v tucích? 3.Jaký je triviální název pro propan-1,2,3-triol? 4.Které nasycené mastné kyseliny znáte? 5.S jakým zástupcem aminoalkoholů jste se seznámili? 6.Jak se jmenují lipidy, které obsahují navíc cukernou složku?

15 Zdroje STREBLOVÁ, Eva. Souhrnné texty z chemie pro přípravu k přijímacím zkouškám 2.díl. Praha: Karolinum, ISBN MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia 3.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, ISBN VACÍK, Jiří a kol. Přehled středoškolské chemie. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1999, ISBN Obr. 1: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 2: JAEGER, Franz. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 3: SELVAS, Victor M. Vicente. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 4: COMET, Renee. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 5: MADE20RDER555. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 6: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_10 Datum vytvoření 29.8.2013 Druh učebního materiálu Prezentace Ročník 4.ročník VG Anotace Výklad o přírodních."

Podobné prezentace


Reklamy Google