Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_01 Název DUMu: Konzervace masa Pro obor vzdělávání: 65 – 51 – E/01 Předmět: Potraviny a výživa Ročník: 3 Autor: Bc. Kubová Alena Datum:

2 Střední škola Oselce Konzervace masa

3 Střední škola Oselce Význam konzervace masa •prodloužení trvanlivosti masa •prodloužení doby použitelnosti (maso lze ukládat do zásoby) •určitým druhem konzervace dochází k výrazné chuti a vůni masa (uzení)

4 Střední škola Oselce Způsob konzervace masa •snížením teploty – chlazením, mražením •snížením obsahu vody – sušením, nakládáním do soli (sůl odebírá vodu) •zvýšením teploty – sterilace •zamezení přístupu vzduchu - konzervy •uzením - působením kouře

5 Střední škola Oselce Chlazení masa •maso se zchladí na +5ºC až 0ºC •tím se prodlouží trvanlivost až na 3 týdny •chladíme v chladničkách, chladírnách, chladících skříních •je to nejjednodušší a nejznámější způsob uchování masa

6 Střední škola Oselce •Chlazení masa se provádí: V chladničkách V mrazničkách V chladírnách V chladících skříních

7 Střední škola Oselce Mrazení masa •maso zmrazujeme při teplotě -18ºC •skladuje se v mrazících komorách •hovězí maso se přechovává až 1 rok •vepřové maso 10 měsíců •kuřecí maso 4 měsíce •ryby 3 měsíce •rozmražené maso se nesmí znova zamrazit

8 Střední škola Oselce Sterilace masa •sterilace masa se provádí teplem •je to známé "zavařování do sklenic či plechovek„ •teplota při „zavařování“ musí být 100ºC

9 Střední škola Oselce Nakládání masa 1.suchý způsob (solení)- maso se potírá směsí solí nebo rychlosolí a přechovává se v kádích ze dřeva, betonu, kameniny nebo skla •maso se nechá uležet při teplotě +4ºC •musí být dobře zatížené 2.mokrý způsob – používá se před uzením masa •maso se zalévá lákem ze směsi soli nebo rychlosoli a vody •do láku lze přidávat např.česnek, bobkový list nebo jalovec •při přípravě kýty (šunky) se směs nastřikuje přímo do svaloviny a cév

10 Střední škola Oselce Uzení masa 1.studeným kouřem- šunka, slanina, uzené žebro, uzené maso, trvanlivé klobásy, moravské uzené maso, vařené a syrové salámy •uzení studeným kouřem trvá několik dnů až týden •teplota při uzení +20ºC 2.teplým a horkým kouřem – určené pro maso k rychlé spotřebě •maso je šťavnaté, málo trvanlivé, před konzumací se musí uvařit

11 Střední škola Oselce Uzení masa - postup •udí se maso především vepřové, uzenářské výrobky, ryby, sádlo (slanina), drůbež, vepřový a hovězí jazyk •dobře uleželé maso se po vyndání z láku omyje v teplé tekoucí vodě, zbaví se tak soli z povrchu •poté se zavěsí na hák do udírny tak, aby se maso nedotýkalo •vzdálenost od sebe je 15 – 20 cm •udírny se vytápí dřevem – bukovým, švestkovým nebo pilinami •během uzení se maso vysouší, mění se barva •uzením vznikají látky, které dodávají masu chuť a vůni

12 Střední škola Oselce •Udí se také ryby? ANO NE

13 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa. Praha: Parta, s. r. o., 2004, ISBN Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google