Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy Číslo DUMu: VY_32_INOVACE _07_01 Název DUMu: Úprava vepřového masa vařením Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby, E/02 Práce ve stravování Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum:

2 Střední škola Oselce Vepřové maso Obr.22 Obr.4

3 Střední škola Oselce Charakteristika vepřového masa Popiš vlastnosti vepřového masa Světlá barva masa Maso je měkké, jemně vláknité Vysoký podíl tuku (podle jatečné části) Podkožní tuk je kvalitní (hřbetní sádlo) Kratší tepelná úprava Nejlepší je maso z 8 – 10 měsíčních kusů, váha 80 – 120 kg

4 Střední škola Oselce Použití jednotlivých částí Panenská svíčková – minutky, pečení Urči jatečnou část Obr.11 Obr.18

5 Střední škola Oselce Použití jednotlivých částí Pečeně – vcelku pečení, plátky pečení, dušení, smažení Obr.19 Urči jatečnou část Obr.12 Obr.1

6 Střední škola Oselce Použití jednotlivých částí Kýta – vcelku pečení, dušení, plátky pečení, dušení, smažení Obr.2 Urči jatečnou část Obr.14 Obr.20

7 Střední škola Oselce Použití jednotlivých částí Plec – vcelku pečení, dušení, plátky, kostky pečení, dušení Obr.6 Urči jatečnou část Obr.15

8 Střední škola Oselce Použití jednotlivých částí Krkovice – vcelku pečení plátky pečení, smažení Obr.16 Obr.3 Urči jatečnou část Obr.7

9 Střední škola Oselce Použití jednotlivých částí Bůček – vcelku pečení plátky, kostky pečení, dušení Obr.17 Obr.21 Obr.5 Urči jatečnou část Obr.13

10 Střední škola Oselce Použití jednotlivých částí Koleno – vcelku pečení, vaření vykostěné pečení, dušení Urči jatečnou část Obr.9

11 Střední škola Oselce Použití jednotlivých částí Nožičky – vaření (vývar, rosol) Hlava s lalokem – vaření (vepřové hody), do mletého masa Urči jatečné části Obr.10 Obr.8

12 Střední škola Oselce Vaření vepřového masa Maso vkládáme do vařící vody Vaříme táhnutím do měkka Vaříme s přísadou soli, cibule a celého pepře Lze přidat i kořenovou zeleninu

13 Střední škola Oselce Vaření vepřového masa Vařené maso jako vlastní pokrm Vývary používáme na bílé polévky Zalévání dušených a pečených pokrmů K přípravě omáček Vařené vepřové maso používáme také při přípravě vepřových hodů Ve studené kuchyni

14 Střední škola Oselce Vaření vepřového masa Odpověz na otázky Jak připravujeme vývar B? Jaké maso používáme? Jaké koření přidáváme? Jak dlouho maso vaříme? Vkládáme maso do studené, nebo vařící vody?

15 Střední škola Oselce Vaření vepřového masa Které polévky připravujeme z vývaru B? Hrachová Květáková Dřšťková Rybí Které omáčky připravujeme z vývaru B? Koprová Cibulová Španělská Česneková Hovězí s rýží Gulášová Frankfurtská Krupicová s vejci Holandská Rajská Houbová Bešamel

16 Střední škola Oselce Jak připravujeme ovarové koleno? Koleno vaříme s přísadou soli, cibule a celého pepře do měkka. Vykostíme, podáváme s křenem, hořčicí a pečivem. Maso přeléváme malým množstvím vývaru. Obr.23

17 Střední škola Oselce Vaření vepřového masa Panenka Pečeně Kýta Plec Bůček Kolena Nožičky Hlava Lalok Krkovice Které jatečné části vepřového masa se hodí na vaření?

18 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: BRHLÍK, Eduard; ROMAŇUK, Juraj. Technologie přípravy pokrmů 2. Brno: IQ147, Obr.1 Obr.2 Obr.3 Obr.4 Obr.5 Obr.6 Obr.7 Obr.8 Obr.9 Obr.10 UI/AAAAAAAAAd8/NTGDOwOr_to/s1600/Aspik_7_fin1.jpg Obr.11 ab15bcd9cd8c.jpg Obr.12 Obr.13 Obr.14 louny.cz/sites/default/files/Vep%C5%99ov%C3%A1%20k%C3%BDta%20s%20kost%C3%AD.JPG Obr.15 Obr.16 Obr.17 Obr.18 Obr.19 Obr.20 Obr.21

19 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Obr.22 Obr.23 Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google