Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lipidy. Co jsou to lipidy chemicky? Chemicky nejednotné – deriváty (například estery) vyšších mastných kyselin a hydroxy (např. glycerol, cholesterol)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lipidy. Co jsou to lipidy chemicky? Chemicky nejednotné – deriváty (například estery) vyšších mastných kyselin a hydroxy (např. glycerol, cholesterol)"— Transkript prezentace:

1 Lipidy

2 Co jsou to lipidy chemicky? Chemicky nejednotné – deriváty (například estery) vyšších mastných kyselin a hydroxy (např. glycerol, cholesterol) nebo aminosloučenin (např. sfingosin) Nízkomolekulární sloučeniny sfingosin

3 Mastné kyseliny MáselnáCH 3 (CH 2 ) 2 COOH KapronováCH 3 (CH 2 ) 4 COOH KaprylováCH 3 (CH 2 ) 6 COOH KaprinováCH 3 (CH 2 ) 8 COOH LaurováCH 3 (CH 2 ) 10 COOH MyristováCH 3 (CH 2 ) 12 COOH PalmitováCH 3 (CH 2 ) 14 COOH StearováCH 3 (CH 2 ) 16 COOH ArachidováCH 3 (CH 2 ) 18 COOH BehenováCH 3 (CH 2 ) 20 COOH OlejováCH 3 (CH 2 ) 7 CH=CH(CH 2 ) 7 COOH ErukováCH 3 (CH 2 ) 7 CH=CH(CH 2 ) 11 COOH LinolováCH 3 (CH 2 ) 4 CH=CHCH 2 CH=CH(CH 2 ) 7 COOH LinolenováCH 3 CH 2 CH=CH(CH 2 )CH=CHCH 2 CH=CH(CH 2 ) 7 COOH

4 Jaké jsou vlastnosti lipidů? Hydrofobnost (proč?), lipofilní, v čem rozpustné (CS 2, C 6 H 6, C 2 H 5 OC 2 H 5, CHCl 3 ), co rozpouštějí? Hořlavost – dříve svícení. Pozor: Nehasit vodou!!!

5 Jak se lipidy získávají? Extrakce nepolárními rozpouštědly Lisování – domácí pokus:Filtrační papír, 2 čtverce, mezi nimi rozmáčknout vzorek (např. jádro ořechu). Mastná skvrna. Vyškvařování

6 Biologický význam lipidů Zásobárna energie – rostliny semena, plody, živočichové podkožně, mezi svaly Zdroj energie – 38 kJ/g, dáno obsahem H Ochranné funkce (ledviny) Struktura biomembrán Přenos nervových vzruchů

7 Rozdělení lipidů Lipidy JednoduchéSložené (i polární část, obsahují „něco navíc“) GlyceridyVosky Tuky Oleje

8 Acylglyceroly Největší skupina lipidů (90% tukových zásob živočichů), glyceridy Estery glycerolu a mastných kyselin (alifatické, monokarboxylové) Hydrolýza esterů (kyselá, zásaditá). Co je to mýdlo? Pere hospodyňka v tvrdé vodě?

9 Acylglyceroly - typy Pevné – tuky – sádlo, lůj, máslo (kašovité a tuhé, rybí tuk kapalný) Kapalné – oleje – olivový, lněný, slunečnicový, řepkový, kokosový (převážně nenasycené karboxylové kyseliny) KyselinaPo čet C Po čet = Tepl ota tání ( o C) Výskyt (přibližný) Myristová14058Máslo 10 Sádlo 2 Palmitová16065Máslo 25 Sádlo 24 Olivový olej 14 Stearová18073Máslo 12 Sádlo 14 Olivový olej 3 Olejová181-4Máslo 25 Sádlo 40 Olivový olej 72 Linolová182-13Máslo 2 Sádlo 10 Olivový olej 14 Eruková221-30

10 Tuky a oleje Co je to? Je hlavním představitelem živočišného tuku. Je bílé mazlavé a tuhé struktury. Sádlo Co je to? Tuhý tuk přežvýkavců. Obsahuje nasycené mastné kyseliny (stearovou, palmitovou) a nenasycené mastné kyseliny (olejovou, linolovou). Lůj Co je to? Mléčný výrobek, který obsahuje výhradně mléčný tuk a to ve formě emulze vody a tuku. Máslo

11 Vosky Estery vyšších alkoholů (cetylakohol C16, cerylalkohol C20, myricylalkohol C30) a mastných kyselin, směsi Bílé, nažloutlé pevné látky Rostlinné, živočišné (včelí vosk, lanolin, vorvaňovina – lebeční dutina vorvaně) Ochranné vrstvy plodů, listů (voděvzdorná vrstva, kutikula) Pozor: Parafinové vosky x Přírodní vosky

12 Tuky a oleje - vlastnosti Bez barvy, zápachu, směsi, ne ostrá teplota tání Skladováním žluknou – mikrobiální rozklad, hydrolýza, oxidace (nejsnadněji = ), vznik zapáchajících produktů (aldehydy, kyseliny). Jak hospodyňka zabrání žluknutí másla? Zvýšení trvanlivosti – ztužování – margarin (referáty?) Objev margarínuObjev margarínu

13 Význam olejů Esenciální látky – nenasycené karboxylové kyseliny s více =, v rostlinných olejích, nazývány vitamínem F, dnes esenciální jen linolová CH 3 (CH 2 ) 4 CH=CHCH 2 CH=CH(CH 2 ) 7 COOH Vysychání olejů – oxidační polymerace, zesíťování kyslíkovými můstky, u olejů s několika =, trvalé filmy, fermeže (s přídavky urychlujícími oxidaci a pigmenty)

14 Složené lipidy Obsahují i polární složku Fosfolipidy – esterově vázaná kyselina fosforečná, biomembrány, v nervové tkáni až 40%, lecithin – fosfoglycerid ze slepičích vajec Glykolipidy – vázaný cukr lecithin

15 Struktura fosfolipidů v membráně

16 Složené lipidy Lipoproteiny plazmové lipoproteiny – kulovité, uvnitř lipidová část, často s fosfolipidy transport lipidů a cholesterolu krví do tkání Špatná funkce – ateroskleroza – ukládání lipidů na vnitřních stěnách tepen Dělení dle hustoty HDL, LDL, … Označení vycházející z dělení při ultracentrifu gaci Český název Označení vycházející z dělení při elektroforéz e CLchylomikra CL remnantszbytky chylomiker VLDLlipoproteiny o velmi nízké hustotě pre  frakce IDLlipoproteiny o střední hustotě pomalá pre  frakce LDLlipoproteiny o nízké hustotě  frakce HDLlipoproteiny a vysoké hustotě  frakce

17 Úkol: Které z následujících látek bude glyceridem, která voskem a která složeným lipidem?

18


Stáhnout ppt "Lipidy. Co jsou to lipidy chemicky? Chemicky nejednotné – deriváty (například estery) vyšších mastných kyselin a hydroxy (např. glycerol, cholesterol)"

Podobné prezentace


Reklamy Google